Η πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που θα πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα στο νέο διεθνές περιβάλλον βρέθηκε στο επίκεντρο συζήτησης που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων με τη συμμετοχή του υπεύθυνου Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Ήσυχου και του γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας της ΝΔ, Γιώργου Κουμουτσάκου.
«Η ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική και πολιτική άμυνας είναι ο μεγάλος ασθενής της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης» επισήμανε ο κ. Κουμουτσάκος, και αυτό, όπως ανέφερε ήταν εμφανές τόσο σε ό,τι αφορά την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, όσο και στην κρίση στην Ουκρανία. Σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά ο κ. Κουμουτσάκος σημείωσε ότι η προσπάθεια να μην εμπλακούμε σε ένα σπιράλ κρίσεων ήταν η σωστή στάση, τονίζοντας ότι «η πρώτη προτεραιότητα μιας εξωτερικής πολιτικής πρέπει να είναι μια σταθερή κυβέρνηση στο εσωτερικό».
Εξάλλου, ο κ. Κουμουτσάκος επισήμανε ότι η πολυπλοκότητα των απειλών στο διεθνές περιβάλλον απαιτεί μια πολυεπίπεδη ανάλυση των θεμάτων εξωτερικής πολιτικής, και τάχτηκε υπέρ της δημιουργίας ενός θεσμικού οργάνου για τα θέματα αυτά, η λειτουργία του οποίου όμως, όπως εξήγησε, θα πρέπει να μελετηθεί σε βάθος. Ανέφερε, πάντως, ότι αυτό το θεσμικό όργανο θα μπορούσε, ενδεχομένως, να είναι το ΚΥΣΕΑ με μια ευάριθμη γραμματεία υψηλού επιπέδου στελεχών, που θα υπάγεται απευθείας στον πρωθυπουργό.
Ο κ. Ήσυχος αναφερόμενος στην αντίδραση της ΕΕ σε ό,τι αφορά τις κινήσεις του τουρκικού πλοίου «Μπαρμπαρός» στην κυπριακή ΑΟΖ, την χαρακτήρισε «χλιαρή», αν και, όπως σημείωσε, «προς τη σωστή κατεύθυνση». Στη συνέχεια, το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι η ενεργητική και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που θα πρέπει να εξακολουθήσει η Ελλάδα σε μια ευρεία γεωγραφική ζώνη που ξεκινάει από τις χώρες του Μαγρέμπ και φτάνει μέχρι το Αφγανιστάν θα πρέπει να παράγει σταθερότητα, για να συμπληρώσει πως «η σημερινή κυβέρνηση δεν δείχνει ότι μπορεί να το κάνει».
Αναφερόμενος στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για τον τομέα αυτό, ο Κ. Ήσυχος επισήμανε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να κλείσει άμεσα τις πληγές και τα ανοιχτά μέτωπα που έχει με τα άλλα κράτη στα Βαλκάνια. Αυτό, όπως εξήγησε, πρέπει να γίνει στη βάση τριών αρχών: απαραβίαστο συνόρων, σεβασμός των λαών, συνανάπτυξη και συμφωνίες σε διμερές και τριμερές επίπεδο.
Σχετικά με το θέμα των δαπανών για την 'Αμυνα, ο κ. Ήσυχος παρατήρησε ότι το μείζον για τους εξοπλισμούς είναι να προσδίδουν προστιθέμενο όφελος στην οικονομία μέσα από προγράμματα συμπαραγωγής.
Μάλιστα ανέφερε ότι τέτοια προγράμματα καλύπτουν το 45% των εξοπλισμών της Τουρκίας.
Η Ινώ Αφεντούλη από τη Διεύθυνση Δημόσιας Διπλωματίας του ΝΑΤΟ σημείωσε ότι χρειάζεται μια εξωτερική πολιτική ενεργής παρέμβασης μέσα στους οργανισμούς που η Ελλάδα είναι μέλος, και κυρίως στον ΟΗΕ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Όπως επισήμανε στο παρελθόν αυτό δεν έγινε, αν και, όπως ανέφερε, υπάρχουν και εξαιρέσεις (ένταξη διαιρεμένης Κύπρου στην ΕΕ, ενταξιακή πορεία της Τουρκίας).
Η πανεπιστημιακός και πρώην ευρωβουλευτής Μαριλένα Κοππά σημείωσε πως η ΕΕ είναι σε μονόδρομο και πρέπει να προχωρήσει μπροστά προς ακόμα μεγαλύτερη ολοκλήρωση, με κοινή χρήση πόρων και στους τομείς της άμυνας και της εξωτερικής πολιτικής.
Σχετικά με τα Βαλκάνια, η κ. Κοππά επισήμανε ότι όσο εξασθενεί το σήμα της ΕΕ στην περιοχή τόσο ενισχύεται ο εθνικισμός. Σχετικά με την Τουρκία, πρόβλεψε ότι δεν θα υποχωρήσει στο θέμα των υδρογονανθράκων και θα επιλέξει την κλιμάκωση.