22 Ιανουαρίου 2015

Ο ΣΥΡΙΖΑ "κλείνει το μάτι" σε Μόσχα και “Turkish Stream”

http://www.naftemporiki.gr/fu/p/819976/638/399/0x0000000000b9f8c9/2/gazprom-fusiko-aerio-rosia.jpgΤου Χάρη Φλουδόπουλου
Το ναυάγιο του South Stream, καθώς η ρωσική Gazprom αρνήθηκε να συμμορφωθεί με το δίκαιο της ΕΕ και επέμεινε μέχρι τέλους στην πολιτική του «ιδιόκτητου αγωγού», έφερε πριν από λίγες εβδομάδες την ιστορική στροφή της Μόσχας και την ενεργειακή και γεωπολιτική συμμαχία με την Τουρκία. Νέος στόχος της Μόσχας αφού απέτυχε να κατασκευάσει τον γιγαντιαίο αγωγό μέσω Βουλγαρίας, είναι πλέον να χρησιμοποιήσει την Τουρκία και από εκεί τη χώρα μας ώστε να δημιουργηθεί ένας κόμβος στα ελληνοτουρκικά σύνορα για την τροφοδοσία της ευρύτερης περιοχής, παρακάμπτοντας πάντα το σκόπελο που λέγεται Ουκρανία. Στο πλάνο αυτό, λοιπόν, φαίνεται ότι τείνει ευήκοα ώτα ο ΣΥΡΙΖΑ, εάν κρίνουμε από τις δηλώσεις του μέχρι 31/12/2014 τομεάρχη ενέργειας Θ. Πετράκο, ο οποίος μάλιστα έδωσε συνέντευξη στο ρωσικό ειδησεογραφικό δίκτυο Sputnik.

Ο κ. Πετράκος συγκεκριμένα υποστήριξε ότι η απόφαση δημιουργεί «μια νέα γεωπολιτική κατάσταση. Τα 50 δισεκατομμύρια κυβικά  μέτρα φυσικού αερίου ετησίως, που θα συσσωρεύονται στα σύνορα της  Τουρκίας με την Ελλάδα είναι μια μεγάλη ευκαιρία για την αναβάθμιση της  γεωπολιτικής θέσης της Ελλάδα», τόνισε αρχικά ο κ. Πετράκος.

«Η νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την 25 Ιανουαρίου (βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα) θα βοηθήσει στην αναβάθμιση του  ενεργειακού ρόλου της Ελλάδας και είναι έτοιμη να συζητήσει το διαχωρισμό  του κόμβου μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας» συνέχισε ο ίδιος.

Στο ίδιο αφιέρωμα του ρωσικού πρακτορείου φιλοξενούνται δηλώσεις – οι οποίες περιλαμβάνονται και στο δελτίο τύπου του κ. Πετράκου – του μέλους του Συμβουλίου του Ελληνορωσικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Δ. Βελάνη που υποστήριξε ότι απόφαση της Ρωσίας να αλλάξει τη διαδρομήτου φυσικού αερίου μέσω της Τουρκίας ακούγεται απολύτως δικαιολογημένη. Η Ρωσία δεν μπορεί να θεωρείται «όμηρος» των ανόητων και παράλογων πολιτικών της ΕΕ».

Το ρωσικό πρακτορείο αναφέρει ότι γίνονται εκλογές στη χώρα μας και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πιο πιθανό να κερδίσει την επικείμενη εκλογική αναμέτρηση.

Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι για το νέο ρωσοτουρκικό project έχουν εκφραστεί σοβαρές αμφιβολίες για το κατά πόσο μπορεί να χρηματοδοτηθεί από τη Μόσχα που αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα από την πτώση της τιμής του πετρελαίου. Επίσης πάντα υπάρχει και το θέμα του αγωγού TAP και του Νότιου Διαδρόμου, για τη διαφοροποίηση της ενεργειακής τροφοδοσίας της ΕΕ με το αέριο του Αζερμπαιτζάν. Ο TAP θα ακολουθεί την ίδια ακριβώς διαδρομή, δηλαδή θα διέρχεται την Τουρκία και στη συνέχεια την Ελλάδα. Αρκετοί παρατηρητές θεωρούν μάλιστα ότι ο “Turkish Stream” δεν είναι τίποτε άλλο παρά η προσπάθεια της Μόσχας να «προλάβει» τον TANAP & τον TAP προστατεύοντας την ισχυρή – σχεδόν μονοπωλιακή της θέση της στις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης


Πηγή:www.capital.gr