22 Ιανουαρίου 2015

Κύπρος - Ρωσία: Πολύ κοντά σε συμφωνία για στρατιωτική συνεργασία Διευκολύνσεις σε ρωσικά αεροσκάφη

Το αυξημένο ενδιαφέρον της Ρωσίας για παροχή στρατιωτικών διευκολύνσεων από την Κύπρο, εξέφρασε σήμερα ο Ρώσος Πρέσβης στη Λευκωσία Στανισλάβ Οσάτσι.  Εν όψει της επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη στη Μόσχα στα τέλη Φεβρουαρίου, τα υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών διεξάγουν διαβουλεύσεις για τις διμερείς συμφωνίες που θα υπογραφτούν.
Ο Ρώσος Πρέσβης συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργο Λιλλήκα στα γραφεία της Συμμαχίας, στο πλαίσιο του κύκλου επαφών με τους Πρέσβεις των πέντε κρατών – μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας που έχει εξαγγείλει η Συμμαχία Πολιτών με αφορμή την Έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, με στόχο, όπως εξήγησε ο κ. Λιλλήκας να ζητηθεί η βοήθεια και η συνδρομή τους έτσι ώστε η Έκθεση να μην υιοθετηθεί με το Ψήφισμα του ΣΑ για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Ο κ. Λιλλήκας ανέφερε πως στο πλαίσιο της συνάντησης απηύθυνε προς το Ρώσο Πρέσβη έκκληση όπως η Ρωσία για ακόμη μια φορά, όπως πολλές φορές στο παρελθόν, στηρίξει την Κυπριακή Δημοκρατία, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο ΣΑ, έτσι ώστε το επικείμενο Ψήφισμα να μην περιέχει επιζήμιες, για την εθνική υπόθεση, αναφορές.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών ανέφερε ακόμη πως στο πλαίσιο της συνάντησης συζητήθηκαν επίσης η εκρηκτική κατάσταση στην Ουκρανία, όπου, όπως είπε, οι δυτικές χώρες παίζουν περίεργο παιχνίδι εις βάρος του ουκρανικού λαού και κυρίως των ρωσόφωνων. Θα θέλαμε η ΕΕ να λειτουργήσει ως ανεξάρτητος πόλος και όχι να συμπλέει απόλυτα πάντα με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, δήλωσε.

Η Ρωσία έχει καλές σχέσεις και με την Τουρκία και με την Κύπρο

Από την πλευρά του, ο κ. Οσάτσι ανέφερε πως στο πλαίσιο της συνάντησης συζητήθηκαν πολλά θέματα με πρώτο και κύριο τη σημερινή κατάσταση στο Κυπριακό, αλλά και τις διμερείς σχέσεις με την επικείμενη επίσκεψη του ΠτΔ στη Ρωσία.

Είπε ότι στο παρόν στάδιο γίνονται διαβουλεύσεις με το Υπουργείο Εξωτερικών για τις συμφωνίες που θα υπογραφούν κατά την επίσκεψη του ΠτΔ στη Μόσχα. Πραγματικά κάνουμε το παν για βελτίωση των καλών σχέσεων που υπάρχουν μεταξύ των χωρών μας και ελπίζω ότι αυτές θα αναπτυχθούν περαιτέρω στο μέλλον, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν τόσο στην οικονομία της Ρωσίας όσο και στην οικονομία της Κύπρου.

Σε ερώτηση για το αν η προσέγγιση της Ρωσίας με την Τουρκία, όπως παρατηρήθηκε τον τελευταίο καιρό, ειδικότερα σε οικονομικό επίπεδο, επηρεάζει τη στάση της Ρωσίας σε ό,τι αφορά τα θέματα της Κύπρου ο κ. Οσάτσι σημείωσε ότι η Ρωσία πάντοτε διατηρεί καλές σχέσεις και με την Τουρκία και με την Κύπρο.

Σχολιάζοντας το ίδιο θέμα ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών είπε ότι αυτό είναι κάτι που πρέπει να προβληματίσει την κυπριακή κυβέρνηση. Πρόσθεσε ότι η Τουρκία, μια υπό ένταξη στην ΕΕ χώρα, αλλά και μια χώρα – μέλος του ΝΑΤΟ, δεν διστάζει να υπογράψει πάρα πολύ σημαντικές συμφωνίες με τη Ρωσία αγνοώντας και παραγνωρίζοντας τις όποιες πιέσεις ή παροτρύνσεις δέχτηκε είτε από τις ΗΠΑ είτε από την ΕΕ, σε αντίθεση με την κυπριακή κυβέρνηση που φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στο τι θα πει η Ουάσινγκτον, με αποτέλεσμα να μην κάνει εκείνα τα βήματα που πρέπει να κάνει θέτοντας μπροστά και πάνω απ` όλα τα κυπριακά συμφέροντα.

Η Ρωσία παροτρύνει όλες τις πλευρές προς άρση του αδιεξόδου στο Κυπριακό

Σε ερώτηση τι συμφωνίες έχει κατά νου όταν αναφέρεται σε σημαντικές συμφωνίες που θα πρέπει να υπογράψει ο ΠτΔ κατά την επίσκεψη του στη Ρωσία ο κ. Λιλλήκας είπε ότι με βάση τα γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά δεδομένα, τις ανάγκες που έχει η Ρωσία και τα πλεονεκτήματα που έχει η Κύπρος σε σχέση με τη γεωγραφική της θέση, εκείνο που θα μπορούσε και που θα έπρεπε να γίνει είναι να αξιοποιήσουμε εμείς τη γεωγραφική μας θέση, για να κερδίσουμε γεωστρατηγικά πλεονεκτήματα.

Παρέπεμψε στις συμφωνίες με Γαλλία και Γερμανία, δηλώνοντας ότι παρόμοια συμφωνία θα έπρεπε να υπογραφεί και με τη Ρωσία, παρέχοντας τις διευκολύνσεις εκείνες που η Ρωσία χρειάζεται στην περιοχ». Και αυτό θα ήταν μια ουσιαστική σύγκλιση των συμφερόντων μας που θα εξυπηρετούσε και τις δύο χώρες, πρόσθεσε

Ερωτηθείς ο Ρώσος Πρέσβης κατά πόσο μια τέτοια συμφωνία είναι κάτι που ενδιαφέρει τη Μόσχα ο κ. Οσάτσι απάντησε βεβαίως, είναι κάτι που ενδιαφέρει τη Μόσχα και πρόσθεσε πως αυτό το θέμα συζητείται και πώς θα δούμε τι θα γίνει.

Απαντώντας, τέλος, σε ερώτηση πως αντιμετωπίζει η Ρωσία το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Οσάτσι είπε ότι η Ρωσία παρακολουθεί τις εξελίξεις στο Κυπριακό και των όσων διαδραματίζονται σε σχέση με το φυσικό αέριο. Είπε ότι το θέμα του Μπαρμπαρός έχει συζητηθεί με το Υπουργείο Εξωτερικών, και πως η Ρωσία παροτρύνει όλες τις πλευρές προς άρση του αδιεξόδου στο Κυπριακό.
http://www.ant1iwo.com/