09 Φεβρουαρίου 2015

Ουκρανία: Ο Τρίτος Γύρος

Σε ενεργειακό κολοσσό της Ουκρανίας ο γιος Μπάιντεν
Η αποπομπή του Γιαννουκοβιτς ήταν ο πρώτος γύρος. Αυτόν τον κέρδισε η Δύση με νοκ-αουτ. Η απόσχιση των Ρωσοφιλων περιοχών και η απώλεια της Κριμαιας ήταν ο δεύτερος γύρος. Αυτόν τον κερδισε η Ρωσια στα σημεία. Ο τρίτος γύρος που αρχίζει έν μέσω Κυρώσεων και συγκρούσεων θα ειναι καθοριστικός του μέλλοντος της Ουκρανιας αλλα και της Ευρωπης. Οι ΗΠΑ θα ήταν ευχαριστημένες η κατάσταση στην Ουκρανία να παραμείνει σε χαμηλής έντασης συγκρούσεις χωρίς νικητή ή ηττημένο ώστε να αδυνατίζει συνεχώς η Ρωσια και έτσι η ίδια να μπορέσει να δώσει το βάρος της στην Μεση Ανατολη. Ομως ο Πουτιν δεν αντέχει τον μακρύ και άγονο αγώνα. Θέλει να επιβάλλει λύση διοτι εχει αναγνωρίσει ότι η Οικονομια ειναι η Αχίλλειος πτέρνα της Ουκρανιας και ότι ο Ουκρανικός Λαός δεν εχει ψυχικά αποδεχθεί τον πόλεμο αυτο με τις συνεπαγόμενες θυσίες του.
Ο Πουτιν λοιπόν ανεβάζει πάλι την ένταση της σύγκρουσης,πράγμα στο οποιο τον βοήθησαν οι μισθοφορικοί στρατοί των Ολιγαρχών του Κιέβου με τους τελευταίους βομβαρδισμούς αμάχων σχισματικων. Η βοήθεια που δίνει ειναι σε μικρά πακέτα για να μην χαρακτηριστεί ως Ρωσική Εισβολή. Στην καλλιτερα περίπτωση θα προσθέσει δυο ακόμη Ουκρανικές περιοχές στην Κριμαία που απέσπασε. Στην χειρότερη περίπτωση θα αναγκάσει το Κιέβο να αποδεχθεί μια κατάσταση τύπου Οσσετιας της περασμένης δεκαετίας. O Προεδρος Ομπάμα με πρόσφατες δηλώσεις του σκοπεύει να απομονώσει περαιτέρω την Ρωσια ,αναγκάζοντας το Ρούβλι να υποτιμηθεί και άλλο,εξευτελίζοντας τις ρωσικές μετοχές και τα ρωσικά ομόλογα ωστε "Να ενώσει την Διεθνή Κοινότητα στην καταδίκη πράξεων που ειναι εναντίον της ακεραιότητας και της κυριαρχίας των κρατών." Δεν υπάρχει καμμία αμφιβολία ότι η Ρωσια πονάει οικονομικά και ότι σε λίγο αυτο θα εχει και κάποιες κοινωνικές συνέπειες.

Ομως η σύγκρουση στην Ουκρανια παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις. Οι δυνάμεις των αποσχισθεντων μαζί με αρκετή διακριτική στρατιωτική βοήθεια της Μόσχας πιέζουν σοβαρά τον τακτικό Ουκρανικό Στρατό του οποίου η ισχύς φάνηκε πολυ κατώτερη των περιστάσεων. Οι άτακτες ομάδες μισθοφορικών πολιτοφυλακών που διάφοροι Ουκρανοί ολιγάρχες χρηματοδοτούν ειναι επίσης αναποτελεσματικές και το μόνο κατόρθωμα και των δυο ειναι να βομβαρδίζουν αμάχους πράγμα που ενισχύει τις αποσχιστικές τάσεις. Ο Ποροσένκο βλέποντας ότι χάνει στο πεδίο των συγκρούσεων ζητά απο την Βουλή την έγκριση για επιστράτευση 100,000 ανδρών υπό τα όπλα. Ο Ουκρανικός Στρατός ομως εχει πολλούς λιποτάκτες και χαμηλό ηθικό. Αύξηση των υπό τα όπλα ανδρών δεν φτάνει για να βελτιώσει το αξιόμαχο του Στρατού αυτου. Ζητά ακόμη τον εφοδιασμό του απο την Δύση με θανατηφόρο εξοπλισμό.

Οι ΗΠΑ εξετάζουν σοβαρά την χορήγηση οπλισμού αξίας 3 δις δολαριων και την αποστολή στην Ουκρανια Αμερικανών στρατιωτικών εκπαιδευτών ωστε να εκπαιδεύσουν τον Ουκρανικό Στρατό σε νέα όπλα και νέες τεχνικές πολέμου. Αν κρίνουμε απο την αντίστοιχη αποτυχημένη προσπάθεια τους στο Ιρακ οπου η εκπαίδευση του Ιρακινού Στρατού στοίχισε πολυ περισσότερα χρήματα,πήρε πολυ περισσοτερο χρόνο και έγινε απο παρα πολλούς Αμερικανους εκπαιδευτές για να λιποτακτήσουν μαζικά με την εμφάνιση των Τζιναντιστών.Τετοια προσπάθεια δεν πρόκειται να καρποφορήσει νικηφόρα σύντομα.

