04 Νοεμβρίου 2014

Δώσε - πάρε

Να «πάρει» συγκεκριμένη ημερομηνία για πρόωρες εκλογές -πριν από το τέλος του χρόνου και προτού κλείσει το Μνημόνιο με τους Ευρωπαίους δανειστές- και να «δώσει» τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ώστε αυτός να εκλεγεί «με ευρύτατη πλειοψηφία από τη Βουλή» ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από τον απερχόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Παπούλια.
Στην πραγματικότητα, ο κ. Τσίπρας, διά του κ. Παπούλια, επιχειρεί να ξεκινήσει ένα πολιτικό πάρε-δώσε με τον κ. Σαμαρά, αφού οι δύο πολιτικοί αρχηγοί με τα «τούβλα» που έχουν ρίξει ο ένας στο κεφάλι του άλλου, σε όλες τις δημόσιες τοποθετήσεις τους μέσα και έξω από τη Βουλή, δεν μπορούν να κάτσουν πολιτισμένα και πολιτικά σε δύο καρέκλες για να συζητήσουν το έτσι και αλλιώς σκοτεινό και αβέβαιο, ακόμα, μέλλον της χώρας.

Επρεπε λοιπόν να στηθεί ένα σκηνικό. Μα αυτό είναι έτοιμο. Το άτυπο όργανο του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών, το οποίο έτσι και αλλιώς κατά το παρελθόν έχει χρησιμεύσει μόνον ως woofer για τον πολλαπλασιασμό του ήχου των διαφωνιών των πολιτικών αρχηγών.Χθες, ο κ. Τσίπρας προώθησε το ρόλο του woofer στον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έτσι ώστε να μην υπάρξει καμία αμφιβολία για την πρόταση-πρόκληση που θέλει να απευθύνει στον κ. Σαμαρά: να τα μαζεύει και να φεύγει το ταχύτερο δυνατόν, για να έρθει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, «που θα τα κάνει αλλιώς».Είναι άγνωστον πώς θα τοποθετηθούν σ' αυτή την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, αν δηλαδή θα θελήσουν να γίνουν ή όχι ουραγοί της Κουμουνδούρου - η ΔΗΜΑΡ του κ. Κουβέλη όμως το έχει ήδη προαναγγείλει.

 Το αστείο της ιστορίας είναι ότι, αφού ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απαγορεύεται εκ του Συντάγματος να αναμειχθεί σε μια διαδικασία του «φύγε εσύ - έλα εσύ» η κυβέρνηση Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ πρέπει μόνη της είτε... να αυτοαποπεμφθεί από την εξουσία -κερδίζοντας, με συμφωνία κυρίων, τον εκλεκτό της ως Πρόεδρο της Δημοκρατίας-, είτε να παραμείνει στην εξουσία και να χάσει πιθανότατα και αυτήν και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον προσεχή Μάρτιο.

Είναι άγνωστον κατά πόσον αυτά τα εσωτερικά πολιτικά παίγνια θα συγκινήσουν βαθύτατα τους δανειστές της χώρας. Γι' αυτούς, έτσι και αλλιώς, τρέχουν οι δικές τους ημερομηνίες. Αξιολόγηση της τρόικας, απόφαση του Eurogroup, λήξη του ευρωπαϊκού Μνημονίου στο τέλος του χρόνου, αποφάσεις στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου για τις δεσμεύσεις που θα έχει το σκοτεινό πιστωτικό μέλλον της χώρας.

Αν οι πολιτικοί αρχηγοί όμως δεν χρησιμοποιούσαν το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών ως woofer των θέσεών τους, αλλά κάθονταν στο τραπέζι για να καθορίσουν και να συμφωνήσουν στους πυλώνες ανάπτυξης (και τη μεταξύ τους διασύνδεση) της χώρας, τότε, ναι, θα υπήρχε θέμα και ουσία πρόωρων εκλογών. Γιατί με συμφωνημένο το «υπόβαθρο» της ανάπτυξης της χώρας για τις επόμενες δεκαετίες, τα κόμματα θα είχαν κάθε δικαίωμα και καθήκον να ζητήσουν την ψήφο του λαού για το πρόγραμμα υλοποίησης αυτών των συμφωνημένων πυλώνων ανάπτυξης της χώρας.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