09 Ιανουαρίου 2015

Η Αλ Κάιντα είχε στοχοποιήσει το Charlie Hebdo

Η αφίσα με τίτλο «Ναι, μπορούμε», σλόγκαν που είχε χρησιμοποιήσει ο Μπαράκ Ομπάμα στην προεκλογική του εκστρατεία
H Αλ Κάιντα είχε στοχοποιήσει στο παρελθόν το «Charlie Hebdo». Το δέκατο τεύχος του αγγλόφωνου ηλεκτρονικού περιοδικού «Inspire», που θεωρείται όργανο της «Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο» (AQAP), είχε δημοσιεύσει την άνοιξη του 2013 μία αφίσα με τίτλο «Ναι, μπορούμε» (σλόγκαν που είχε χρησιμοποιήσει ο Μπαράκ Ομπάμα στην προεκλογική του εκστρατεία) και υπότιτλο: «μία σφαίρα την ημέρα κρατάει μακριά τους απίστους».Στην πρώτη σελίδα εικονίζεται ο ακροδεξιός Αμερικανός πάστορας Τέρι Τζόουνς να δέχεται μια σφαίρα στο κεφάλι.

Το περιοδικό των εξτρεμιστών προέτρεπε τους πιστούς να πυροβολήσουν άτομα που αναφέρονται σε διπλανή σελίδα, όπου περιλαμβάνεται ένας κατάλογος με φωτογραφίες και ονόματα «προγραμμένων» δημοσιογράφων, σκιτσογράφων και πολιτικών. Κάτω από τον τίτλο «καταζητούνται, νεκροί ή ζωντανοί, για εγκλήματα κατά του Ισλάμ», αναφέρονται εννέα άτομα με τις φωτογραφίες τους και άλλα δύο μόνο με ονοματεπώνυμο. Μεταξύ των εννέα ήταν και ο Στεφάν Σαρμπονιέ, αρχισυντάκτης του «Charlie Hebdo», ο οποίος δολοφονήθηκε χθες στα γραφεία του περιοδικού.
Ο Σαρμπονιέ ζούσε υπό αστυνομική προστασία, καθώς τους τελευταίους μήνες είχε δεχτεί απειλές κατά της ζωής του. Οι άλλοι «προγραμμένοι» ήταν:

Λαρς Βιλκς (Σουηδός καλλιτέχνης που έδειξε τον Μωάμεθ με σώμα σκύλου και γλίτωσε από απόπειρα δολοφονίας. Ο Βιλκς είχε δημοσιεύσει και σκίτσο του Χριστού ως παιδόφιλου).

Κάρστεν Γιούστε και Φλέμινγκ Ρόουζ, Δανοί αρχισυντάκτες της εφημερίδας «Jvllands-Posten» που δημοσίευσαν τα σκίτσα του Βιλκς.

Τέρι Τζόουνς (ακροδεξιός Αμερικανός πάστορας που ήθελε να κάψει δημοσίως κοράνια και είχε δηλώσει ότι «το Ισλάμ είναι ο διάβολος»).

Κουρτ Βέστεργκααρντ, Δανός σκιτσογράφος που έδειξε τον Μωάμεθ να έχει στο τουρμπάνι του μια βόμβα.

Γκερτ Βίλντερς, Ολλανδός ακροδεξιός και αντι-ισλαμιστής πολιτικός.

Μορίς Σαντίκ, Αμερικανο-αιγύπτιος Κόπτης ακτιβιστής που μετέφρασε την αντι-ισλαμική ταινία «Η αθωότητα των Μουσουλμάνων».

Σάλμαν Ρούσντι (Ινδο-βρετανός συγγραφέας των «Σατανικών στίχων» που ζει εδώ και χρόνια υπό αστυνομική προστασία σε άγνωστη τοποθεσία και έχει προγραφεί το 1989 με «φετβά» του Αγιατολάχ Χομεϊνί)

Αϊάν Χίρσι Αλι (Σομαλή φεμινίστρια που έγραψε το σενάριο της αντι-ισλαμικής ταινίας «Submission», με σκηνοθέτη τον Ολλανδό Τεό βαν Κογκ, ο οποίος δολοφονήθηκε το 2004.

Μόλι Νόρις, Αμερικανός σκιτσογράφος.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Αλ Κάιντα, Ανταμ Γκαντάν, είχε χαρακτηρίσει ρητά τον Οκτώβριο του 2012 το περιοδικό «Charlie Hebdo» ανήθικο και είχε αναρωτηθεί: «Πού είναι τα λιοντάρια του Ισλάμ να εκδικηθούν για τον Προφήτη;»