Χέρι βοήθειας στον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι, προσέφερε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ερμηνεύοντας το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης έτσι ώστε να μην υπολογίζονται στο δημοσιονομικό έλλειμμα συγκεκριμένες επενδυτικές δαπάνες του Δημοσίου. Η Ιταλία φαίνεται να είναι η μόνη ωφελημένη από τη «χαλάρωση» των κανόνων, αλλά ίσως σε αυτή τη βάση να στηριχθούν οι αναπτυξιακές προσπάθειες και σε άλλα κράτη-μέλη.Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε χθες την πρόταση για το «πακέτο Γιούνκερ» των 315 δισ. ευρώ (ανάλυση στη σελίδα 30) και παρουσίασε γνωμοδότηση σχετικά με την εφαρμογή της ρήτρας του Συμφώνου Σταθερότητας περί του τρόπου υπολογισμού του δημοσιονομικού ελλείμματος. Το Σύμφωνο προβλέπει ότι εφόσον ένα κράτος-μέλος έχει δημοσιονομικό έλλειμμα μικρότερο του 3% του ΑΕΠ και δημόσιο χρέος χαμηλότερο του 60%, τότε μπορεί να ενεργοποιήσει τη «ρήτρα επενδύσεων», που εξαιρεί τις δαπάνες αυτές από τον υπολογισμό του ελλείμματος.
Ερμηνεύοντας τους κανόνες η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι η ρήτρα μπορεί να αξιοποιηθεί και από κράτη με χρέος άνω του 60%, που όμως βαίνει μειούμενο. Επιτρέπει, επίσης, να ληφθούν υπόψη οι θετικές επιπτώσεις που αναμένεται να υπάρξουν από προωθούμενες διαρθρωτικές αλλαγές. Η χαλαρή ερμηνεία των κανόνων δημιουργεί περιθώρια για την κυβέρνηση Ρέντσι να χαλαρώσει τη δημοσιονομική προσαρμογή και να τονώσει την ανάπτυξη.
Η βοήθεια αυτή έρχεται σε μια περίοδο αύξησης της αβεβαιότητας στη Ρώμη, με τον Ιταλό πρόεδρο, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, να υποβάλει την παραίτησή του. Η διαδικασία ανάδειξης του διαδόχου του αναμένεται να ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα. Ο Ματέο Ρέντσι δηλώνει ότι επιθυμεί να εξασφαλισθεί «η ευρύτερη δυνατή πολιτική συναίνεση», γεγονός που μπορεί να επιτευχθεί με συνεργασία του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος είτε με την Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι, είτε με το Κίνημα Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο. Αν και το ιταλικό Σύνταγμα δεν προβλέπει προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία, πολιτικοί αναλυτές δεν θεωρούν απίθανες πρόωρες εκλογές εντός του έτους.
Πέραν των προβληματικών μακροοικονομικών δεικτών (η οικονομία είναι ήδη σε ύφεση και «παλεύει» με τον αποπληθωρισμό) ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλούν τα στοιχεία του συστήματος Target-2, όπου καταγράφεται σημαντική εκροή κεφαλαίων από την Ιταλία. Το αρνητικό υπόλοιπο έφτασε τα 289 δισ. ευρώ το καλοκαίρι του 2012, υποχώρησε στα 130 δισ. ευρώ το περασμένο καλοκαίρι, αλλά στα τέλη του 2014 είχε επιστρέψει στα 209 δισ. ευρώ, ενώ μόνο τον Δεκέμβριο καταγράφηκε εκροή 13 δισ. ευρώ.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26511&subid=2&pubid=113431907