14 Νοεμβρίου 2014

Η «τελική λύση» των τζιχαντιστών για τους χριστιανούς


Υπό διωγμό η χριστιανική κοινότητα στις χώρες που επελάυνει ο τζιχαντισμός. Οι σκληρές επιλογές μεταξύ του χειμώνα στον καταυλισμό και της λαθρομετανάστευσης στην Ευρώπη. Τα αδιέξοδα σε Ιράκ, Συρία και Αίγυπτο.
Η «τελική λύση» των τζιχαντιστών για τους χριστιανούςΔεν ενεπλάκησαν στις πολιτικές συγκρούσεις. Ζούσαν ειρηνικά και με ασφάλεια στα σπίτια τους. Κατέληξαν όμως πρόσφυγες σε διάφορες χώρες, στη χειρότερη επιχείρηση εκκαθάρισης που βίωσε ποτέ η Μέση Ανατολή. Πρόκειται για τους χριστιανούς του Ιρακ και της Συρίας που κατοικούσαν σε περιοχές που κατελήφθησαν απο τους ισλαμιστές και οι οποίοι ζουν πλέον σε προσφυγικούς καταυλισμούς..Σύμφωνα με υπολογισμούς μη κυβερνητικών οργανώσεων, ο χριστιανικός πληθυσμός του Ιράκ είναι περίπου 350 χιλιάδες ενώ οι χριστιανοί της Συρίας πριν ξεσπάσει ο εμφύλιος και η επέλαση των τζιχαντιστών αντιπροσώπευαν το 8-10% του πληθυσμού. Σήμερα κανείς δεν μπορεί να μιλήσει με αξιόπιστους αριθμούς.Χιλιάδες χριστιανοί του Ιράκ και της Συρίας έχουν ξεσπιτωθεί και έχουν πλέον πάρει τον δρόμο της προσφυγιάς. Η εκκλησία χαρακτηρίζει την κατάσταση που επικρατεί ως γενοκτονία των Χριστιανών του Ιράκ.

Οι χριστιανικές κοινότητες στις περιοχές του Ιρακ που καταλήφθηκαν απο τους τζιχαντιστές έχουν ιστορία πολλών αιώνων. Για παράδειγμα η χριστιανική κοινότητα της Μοσούλης έχει παρουσία σχεδόν 2.000 χρόνων. Τα μέλη της κοινότητας βρέθηκαν αντιμέτωποι με σκληρά διλήμματα: Απο την μία πλευρά ο εξισλαμισμός, η σκληρή φορολογία, ή ακόμα και ο θάνατος. Απο την άλλη η προσφυγιά.

Οι περισσότεροι προτίμησαν να γίνουν πρόσφυγες. Οι περισσότεροι έχουν εγκατασταθεί σε προσφυγικούς καταυλισμούς που έχουν στηθεί στην Επριλ, την πρωτεύουσα της κουρδικής ημιαυτόνομης περιοχής του Ιράκ. Οι περισσότεροι χριστιανοί πρόσφυγες ελπίζουν να μετεγκατασταθούν σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα που δέχεται πρόσφυγες όπως για παράδειγμα η Γαλλία ή η Σουηδία, αλλά ο μικρός αριθμός των αιτήσεων που γίνονται αποδεκτές δεν αφήνουν πολλές ελπίδες για μία τέτοια προοπτική.

Οι επιλογές τους είναι πλέον περιορισμένες: είτε θα περάσουν τον χειμώνα τους στις σκηνές του καταυλισμού είτε θα ακολουθήσουν την επιλογή της λαθρομετανάστευσης. Αλλά και οι λύσεις αυτές έχουν τεράστιες δυσκολίες. Η ζωή στους καταυλισμούς είναι ιδιαίτερα σκληρή καθώς οι υποδομές είναι ανύπαρκτες. Απο την άλλη οι παράνομοι διακινητές ζητούν σημαντικά ποσά για να τους περάσουν στην Ευρώπη (κυμαίνονται απο 1.500 έως 2.000 ευρώ το άτομο) ενώ δεν πρσφέρουν καμία ασφάλεια για το αν θα φθάσουν στον τελικό προορισμό τους.

Ανάλογη είναι και η κατάσταση και στις χριστιανικές κοινότητες στην Συρία οι οποίες βρίσκονται υπο διωγμό ενώ η απειλή των απαγωγών απο τους τζιχαντιστές είναι καθημερινή. Εκτιμάται ότι οι χριστιανοί αποτελούν το 8%-10% των κατοίκων της Συρίας και απο αυτούς τα δύο τρίτα είναι χριστιανοί ορθόδοξοι. Στη Συρία οι χριστιανοί κατοικούν εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια περίπου ενώ η Συριακή Ορθόδοξη Εκκλησία είναι μια από τις παλαιότερες στη χώρα. Πολλοί από τους πιστούς μάλιστα μιλούν αραμαϊκά. Πριν να ξεσπάσει ο εμφύλιος η χριστιανική κοινότητα είχε έναν πολιτικό ρόλο, πλέον κινδυνεύει με αφανισμό.Αλλά δεν είναι μόνο οι χριστιανικές κοινότητες του Ιρακ και της Συρίας που βρίσκονται υπο πίεση. Στην Αίγυπτο, οι χριστιανοί κόπτες ζουν σε συνθήκες πλήρους ανασφάλειας καθώς οι επιθέσεις σε μεμονωμένα άτομα αλλα και εκκλησίες είναι πλέον μία πραγματικότητα την οποία κανείς δεν μπορεί να αγνοησει.
Πηγή: Premium.paratiritis.gr
EURO2DAY.GR