09 Φεβρουαρίου 2015

Η Τουρκία αρνήθηκε να φιλοξενήσει αμερικανικά μαχητικά στο έδαφος της

Η Τουρκία αρνήθηκε να φιλοξενήσει αμερικανικά μαχητικά στο έδαφος της
Είναι πραγματικά απορίας άξιον, το πώς οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέχονται την τουρκική συμπεριφορά, με τα περιστατικά να έρχονται το ένα πίσω από το άλλο. Στο τελευταίο «επεισόδιο», οι Τούρκοι αρνήθηκαν να ανοίξουν τις αεροπορικές τους βάσεις για να φιλοξενήσουν αμερικανικά αεροσκάφη, τα οποία ούτε καν ήθελαν να βομβαρδίσουν τους Ισλαμιστές αντάρτες, αλλά να σώσουν ζωές…
Σχεδόν σε κατάσταση σοκ τελούν πολλοί Αμερικανοί αξιωματούχοι, καθώς οι Τούρκοι τους αρνήθηκαν να φιλοξενήσουν σε αεροπορικές τους βάσεις τα αεροσκάφη κλίνοντος στροφίου τύπου V-22 Osprey, τα οποία θα συμμετείχαν σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης μάχης, σε περίπτωση που κάποιο μαχητικό συντριβόταν στην εμπόλεμη ζώνη, είτε ως αποτέλεσμα εχθρικών πυρών, είτε ως αποτέλεσμα κάποιας μηχανικής βλάβης…

Στόχος είναι να αποφευχθεί επανάληψη της φρικαλεότητας με τον Ιορδανό πιλότο τον οποίο τα ανθρωπόμορφα τέρατα του Ισλαμικού Κράτους έκαψαν ζωντανό, επιλέγοντας αυτή τη μέθοδο «τιμωρίας», ανάμεσα σε διάφορες ευφάνταστες «λύσεις» που τους πρότειναν ψυχοπαθείς οπαδοί τους, μετά από… «διαγωνισμό παράνοιας» μέσω Twitter (hashtag #SuggestAWayToKillTheJordanianPilotPig)

Υπενθυμίζεται, ότι ανάμεσα στις άλλες λύσεις που είχαν προταθεί και είναι βέβαιο ότι θα «αξιοποιηθούν» στο μέλλον, εάν κάποιος άλλος δυστυχής πέσει στα χέρια τους, ήταν το να τον ρίξουν τροφή σε κροκοδείλους, ή να τον ακρωτηριάζουν σιγά-σιγά με αλυσοπρίονο, μέχρι να επέλθει ο θάνατος από την αιμορραγία…

Με απλά λόγια, επιστρέφοντας στο θέμα, οι Τούρκοι αρνήθηκαν να αυξήσουν τις πιθανότητες επιβίωσης των πιλότων, εάν αυτοί κινδυνεύουν να πέσουν στα χέρια των δολοφόνων. Την αποκάλυψη έκανε η αμερικανική εφημερίδα «The Wall Street Journal» (WSJ).

Σύμφωνα και με άλλα δημοσιεύματα σε διεθνή μέσα ενημέρωσης, στην απουσία αξιόπιστης λύσης στον τομέα έρευνας και διάσωσης μάχης (CSAR: Combat Search and Rescue), οφείλεται και η καταρχήν απόσυρση των μαχητικών και των πληρωμάτων από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ).
Τα V-22 Osprey έχουν το πλεονέκτημα ότι πετούν ως αεροσκάφη, αλλά προσγειώνονται ως ελικόπτερα, με αποτέλεσμα και να έχουν πρόσβαση σε σημεία που μπορεί ένα ελικόπτερο, αλλά τόσο η μετάβαση όσο και η απαγκίστρωση – απομάκρυνση από την περιοχή είναι πολύ ταχύτερη.

