04 Νοεμβρίου 2014

Σιωπή της Μόσχας στο πρόβλημα του Κασμίρ

http://news.bbc.co.uk/nol/shared/spl/hi/south_asia/03/kashmir_future/img/maps/kashmir_intro_350.gifτου Petr Topychkanov
Οι ρωσικές αρχές δεν αντέδρασαν στην κλιμάκωση της σύγκρουσης κατά μήκος της Γραμμής Ελέγχου μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν. Οι επίσημες ιστοσελίδες του προέδρου, της κυβέρνησης, και του υπουργείου Εξωτερικών, δεν παρέχουν ενδείξεις για τη θέση της Μόσχας στην τρέχουσα κρίση.Η σιωπή αυτή μπορεί να εξηγηθεί με δύο τρόπους. Η Ρωσία μπορεί απλώς να θεωρήσει το πρόβλημα του Κασμίρ ότι είναι ένα ζήτημα των σχέσεων Ινδίας-Πακιστάν και δεν βλέπει ρόλο για τον εαυτό της σε αυτό το θέμα. Ωστόσο, η Ρωσία μπορεί επίσης να κάνει τα στραβά μάτια στις εξελίξεις στο Κασμίρ, για να αντικατοπτρίσει τις θέσεις που έλαβαν οι Ινδία και Πακιστάν σε σχέση με την κρίση στην Ουκρανία.
Αλλά με το να μην παίρνει καμία θέση, η Μόσχα δίνει στο Νέο Δελχί και στο Ισλαμαμπάντ αρκετή τροφή για σπέκουλα. Η σιωπή της μπορεί να ερμηνευθεί είτε ως σιωπηρή υποστήριξη μιας εκ των δύο πλευρών είτε ως ότι φλερτάρει και με τις δύο ταυτόχρονα. Θα μπορούσε κανείς να εικάσει ότι η διαμάχη στη Νότια και Ανατολική Ουκρανία έχει οδηγήσει τη Ρωσία να επανεξετάσει την προηγούμενη στάση της ότι δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση σε τέτοιες συγκρούσεις.
Αντί να διασφαλίσει και τις δύο πλευρές για τη συνεχιζόμενη ουδετερότητά της και το συμφέρον της για την ειρηνική επίλυση του προβλήματος του Κασμίρ, η οποία θα ταίριαζε και για το Πακιστάν και για την Ινδία, η Ρωσία τις έχει κάνει να μαντεύουν την ακριβή στάση της σε αυτή τη διαμάχη. Στο μεταξύ, οι κινήσεις της Ρωσίας στη Νότια Ασία μπορεί να αποπροσανατολίσουν την Ινδία και το Πακιστάν ακόμη περισσότερο.
Οι συχνές επιθέσεις Ρώσων αξιωματούχων στο Πακιστάν, μπορεί να δημιουργούν ανησυχία στο Νέο Δελχί. Αρκετοί υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν εμφανιστεί στο Ισλαμαμπάντ τα τελευταία χρόνια: ο διευθυντής της ομοσπονδιακής υπηρεσίας ελέγχου των ναρκωτικών, Victor Ivanov τον Μάρτιο του 2012 και τον Οκτώβριο του 2014, τον αναπληρωτή υπουργό Ενέργειας Yury Sentyurin τον Ιούνιο του 2012, τον υπουργό Αθλητισμού Vitaly Mutko τον Σεπτέμβριο του 2012, την πρόεδρο του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, Valentina MAtvienko (τον δεύτερο υψηλότερο τη τάξει αξιωματούχο μετά τον πρόεδρο, σύμφωνα με το ρωσικό σύνταγμα) τον Φεβρουάριο του 2013, τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Sergey Ryabkov τον Αύγουστο του 2013, τον διοικητή του στρατού Vladimir Chirkin τον Αύγουστο του 2013, τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Igor Morgulov τον Οκτώβριο του 2014, και άλλους. Η ανταλλαγή επισκέψεων υψηλού επιπέδου αξιωματούχων μεταξύ της Ρωσίας και του Πακιστάν, πιθανότατα θα συνεχιστεί φέτος.
Οι εκατέρωθεν επισκέψεις από μόνες τους, δεν θα πρέπει να ανησυχούν το Νέο Δελχί. Ωστόσο, σε συνδυασμό με τους δύο γύρους κοινών ναυτικών ασκήσεων που διεξήχθησαν τον Μάρτιο και τον Οκτώβριο του 2014 και την απόφαση των ρωσικών αρχών να επανεξετάσουν την απαγόρευσή τους αναφορικά με την πώληση όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού στο Πακιστάν, οι επαφές υψηλού επιπέδου υποδηλώνουν μια ραγδαία εξέλιξη των ρωσο-πακιστανικών σχέσεων, συμπεριλαμβανομένης και της στρατιωτικής σφαίρας.
Με τη σειρά του, το Πακιστάν ίσως έχει τις δικές του ανησυχίες αναφορικά με την εξέλιξη των δεσμών μεταξύ Ρωσίας και Ινδίας. Το Πακιστάν δεν μπορεί παρά να ανησυχεί εξαιτίας της ρωσικής συμμετοχής στα ινδικά στρατηγικά οπλικά projects, τα οποία περιλαμβάνουν την ανάπτυξη πυρηνικών υποβρυχίων και πυραύλων cruise. Ο Pravin Sawhney αναφέρει ότι η Ρωσία πούλησε στην Ινδία πέντε στροβιλοκινητήρες διπλής ροής, αποκαλύπτοντας το βάθος της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ Μόσχας και Νέου Δελχί.
Η Ρωσία ασφαλώς επιδιώκει να προωθήσει την στρατηγική της συνεργασία με την Ινδία και να συνεχίσει την ανάπτυξη των σχέσεών της με το Πακιστάν. Ωστόσο, οι κινήσεις της θα αντιμετωπιστούν με δυσπιστία στο Νέο Δελχί και στο Ισλαμαμπάντ εάν η Μόσχα παραμείνει σιωπηρή για τα καυτά θέματα της Νότιας Ασία. Αντίθετα, παρέχοντας στους Ινδούς και Πακιστανούς πολιτικούς, στην κοινή γνώμη, και σε στρατιωτικούς και οικονομικούς κύκλους έγκαιρες και λεπτομερείς πληροφορίες για τη ρωσική θέση σε περιφερειακά ζητήματα, μεταξύ των οποίων και τις διαφωνίες μεταξύ της Ινδίας και του Πακιστάν, θα βοηθήσει στη δημιουργία μεγαλύτερης εμπιστοσύνης τόσο στο Νέο Δελχί όσο και στο Ισλαμαμπάντ.
Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: http://carnegie.ru/eurasiaoutlook/?fa=57085


Πηγή:www.capital.gr