22 Ιανουαρίου 2015

Κουρτς: Απαραίτητη η εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ

Κουρτς: Απαραίτητη η εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ
Η εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας είναι απαραίτητη για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής προοπτικής της ΠΓΔΜ, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, μετά τη συνάντηση που είχε, σήμερα, στα Σκόπια με τον ομόλογό του τής ΠΓΔΜ Νίκολα Πόποσκι.«Το ζήτημα της ονομασίας διαρκεί πάρα πολύ καιρό και η μη διευθέτησή του είναι επιζήμια για την Ε.Ε για και τις δύο χώρες. Για μένα είναι αδιανόητο, γιατί όλη αυτή την μακρά περίοδο δεν υπάρχει κάποια μετατόπιση στα πράγματα όσον αφορά το ζήτημα αυτό. Οι δύο χώρες έχουν πολύ πιο σημαντικά πράγματα να επιλύσουν, κυρίως ζητήματα που αφορούν την οικονομία και την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να οδηγήσουν σε ευημερία.


Η Αυστρία είναι έτοιμη να συμβάλει και να δώσει ώθηση στην όλη διαδικασία (σ.σ. για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας)» πρόσθεσε ο κ. Κουρτς. Ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας εξέφρασε την αισιοδοξία ότι μετά τις εκλογές στην Ελλάδα θα αναπτυχθεί κάποια δυναμική στις προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας. Ο κ. Κουρτς εκτίμησε ότι για τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος στην ΠΓΔΜ είναι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στον τομέα της οικονομίας και στο νομικό πλαίσιο, ενώ σημείωσε ότι η Αυστρία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος επενδυτής στην ΠΓΔΜ, με επενδύσεις που ανέρχονται στα 437 εκατ. ευρώ.

Αναφορικά με την ελευθερία του Τύπου στην ΠΓΔΜ, ο κ. Κουρτς τόνισε ότι αυτή είναι σημαντική για τη λειτουργία της δημοκρατίας που απαιτεί η Ε.Ε από τα μέλη της και από τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες. Ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας κάλεσε, επίσης, την αντιπολίτευση της ΠΓΔΜ να επιστρέψει στη Βουλή ώστε να αποκατασταθεί ο πολιτικός διάλογος στη χώρα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Πόποσκι ανέφερε ότι η Αυστρία στηρίζει τη διαδικασία διεύρυνσης και την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας του και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι μετά τη σημερινή συνάντηση με τον ομόλογό του της Αυστρίας, η στήριξη αυτή θα συνεχιστεί, παρότι η Ευρώπη είναι ιδιαίτερα απασχολημένη με προβλήματα στους τομείς της οικονομίας και της ασφάλειας.

Ακόμη, ο κ. Πόποσκι εκτίμησε ότι η διάσκεψη για τα Δυτικά Βαλκάνια, που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Αυγούστου, στη Βιέννη, θα αποτελέσει κινητήριο δύναμη για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών της περιοχής και της περιφερειακής συνεργασίας. Η πρώτη διάσκεψη αυτού του τύπου για τα Δυτικά Βαλκάνια πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Αύγουστο, στο Βερολίνο, υπό την αιγίδα της καγκελαρίου της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ.
www.e-typos.com