Οι Αμερικανοί υποστήριξαν ότι αμέσως μετά την εκπομπή σήματος κινδύνου εκ μέρους του Ιορδανού πιλότου, δυνάμεις CSAR μετέβησαν ταχύτατα στην περιοχή από όπου έγινε η εκπομπή του τελευταίου σήματος, όμως ο πιλότος είχε αιχμαλωτιστεί σχεδόν αμέσως μετά την προσγείωσή του με το αλεξίπτωτο.

Η εναλλακτική της αεροπορικής βάσης στο Αρμπίλ του ιρακινού Κουρδιστάν παρουσιάζει επίσης δυσκολίες, αφού φέρεται να αντιδρά η ιρακινή κυβέρνηση, φοβούμενη ότι αυτό θα εκθρέψει τις επιθυμίες για ανεξαρτησία εκ μέρους των Κούρδων. Στην περιοχή βέβαια σταθμεύουν αμερικανικά ελικόπτερα UH-60 Blakhawk (για την ακρίβεια τα HH-60G Pavehawk που αποτελούν παράγωγο των UH-60) για σκοπούς CSAR.

Βέβαια, να θυμίσουμε και την παρουσία του Κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος (KDP) στην περιοχή, ου έχει μετεξελιχθεί σε απολογητή της Τουρκίας, φθάνοντας στο σημείο να την ευχαριστήσει για την… καθοριστική της συμβολή στην απελευθέρωση του Κομπάνι (είναι πραγματικά για γέλια…), επειδή άφησε και πέρασαν μετά από τρομακτικές καθυστερήσεις και πιέσεις, μερικοί Κούρδοι μαχητές Πεσμεργκά, οι οποίοι ενίσχυσαν την άμυνα της πόλης…
Βέβαια, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες – να τονιστεί αυτό – υποστήριζαν ότι τελικώς οι Αμερικανοί μεταστάθμευσαν V-22 Osprey στο Αρμπίλ του ιρακινού Κουρδιστάν. Ίσως λύση να υπήρχε εάν τα αεροσκάφη του τύπου, απλώς μεταστάθμευαν εκεί και δεν εμφανίζονταν τυπικά να έχουν εκεί τη βάση τους.

Η ουσία όμως παραμένει, ότι σε μια ακόμη περίπτωση, η κυβέρνηση Νταβούτογλου, υπό τις ευλογίες του Ερντογάν, συντάσσεται τόσο απροκάλυπτα δια των αποφάσεών της με το Ισλαμικό Κράτος. Και ουσιαστικά, εξακολουθεί να παραμένει στο απυρόβλητο.

Όταν κανείς σκέπτεται αυτή την περιφερειακή κατάσταση, αναρωτιέται πως είναι δυνατό ακόμα και να συζητά τμήμα του δυτικού κόσμου για ελληνικό… «Grexit». Δηλαδή, για εκδίωξη της συνοριακής περιοχής της ΕΕ στη διακεκαυμένη ζώνη, τη στιγμή μάλιστα που ένα κράτος – μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας, έχει μετατραπεί σε «κατά περίπτωση» σύμμαχος…

Τούτων λεχθέντων, ουδείς νουνεχής αξιωματούχος, μπορεί να υπολογίζει στα σοβαρά στη βοήθεια του συγκεκριμένου συμμάχου, την οποία όποτε αποφασίσει να παρέχει, το κάνει μετά από ανατολίτικο παζάρι, όπου παγίως απαιτεί δυσανάλογα της συνδρομής του ανταλλάγματα σε κάθε επίπεδο… Κι ας φροντίζει το ΝΑΤΟ να του καλύπτει τα σύνορα έχοντας μεταφέρει εκεί συστοιχίες αντιαεροπορικών μακρού βεληνεκούς τύπου Patriot (ΗΠΑ, Ισπανία, Γερμανία, νωρίτερα και η Ολλανδία.
ΠΗΓΗ: http://www.defence-point.gr
PHOTO via USAF
http://mignatiou.com