12 Ιανουαρίου 2015

ΣΤΗΝ ΤΕΧΕΡΑΝΗ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑΣ Μέτωπο ενάντια στην πτώση του πετρελαίου

Κοινό μέτωπο ενάντια στη Σαουδική Αραβία και στα «παιχνίδια» που παίζει το Ριάντ με την υποτίμηση του πετρελαίου, συγκροτούν Βενεζουέλα και Ιράν, όπως φάνηκε και κατά την επίσκεψη του Νίκολας Μαδούρο στην Τεχεράνη το Σάββατο.

Ο πρόεδρος του Ιράν Χ. Ροχανί με τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Ν. Μαδούρο κατά τη συνάντησή τους στην Τεχεράνη
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας υπογράμμισε από την Τεχεράνη την ανάγκη «να υπάρξει συνεργασία μεταξύ των πετρελαιοεξαγωγικών κρατών ώστε να αποκατασταθεί η σταθερότητα», μήνυμα που προφανώς επανέλαβε και χθες αλλά κεκλεισμένων των θυρών, κατά την επίσκεψή του στη Σαουδική Αραβία. Ο Μαδούρο έφτασε στην ιρανική πρωτεύουσα το βράδυ της Παρασκευής, συνοδευόμενος από τον κεντρικό τραπεζίτη της πατρίδας του καθώς και πλήθος υπουργών (πετρελαίου, εξωτερικών, οικονομικών και βιομηχανίας).

Η ηγεσία της Βενεζουέλας ήρθε στο Ιράν με στόχο να συνάψει συμφωνίες που θα ενισχύουν τους εμπορικούς-επενδυτικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας... ως αντίβαρο στις οικονομικές απώλειες που έχει προκαλέσει η κατακόρυφη (κατά 55% τους τελευταίους επτά μήνες) πτώση της τιμής του πετρελαίου. Αν και ιδρυτικά μέλη του «Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών» (OPEC) μαζί με τη Σαουδική Αραβία, τόσο το Ιράν όσο και η Βενεζουέλα αιμορραγούν οικονομικά από την απόφαση του Ριάντ να κρατήσει αμείωτη την παραγωγή του OPEC ρίχνοντας έτσι την αξία του μαύρου χρυσού στα τάρταρα. Επισήμως, οι Σαουδάραβες, αν και σύμμαχοι των Αμερικανών, υποστηρίζουν ότι δρουν κατά αυτόν τον τρόπο για να πλήξουν τον εκτός-OPEC ανταγωνισμό και τη σχιστολιθική ενεργειακή γιγάντωση των ΗΠΑ. Την ίδια ώρα ωστόσο, με το να κρατούν τις τιμές χαμηλά, προκαλούν σοβαρές οικονομικές απώλειες σε χώρες εντός του OPEC, η επιβίωση των οποίων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πετρέλαιο.

Το γεγονός δε ότι οι χώρες που πλήττονται τυγχάνουν «εχθροί» της Ουάσιγκτον δημιουργεί φυσικά υποψίες... Ειδικά στη Βενεζουέλα η κατάσταση έχει επιδεινωθεί σημαντικά καθώς η χώρα εμφανίζει μεγάλες ελλείψεις σε βασικά προϊόντα και ο πληθωρισμός «φλερτάρει» με το 63%. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Μαδούρο ζήτησε από την Τεχεράνη «να αποκατασταθεί η σταθερότητα μέσα από συνεργασίες». Πιο σκληρή στη ρητορική της, η ηγεσία του σιιτικού Ιράν έστρεψε τα πυρά της ανοιχτά ενάντια στη σουνιτική Σαουδική Αραβία.

Βολές Χαμενεΐ
«Η παράξενη πτώση στις τιμές του πετρελαίου σε τόσο μικρό διάστημα δεν μπορεί παρά να είναι πολιτική πράξη... οι εχθροί μας χρησιμοποιούν το πετρέλαιο ως μοχλό πολιτικών πιέσεων», διακήρυξε χαρακτηριστικά ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης Χαμενεΐ, ενώ σε ανάλογο πνεύμα, και ο πρόεδρος Ροχανί δήλωσε πως η συνεργασία Ιράν-Βενεζουέλας θα εξουδετερώσει τα σχέδια όλων εκείνων που στρέφονται εναντία στις δύο χώρες. Προκειμένου να αντιληφθεί κανείς το βάθος της οικονομικής αιμορραγίας, αρκεί να αναλογιστεί ότι για να «βγουν» οι προϋπολογισμοί, η Βενεζουέλα θέλει το πετρέλαιο στα 110 δολ. το βαρέλι, και το Ιράν στα 70 με 100 δολ. Συγκριτικά, η τιμή του μαύρου χρυσού βρίσκεται πλέον κοντά στα μόλις... 50 δολ., χωρίς μάλιστα να αποκλείεται το ενδεχόμενο ακόμη... βαθύτερης πτώσης.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