09 Ιανουαρίου 2015

Ε.Ε.: η πρόκληση της Ουκρανίας

Ο Ουκρανός πρωθυπουργός Γιάτσενιουκ γίνεται δεκτός με στρατιωτικές τιμές σε τελετή μπροστά από την καγκελαρία.
Ο Ουκρανός πρωθυπουργός Γιάτσενιουκ γίνεται δεκτός με στρατιωτικές τιμές σε τελετή μπροστά από την καγκελαρία.
ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Τις δίδυμες προκλήσεις της αποφυγής της ουκρανικής πτώχευσης και της διαχείρισης των σχέσεων με τη Ρωσία καλείται να αντιμετωπίσει η Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο Ουκρανός πρωθυπουργός Γιάτσενιουκ μετέβη χθες στο Βερολίνο για συνομιλίες με τη Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ, την ίδια στιγμή που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσέφερε στην Ουκρανία δάνεια ύψους 1,4 δισ. ευρώ.

«Η Ευρώπη στέκεται ενωμένη πίσω από την Ουκρανία», δήλωσε χθες ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ από τη Ρίγα της Λιθουανίας, όπου εξήγγειλε την οικονομική βοήθεια. Πίσω όμως από την επίδειξη πολιτικής υποστήριξης, οι επενδυτές αντιλαμβάνονται ότι η Ουκρανία βρίσκεται όλο και πιο κοντά στην αθέτηση πληρωμών, λόγω των δαπανών του πολέμου στα ανατολικά της χώρας και του οικονομικού ακρωτηριασμού λόγω της απόσχισης των ανατολικών περιοχών.


Ουκρανικά ομόλογα που λήγουν το 2017 αποτιμώνται 60 σεντς ανά δολάριο, ενώ ομόλογα που λήγουν το 2022 έχουν χάσει ακόμη περισσότερο μέρος της αξίας τους, φθάνοντας στα 55 σεντς ανά δολάριο.

Δηλώσεις Σόρος

Με συνέντευξή του στους Financial Times, ο δισεκατομμυριούχος Τζορτζ Σόρος προέτρεψε τη Δύση να αυξήσει τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας και να προχωρήσει σε «κούρεμα» του χρέους της προς τους ιδιώτες πιστωτές με τη βοήθεια του ΔΝΤ. «Αντί μιας πτώχευσης που θα είχε καταστροφικά αποτελέσματα, η Ουκρανία πρέπει να διαπραγματευθεί με τους ομολογιούχους», έγραψε ο Σόρος, εκτιμώντας τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ουκρανίας στα 50 δισ. δολάρια. «Η Ευρώπη πρέπει να ξυπνήσει και να αναγνωρίσει ότι δέχεται επίθεση από τη Ρωσία. Η βοήθεια προς την Ουκρανία πρέπει να αντιμετωπιστεί ως αμυντική δαπάνη από τις χώρες της Ε.Ε.».

Η ακραία επιθετική ρητορική του Σόρος δεν υιοθετείται πλήρως από το Βερολίνο, το οποίο εξετάζει το ενδεχόμενο χαλάρωσης των ευρωπαϊκών κυρώσεων προς τη Ρωσία, εφόσον η Μόσχα τηρήσει τους όρους της εκεχειρίας του Μινσκ. Στους όρους αυτούς περιλαμβάνεται η απόσυρση από την Ανατολική Ουκρανία των Ρώσων στρατιωτών τους οποίους η Μόσχα αρνείται ότι έχει στείλει.

«Περιμένουμε από τους Δυτικούς συμμάχους μας και μεταξύ αυτών και από τη Γερμανία να μας βοηθήσουν στις δύσκολες αυτές στιγμές», δήλωσε χθες στο Βερολίνο ο Ουκρανός πρωθυπουργός Γιάτσενιουκ.

Μία ημέρα νωρίτερα, Ουκρανοί αυτονομιστές είχαν επιτεθεί στην ιστοσελίδα της καγκελαρίου Μέρκελ και σε άλλες ιστοσελίδες της γερμανικής κυβέρνησης, προκειμένου να στείλουν το ακριβώς αντίθετο μήνυμα. «Οι πιστώσεις δισεκατομμυρίων από την Ε.Ε. και από το ΔΝΤ θα χρησιμοποιηθούν για να χρηματοδοτήσουν τον πόλεμο», έγραψε η οργάνωση Cyberbekrut («bekrut» ήταν οι δυνάμεις καταστολής του ανατραπέντος προέδρου Γιανουκόβιτς). «Ο πόλεμος έχει ήδη κοστίσει χιλιάδες ζωές και ο Γιάτσενιουκ θα χρησιμοποιήσει τα χρήματά σας για να σκοτώσει περισσότερους. Γι’ αυτό καλούμε τον λαό και την κυβέρνηση της Γερμανίας να διακόψει την οικονομική και πολιτική υποστήριξη προς το εγκληματικό καθεστώς του Κιέβου, που έχει εξαπολύσει αιματηρό εμφύλιο πόλεμο».
www.kathimerini.gr