04 Νοεμβρίου 2014

Καταρρέουν οι συνομιλίες στο Κουρδικό Τις τελευταίες ώρες, το κουρδικό κίνημα και η Άγκυρα ανταλλάσσουν πολύ σκληρά λόγια

Του Νίκου Στέλγια-του ανταποκριτή μας στην Κωνσταντινούπολη
Οι συνομιλίες ανάμεσα στο κουρδικό αυτονομιστικό κίνημα και στο τουρκικό κράτος, οι οποίες έχουν ως απώτερο στόχο την ειρηνική λύση του Κουρδικού Προβλήματος, πλέον βρίσκονται ένα βήμα πριν την κατάρρευση. Αυτό επιβεβαιώνουν οι πληροφορίες της εφημερίδας μας από την τουρκική πρωτεύουσα και τις κουρδικές επαρχίες της γειτονικής Τουρκίας. Τις τελευταίες ώρες, το κουρδικό κίνημα και η Άγκυρα ανταλλάσσουν πολύ σκληρά λόγια. Χθες, δυο υψηλόβαθμα στελέχη της ένοπλης πτέρυγας του κινήματος, ο Τζεμίλ Μαγίκ και ο Μουράτ Καράγιλαν δήλωσαν στο κουρδικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Φιράτ» ότι στο Κουρδικό Ζήτημα η κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) παίζει με την φωτιά.
Κατά την άποψη τους, στην Συρία αλλά και στο εσωτερικό της Τουρκίας, οι δυο πλευρές πλέον βρίσκονται σε αντίπαλα στρατόπεδα. Η Άγκυρα στοχεύει στην αποδυνάμωση του κουρδικού κινήματος, την στιγμή που το τελευταίο καταβάλλει προσπάθειες για να αντισταθεί στο Ισλαμικό Κράτος και να προβάλλει ένα μοντέλο αποκέντρωσης για ολόκληρη την Μεσοποταμία. Ακόμη, ο κ. Μπαγίκ ζητά την διαμεσολάβηση των ΗΠΑ και των ξένων δυνάμεων για τη διάσωση των συνομιλιών του Κουρδικού Κινήματος με την Άγκυρα.

Σήμερα, ο βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (ΔΚΛ), Χατίπ Ντίτζλε ανακοίνωσε ότι στην πρόσφατη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, η κυβέρνηση και οι στρατηγοί αποφάσισαν να προχωρήσουν στην διάλυση και στην απαγόρευση της πολιτικής πτέρυγας του κουρδικού κινήματος. Σύμφωνα με αυτό το σχέδιο, οι Τούρκοι εισαγγελείς ετοιμάζουν φάκελο για την απαγόρευση του ΔΚΛ. Η δήλωση του κ. Ντίτζλε συνοδεύτηκε από επίθεση στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, στο κέντρο της Άγκυρας. Ένας άγνωστος επιτέθηκε με μαχαίρι κατά των μελών του κόμματος. Εξαιτίας της επίθεσης τραυματίστηκε ένα μέλος του κόμματος, το οποίο μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο. Η κατάσταση του παραμένει σοβαρή.

Από την πλευρά της, η τουρκική κυβέρνηση εξακολουθεί να στέλνει αυστηρά μηνύματα στους Κούρδους. Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου καθώς και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης βάλλουν κατά του κουρδικού κινήματος και επιχειρούν να περάσουν το μήνυμα ότι οι συνομιλίες δεν αποτελούν μονόδρομο για την Άγκυρα στο Κουρδικό Ζήτημα.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΠΡΟΥ