14 Ιανουαρίου 2015

Συντηρητική στροφή

Συντηρητική στροφή
Συντάκτης: Δημήτρης Φαναριώτης

Κυριολεκτικά «στο νήμα», με ποσοστό 50,5% έναντι 49,5% του σοσιαλδημοκράτη αντιπάλου της Ιβο Γιοσίποβιτς, απέσπασε τη νίκη η συντηρητική πολιτικός Κολίντα Γκραμπάρ-Κιτάροβιτς, κατακτώντας την προεδρία της Κροατίας, σε μια αναμέτρηση η οποία από πολλούς θεωρείται πρόκριμα των βουλευτικών εκλογών που θα διεξαχθούν στο τέλος της χρονιάς. Η χτεσινή ήττα του Γιοσίποβιτς είναι η πρώτη σοσιαλδημοκράτη υποψηφίου εδώ και 15 χρόνια.Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του βαλκανικού κράτους που μια γυναίκα κατακτά το ύπατο αξίωμα, το οποίο πήρε μέσα από τα χέρια του 57χρονου προέδρου, νομικού και συνθέτη κλασικής μουσικής. Η Κιτάροβιτς είναι μέλος της Κροατικής Δημοκρατικής Ενωσης, δεξιού κόμματος που προώθησε την ανεξαρτησία της χώρας από την πρώην Γιουγκοσλαβία το 1991, ενώ σύμφωνα με τους περισσότερους δημοσιογράφους και αναλυτές, η εκλογή της αποτέλεσε έκπληξη, λόγω της εξαιρετικά υψηλής δημοφιλίας που απολαμβάνει ο Γιοσίποβιτς.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, πάντως, ένας από τους λόγους που εξελέγη η Κιτάροβιτς ήταν και η αυξημένη συμμετοχή στην αναμέτρηση του δεύτερου γύρου, η οποία έφτασε το 58,9% σε σχέση με το μόλις 47,1% του πρώτου γύρου.Η «ξανθιά Μπάρμπι», όπως την έχει αποκαλέσει ειρωνικά ο απελθών πρόεδρος, είναι παντρεμένη με καθηγητή του πανεπιστημίου της κροατικής πρωτεύουσας με τον οποίο έχει αποκτήσει δύο παιδιά. Εχει σπουδάσει αγγλική και ισπανική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο του Ζάγκρεμπ, διαθέτει μεταπτυχιακό στις διεθνείς σχέσεις από το ίδιο πανεπιστήμιο και είναι μέλος της Δημοκρατικής Ενωσης από το 1997. Το 2001 έγινε υπουργός Εξωτερικών, το 2005 ηγήθηκε της κροατικής αντιπροσωπείας για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. και το 2011 διορίστηκε βοηθός γ.γ. του ΝΑΤΟ σε θέματα δημόσιας διπλωματίας.

Θητεία γεμάτη εμπόδια
Βάσει του Συντάγματος ο πρόεδρος της χώρας έχει λόγο για την εξωτερική πολιτική, είναι επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων, ωστόσο οι βασικές εξουσίες και αρμοδιότητες ανήκουν στην κυβέρνηση. Η Κιτάροβιτς πάντως μόνον εύκολο δρόμο δεν έχει μπροστά της, καθώς η νεοενταχθείσα (2013) στην Ε.Ε. Κροατία έχει να επιλύσει μια σειρά πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων, με κυριότερο αυτό της ανεργίας η οποία φλερτάρει με το 20%.

Τα τελευταία χρόνια η χώρα έχει εφαρμόσει ένα πρόγραμμα λιτότητας και σειρά ιδιωτικοποιήσεων που έχουν εξοργίσει την πλειονότητα των πολιτών, πολλοί από τους οποίους υπερχρεωμένοι είδαν τα σπίτια τους να κατάσχονται λόγω αδυναμίας αποπληρωμής των δανείων τους. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι κατασχέσεις πρώτης κατοικίας τα τελευταία χρόνια αυξήθηκαν κατά 2.100%. Ευτυχώς πάντως για τους υπερχρεωμένους πολίτες υπάρχει και ο 25χρονος φοιτητής Ιβαν Βίλιμπορ Σίντσιτς, ο οποίος στον πρώτο γύρο απέσπασε το εντυπωσιακό 16,42%, χάρη κυρίως στον αγώνα που έδωσε το κίνημα που εκπροσωπεί, το «Ανθρώπινο Τείχος». Οι ακτιβιστές του «Τείχους», αντιγράφοντας την αντίστοιχη δράση των Ισπανών ακτιβιστών της «Πλατφόρμας», εμποδίζουν στον βαθμό που μπορούν τους δικαστικούς κλητήρες να προχωρήσουν στις εξώσεις.