22 Ιανουαρίου 2015

Σφαίρες... επιρροής για την Ουκρανία

Συντάκτης: Μαργαρίτα Βεργολιά
Για πολλοστή φορά, οι «οιωνοί» ενός ακόμη γύρου συνομιλιών για το Ουκρανικό έγιναν αίφνης οι χείριστοι δυνατοί, λίγο πριν αυτός αρχίσει. Κι έτσι, παραμονή της σημερινής συνόδου των ΥΠΕΞ Ρωσίας, Ουκρανίας, Γερμανίας και Γαλλίας -που έχει προγραμματιστεί αργά το απόγευμα, στο Βερολίνο, κατόπιν αιτήματος Μόσχας και Κιέβου- το σκηνικό πήρε και πάλι «φωτιά» και στο διπλωματικό και στο στρατιωτικό πεδίο.
Καθώς λοιπόν ο ουκρανικός στρατός εξαπέλυσε νέα αιματηρή επίθεση στο (μονίμως διαφιλονικούμενο) αεροδρόμιο του Ντονέτσκ, το Κίεβο κατήγγειλε νέα εισβολή των Ρώσων στα ανατολικά εδάφη, με τον στρατιωτικό εκπρόσωπο Αντρίι Λισένκο μάλιστα να αναφέρει ότι Ουκρανοί στρατιώτες δέχθηκαν χθες επίθεση από ρωσικές τακτικές δυνάμεις βορειοδυτικά του Λουγκάνσκ, «κοντά στα μεθοριακά φυλάκια 29 και 31».

Λίγο νωρίτερα, το Κίεβο είχε ήδη προχωρήσει στην προαναγγελθείσα πρώτη μερική επιστράτευση για το 2015 -σημειωτέον ότι προ ημερών η ουκρανική Βουλή ενέκρινε επίσης άλλα δύο κύματα επιστράτευσης, που θα αφορούν συνολικά πάνω από 100.000 άνδρες. Ενώ οι υπηρεσίες ασφαλείας SBU ανακοίνωσαν μεγάλη «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» στο Χάρκοβο (220 χλμ. ανατολικά από τα μέτωπα των μαχών), μετά την επίθεση με χειροβομβίδα που έγινε τη Δευτέρα κατά μελών της τοπικής οργάνωσης του νεοφασιστικού «Δεξιού Τομέα». «Θεωρούμε ότι η επίθεση συνδέεται με προηγούμενες επιθέσεις στην ίδια περιοχή και στην Οδησσό», ανέφερε στο πρακτορείο Reuters o ανώτερος αξιωματούχος της SBU, Μαρκιάν Λουμπκίβσκι, υποστηρίζοντας πως «πρόκειται για οργανωμένο σχέδιο, που διευθύνεται από τη Ρωσία».

«Η ανακοίνωση για υποτιθέμενη διέλευση μονάδων των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων από τα ρωσο-ουκρανικά σύνορα (...) είναι εντελώς ανόητη», σχολίασε εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας στη Μόσχα. Tο Κρεμλίνο -αφού πρώτα εξέφρασε μέσω του ρωσικού ΥΠΕΞ έντονη δυσαρέσκεια για την απροθυμία των Βρυξελλών για επανεξέταση των ευρωπαϊκών κυρώσεων σε βάρος της ρωσικής οικονομίας- διεμήνυσε ότι η αυξημένη στρατιωτική δραστηριότητα των κυβερνητικών δυνάμεων στην ανατολική Ουκρανία έχει υπονομεύσει τις ελπίδες διεξαγωγής τετραμερούς συνόδου για την επίλυση της κρίσης.

Και «νίπτοντας τας χείρας» του, ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν επανέλαβε χθες εμφατικά ότι -προφανώς σε πείσμα της δεινής κατάστασης της εθνικής οικονομίας- «θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τις ένοπλες δυνάμεις μας και τους στρατιωτικούς οργανισμούς μας (...) ώστε να είναι σε θέση να φέρουν σε πέρας την κύρια αποστολή τους: την εξουδετέρωση των κινδύνων και των δυνητικών πολιτικών απειλών στην εσωτερική ασφάλειά μας».

Χωρίς να τις κατονομάσει, ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγόρησε ανοιχτά τις ΗΠΑ ότι επιχειρούν να υποτάξουν τη Ρωσία (στο ίδιο πλαίσιο εντάσσει άλλωστε την επέκταση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς το νέο στρατιωτικό δόγμα της Ρωσίας). «Βλέπουμε πώς άλλα κράτη είναι ανοικτά στις γεωπολιτικές τους διεκδικήσεις και δεν διστάζουν να παρεμβαίνουν ανοιχτά στις υποθέσεις ανεξάρτητων κρατών, την ώρα που ενισχύουν και βελτιώνουν ενεργά τα στρατιωτικά τους οπλοστάσια» τόνισε, καταλήγοντας: «σε αυτήν την πρόκληση μπορούμε και οφείλουμε να ανταποκριθούμε»...