Ωστόσο, σήμερα δεν μπορούν να γίνουν παρόμοιες συγκρίσεις μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ και είναι καλύτερο το εκλογικό σώμα να γνωρίζει:
Ως προς το ΝΑΤΟ, κανείς σύμμαχος δεν πτοείται από τον «στρατηγικό στόχο» του ΣΥΡΙΖΑ για διάλυσή του. Η αντίδραση είναι ένα μειδίαμα κατανόησης ως προς το τι ακούν οι «ιθαγενείς», ενώ, αν ο κ. Τσίπρας συμμετάσχει σε Σύνοδο Κορυφής, θα τον κοιτούν σαν απομεινάρι του Ψυχρού Πολέμου. Σίγουρα με τέτοιο αυτογκόλ δεν μπορείς να διεκδικήσεις τίποτα για την Ελλάδα.
Ως προς την ΑΟΖ, η Ν.Δ. διαμορφώνει συμμαχίες (Αίγυπτος, Ισραήλ, Λίβανος), ώστε η Ελλάδα να βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση, αν και όποτε χρειαστεί συζήτηση με την Τουρκία για ειδικότερα θέματα οριοθέτησης. Πρόκειται για μια στρατηγική που προστατεύει, βάσει του διεθνούς δικαίου, το εθνικό συμφέρον χωρίς εξαλλοσύνες. Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ από το 2012 έχει δώσει προτεραιότητα στη συνδιαλλαγή με την Αγκυρα.
Ως προς το Κυπριακό, ο κ. Τσίπρας δεν λέει το παραμικρό για τον τρόπο στήριξης του Προέδρου Αναστασιάδη που (μετά τη διάψευση των προσδοκιών του για ερείσματα στην Ουάσινγκτον και στο Βερολίνο) έχει να ελπίζει μόνο στην Αθήνα.
Ως προς την ΠΓΔΜ, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τις γνωστές θέσεις, ενώ δεν τοποθετείται έναντι του ανανεωμένου ενδιαφέροντος των ΗΠΑ και της Γερμανίας για τα Βαλκάνια.
Και, ασφαλώς, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει συνεισφέρει τίποτα στη διαμόρφωση των ελληνικών θέσεων για την κρίση της Ουκρανίας, τις σχέσεις με τη Ρωσία ή το ευρύτερο ενεργειακό παιχνίδι. Εκτός αν κρίνει ωφέλιμη την ταύτισή του με όσους στην Κομισιόν μπλοκάρουν την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ και τη γενικότερη συνεργασία με το Αζερμπαϊτζάν για το φυσικό αέριο.
Αλέξανδρος Τάρκας