Οι ΗΠΑ επίσης αγνοούν τον κανόνα που ίσχυε την εποχή του Ψυχρού Πολέμου,απο τον Πρόεδρο Τρουμαν μέχρι τον Πρόεδρο Μπους πατέρα ,να μην προκαλείται η Ρωσια στην Ανατολική Ευρωπη αλλα μόνο στην περιφέρεια. Ο κανών αυτός εχει ακυρωθεί λογω Ουκρανιας. Ο Πουτιν πάντως δεν πρόκειται να δώσει τον χρόνο στις δυνάμεις του Κιέβου να ανασυνταχθούν και να βελτιωθούν. Η απειλή του προς την Μαριούπολη και η εξάλειψη του θυλακος Βορειοδυτικά του Ντόνετσκ το αποδεικνύουν ,ο πολεμος θα ενταθεί γιατι ο Πουτιν δεν εχει τίποτε να χάσει πλεον και μια, γρήγορη σχετικά, νίκη, τουλάχιστον θα τον στηρίξει στο εσωτερικό της Ρωσιας και θα βελτιώσει την διαπραγματευτική του θέση. Αυτο θα επιταχύνει την οικονομική χρεωκοπία της Ουκρανιας και θα εντείνει το ενεργειακό αδιέξοδο,αφού μια Ουκρανια που δεν μπορεί να πληρώσει για το Φυσικό Αεριο που εχει αναγκη θα το κλέψει απο τους αγωγούς που τροφοδοτούν την Ενωμένη Ευρωπη και ο Πουτιν θα κλείσει τις στρόφιγγες προς αυτήν ,οπως εχει κάνει και κατα το παρελθόν. Αυτο θα δείξει και την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρωπης απο την Ρωσια.

 Αυτο ομως ειναι το μικρότερο κακό. Ο Πρώην Προεδρος Γκορμπατσωφ προειδοποίησε ότι η Δύση " σέρνει " την Ρωσια προς ενα θερμό πολεμο στην Ουκρανια οπου οπως δήλωσε " και οι δυο πλευρές ειναι υπεύθυνες για την μη τήρηση της εκεχειριας και χρησιμοποιούν επικίνδυνα όπλα και καταπατούν τα Ανθρώπινα Δικαιώματα." Η επισήμανση του Γκορμπατσωφ δηλώνει αυτο που οι περισσότεροι διεθνείς παρατηρητές διαπιστώνουν : Ο πολεμος γίνεται συνεχώς θερμοτερος και εντονότερος ,απλώνεται δε και γεωγραφικά. Ο Πουτιν ξέρει ότι βραχυχρόνια εχει την πρωτοβουλία των κινήσεων και εχει πολλές πιθανότητες να οδηγήσει τον Ποροσένκο σε στρατιωτική ήττα και οικονομική κατάρρευση. Το να παραμείνει η κατάσταση ως εχει με τις Κυρωσεις δεν τον συμφέρει. Θέλει να εκβιάσει λύση. Ο Πούτιν κερδίζοντας τακτικά,έχασε στρατηγικά. Η συνέχεια του πολέμου σημαίνει και συνέχεια των Κυρώσεων και μεγάλο οικονομικό πόνο για την Ρωσια.

Ούτε η νοοτροπία "μάτσο" του Πουτιν ούτε η εσωτερική πολιτική συγκυρία του επιτρέπουν να κάνει πισω. Η συνέχεια της ρήξης με την Ευρωπη τον στερεί απο την Ευρωπαϊκή Τεχνολογια και το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Κεφάλαιο που εχει αναγκη για να αναπτύξει την χωρα του και ο πολεμος τιμών του πετρελαιου που σαφώς οι Σαουδαραβες έχουν στρέψει εναντίον του λογω Συριας, έστω και αν σταματήσει , θα εχει αφήσει μεγάλη τρύπα στην Ρωσική Οικονομια . Η στροφή του προς την Κινα που ειναι η μόνη επιλογή που του έμεινε τον κάνει τον μικρότερο εταίρο της συμμαχίας αυτης και τον στρέφει προς τον Ειρηνικό και τον Αρκτικό και νέες αντιπαραθέσεις.

Οι Αμερικανοι ,ουδέτεροι τακτικά ,νίκησαν στρατηγικά. Έσπασαν τον άξονα Βερολίνου-Μόσχας,αναζωπύρωσαν τον Ψυχρό Πολεμο και έθεσαν την Ευρωπη πάλι υπό την προστασία τους και συνεπώς την έκαναν πιο υπάκοη και ευθυγραμμισμένη με την Πολιτική τους. Ταυτόχρονα ανέστειλαν την ανάπτυξη ,την Οικονομικη άνοδο και τις Γεωπολιτικές φιλοδοξίες του Πουτιν για την Ευρασια. Όλα αυτα ομως έχουν μελλοντικό κόστος. Τα πετρέλαια του Αρκτικού Κύκλου θα ειναι νέα εστία εντάσεων. Το λιώσιμο των πάγων στα στενά του Μπερινγκ διευκολύνουν πολυ την κάθοδο των Ρώσων στον Ειρηνικό όπου μαζί με τους Κινέζους θα προσπαθήσουν να αποσπάσουν απο τους Αμερικανους την κυριαρχία εκει την επόμενη δεκαετία. Η Νικη του σημερα προετοιμάζει την Σύγκρουση του αύριο.
www.kassandros.gr