14 Ιανουαρίου 2015

Νέα κρίση στις σχέσεις Τουρκίας – Ισραήλ Για «διπροσωπία» κατηγορεί τη Δύση ο Ερντογάν

«Τι γυρεύει αυτός ο άνθρωπος στην πορεία;» Με αυτό το ερώτημα, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν εξαπέλυσε νέα επίθεση κατά του Πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπένζαμιν Νετανγιάχου.  Κατά την γνώμη του Τούρκου Προέδρου, ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ ευθύνεται για τις δολοφονίες χιλιάδων Παλαιστινίων και εξαιτίας αυτής της «πραγματικότητας» δεν έπρεπε να λάβει μέρος στην πορεία, η οποία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στην  γαλλική πρωτεύουσα.  Μιλώντας στα πλαίσια μιας κοινής συνέντευξης με τον Πρόεδρο της Παλαιστιανιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, ο κ. Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι η στρατηγική του Ισραήλ στην Παλαιστίνη δεν είναι τίποτα άλλο παρά «κρατική τρομοκρατία».  Για μια ακόμη φορά, ο κ. Ερντογάν κατέκρινε την «διπροσωπία» της Δύσης και άφησε να εννοηθεί ότι η Δύση χρησιμοποιεί τις επιθέσεις στο Παρίσι για να εξαπολύσει νέα επίθεση κατά του Ισλάμ.
 

Τον επικριτικό τόνο του Προέδρου του συμμερίζεται και ο Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος χρησιμοποίησε τον όρο «κρατική τρομοκρατία» στα πλαίσια της σημερινής ομιλίας του στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Ο κ. Νταβούτογλου ισχυρίστηκε ότι η εξωτερική πολιτική της χώρας του βασίζεται σε αρχές.

Μέχρι στιγμής το Ισραήλ δεν έχει απαντήσει επισήμως στην  νέα επίθεση της Άγκυρας. Ωστόσο, τα νέα σχόλια της Άγκυρας είναι σίγουρο ότι θα φορτίσουν εκ νέου το βεβαρημένο κλίμα στις διμερείς σχέσεις. Επίσης, επιφυλάσσουν αντίκτυπο και για τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις καθώς στην Ουάσιγκτον διάφοροι κύκλοι είναι δυσαρεστημένου εξαιτίας της σκληρής ρητορικής της τουρκικής πλευράς.

Ας σημειωθεί ότι μόλις πριν από λίγους μήνες, με πρωτοβουλία του Αμερικανού Προέδρου, Μπάρακ Χ. Ομπάμα, ο Τούρκος Πρόεδρος είχε συνομιλήσει με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ και οι δυο άνδρες είχαν συμφωνήσει για την ανάπτυξη του διαλόγου με απώτερο στόχο την εξομάλυνση των σχέσεων των δυο χωρών. Από τότε μέχρι σήμερα, οι δυο πλευρές συζητούν το ζήτημα της αποζημίωσης των συγγενών των θυμάτων του Μαβί Μάρμαρα.
Του Νίκου Στέλγια