Από τη μία οι Ρώσοι, με όχημα την ενέργεια, επιχειρούν να θέσουν υπό την ομπρέλα τους χώρες όπως η Σερβία, το Μαυροβούνιο, η ΠΓΔΜ, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη και να απωθήσουν τα δυτικά συμφέροντα. Από την άλλη, οι Τούρκοι και οι Σαουδάραβες επιχειρούν, σκορπώντας χρήμα, να χειραγωγήσουν διά της ριζοσπαστικοποίησης του Ισλάμ και να φέρουν στην «αγκαλιά» τους συμπαγείς μουσουλμανικούς πληθυσμούς σε όλο το βαλκανικό τόξο. Τώρα μπαίνουν στον «χορό» και οι Κινέζοι.
Θέλοντας να καθησυχάσει τους Δυτικοευρωπαίους ηγέτες που ανησυχούν για την οικονομική παρουσία της Κίνας στη ΝΑ Ευρώπη, ο Λι Κετσιάνγκ έσπευσε να διακηρύξει ότι η χώρα του «επιθυμεί μια ισχυρή Ε.Ε., ένα ισχυρό ευρώ και με την παρουσία της ενισχύει την οικονομική σταθερότητα της Ενωσης». Σε αυτό το παιγνίδι έλαχε στην Ελλάδα να γίνει όχι μόνο για τους Κινέζους, αλλά και για τις αγορές της Ασίας γενικότερα, η «πόρτα του ευρωπαϊκού παραδείσου». Με την εγκατάσταση της Cosco το λιμάνι του Πειραιά αναδεικνύεται σε κορυφαίο δίαυλο για τα εμπορεύματα της Ανατολής στη Μεσόγειο. Το ίδιο και το ελληνικό σιδηροδρομικό δίκτυο.
Με τη διαπλάτυνση και εκβάθυνση της διώρυγας του Σουέζ, μάλιστα, την οποία προχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς οι Αιγύπτιοι, όχι μόνο οι Κινέζοι αλλά και οι άλλοι αναδυόμενοι ασιατικοί κολοσσοί θα επιλέγουν πλέον τον δρόμο της Μεσογείου, για να φτάσουν τα εμπορεύματά τους μέσω Ελλάδας στην Ευρώπη πιο γρήγορα και πιο οικονομικά. Τα οφέλη, εκτός από οικονομικά, είναι και γεωπολιτικά για την Ελλάδα και δεν είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς το γιατί