09 Δεκεμβρίου 2014

Οι στόχοι του Νταβούτογλου

http://s.kathimerini.gr/resources/2014-12/petroulakis09122014-thumb-large.jpg
Ποιο ήταν το βασικό συμπέρασμα της επίσκεψης του Τούρκου πρωθυπουργού, Αχμέτ Νταβούτογλου, στην Αθήνα, στις 5 και 6 Δεκεμβρίου; Πέραν από τις γνωστές διαφωνίες που διαχρονικά υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών στο Κυπριακό, είναι πρόδηλο πως όλοι οι σχεδιασμοί της Άγκυρας στηρίζονται στη λογική της «εκλιπούσας» Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτό επιβεβαιώθηκε και από τις δημόσιες τοποθετήσεις του Τούρκου πρωθυπουργού, ο οποίος δεν απέφυγε να δηλώσει ευθαρσώς ότι η Ελλάδα και η Τουρκία μπορούν να αξιοποιήσουν από κοινού τους φυσικούς πόρους που βρίσκονται γύρω-γύρω από την Κύπρο. Ως τι θα τις αξιοποιήσουν δεν έχει εξηγήσει ο κ. Νταβούτογλου. Είναι σαφές πως η Τουρκία επιχειρεί να δώσει μανδύα νομιμοποίησης στις επιδρομικές πειρατικές της επιθέσεις κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας. Προσπαθεί να βρει συνεργούς. Βεβαίως δεν υπάρχει περίπτωση η Ελλάδα να συναινέσει σε τέτοιες μεθοδεύσεις ούτε και να ανεχθεί να χρησιμοποιείται από την κατοχική Τουρκία.


Το ζήτημα, όμως, είναι άλλο και οφείλουμε να το αντιμετωπίσουμε με ρεαλισμό και έχοντας κυρίως κατά νου πώς θα αποτρέψουμε τους τουρκικούς σχεδιασμούς σε βάρος του Ελληνισμού. Είναι προφανές πως για να γίνει τούτο, θα πρέπει να αναδειχθούν εν πρώτοις οι τουρκικές επιδιώξεις και μεθοδεύσεις. Την ίδια ώρα, θα πρέπει να αναδειχθούν και οι δικοί μας μοχλοί πίεσης.

Μπορεί ο κ. Αχμέτ Νταβούτογλου, με το θράσος το οποίο τον διακρίνει να προβαίνει σε διακηρύξεις και να κάνει προτάσεις, πλην όμως είναι πρόδηλο πως ζητήματα, τα οποία εγείρει, δεν αντιμετωπίζονται επικοινωνιακά. Ούτε ασφαλώς μπορούμε να ακολουθούμε τα τουρκικά τερτίπια.

Οι τουρκικοί σχεδιασμοί είναι σαφείς, πρόδηλοι καθώς και δεν αποκρύβονται. Επιδιώκεται ο στρατηγικός έλεγχος του νησιού, είτε με μια συμφωνία στο Κυπριακό είτε χωρίς. Θέλει η Τουρκία να αποτελέσει μέρος του «συνεταιρισμού», που θα αξιοποιήσουν, εκμεταλλευτούν το φυσικό πλούτο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αυτούς τους σχεδιασμούς τους έθεσε ο Τούρκος πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην ελληνική πρωτεύουσα. Δεν απέκρυψε τις προθέσεις του και τούτο δεν το έχει κάνει για μπλόφα. Γιατί, ως γνωστό, οι Τούρκοι σπανίως μπλοφάρουν.

Συνεπώς, άποψή μας είναι πως θα πρέπει με συγκεκριμένες ενέργειες και κινήσεις, να καταστήσουμε, ως Ελλάδα και Κύπρος, τους τουρκικούς σχεδιασμούς ανέφικτους. Δεν έχουμε, άλλωστε, άλλη επιλογή.
- See more at: http://www.philenews.com/el-gr/arthra-apo-f-arthro-f/83/232166/oi-stochoi-tou-ntavoutoglou#sthash.HSwWls5b.dpuf