04 Νοεμβρίου 2014

Κουτσή ή Παράλυτη Πάπια;

 ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣ «Κουτσή Πάπια» (Lame Duck) ονομάζεται ο πρόεδρος των ΗΠΑ που δεν ελέγχει τη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Ο Ομπάμα στα δύο τελευταία χρόνια της θητείας του κινδυνεύει να δει την εξωτερική πολιτική της χώρας να βραχυκυκλώνεται από την κωλυσιεργία ή ακόμη χειρότερο την αντιπαράθεση με τη ρεπουμπλικανική πλειοψηφία στο Κογκρέσο.Με την οικονομία να μην προσφέρεται ως πεδίο αντιπαράθεσης και τις ακραίες θέσεις του Tea Party, της ακροδεξιάς του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, να μη συσπειρώνουν, οι Ρεπουμπλικάνοι επενδύουν στην απογοήτευση και αποσυσπείρωση της εκλογικής βάσης του Ομπάμα και έχουν επιλέξει ως πεδίο αντιπαράθεσης την εξωτερική πολιτική όπου καταγγέλλουν τον Λευκό Οίκο για έλλειψη πυγμής και αποφασιστικότητας.

Δυστυχώς για τον Ομπάμα η προεξοφλούμενη άλωση και της Γερουσίας από τους Ρεπουμπλικάνους θα σημειωθεί σε μια κρίσιμη στιγμή για τη θέση των ΗΠΑ στους παγκόσμιους συσχετισμούς: Στα τέλη Νοεμβρίου όλοι περιμένουν εντυπωσιακή προσέγγιση με το Ιράν για τα πυρηνικά όπλα, με επόμενο βήμα να πρέπει το Κογκρέσο να ψηφίσει την άρση των κυρώσεων. Ενα σκηνικό δώρον εξ ουρανού για το σαουδαραβικό αλλά και το φιλοϊσραηλινό λόμπι που θα κάνουν ό,τι μπορούν για να ενδυναμώσουν τις επιφυλάξεις - αντιρρήσεις των Ρεπουμπλικάνων.

Σε ό,τι αφορά την Ουκρανία και τις σχέσεις με τη Μόσχα συνολικά, η δυναμική του ελέγχου της ψυχροπολεμικής κλιμάκωσης θα βραχυκυκλωθεί σε σημαντικό βαθμό. Ηδη σε όλη τη διάρκεια της κρίσης στην Ουκρανία μια ομάδα σκληροπυρηνικών στην Ουάσιγκτον με επικεφαλής τον γερουσιαστή Μακέιν θεωρούσε τη γραμμή της αρμόδιας ΥΦΥΠΕΞ Νούλαντ ως μη επαρκώς σκληρή απέναντι στο Κρεμλίνο. Παρόμοια άλλωστε διαφοροποίηση είχε επιδείξει ο Μακέιν στη Γεωργία το καλοκαίρι του 2008, όταν, σε αντίθεση με την τότε ΥΠΕΞ Ράις, ενεθάρρυνε τον Σακασβίλι να επιτεθεί στη Νότια Οσετία.

Το πρόβλημα του Ομπάμα θα γίνει ακόμη μεγαλύτερο καθώς ήδη η διεκδικούσα το χρίσμα των Δημοκρατικών για την προεδρική εκλογή του 2016 Χίλαρι Κλίντον έχει επιλέξει να ανταγωνισθεί τους Ρεπουμπλικάνους... από τα δεξιά, εισηγούμενη ακόμη πιο σκληρές επιλογές. Αν η συμφωνία με το Ιράν και το Κογκρέσο δεν άρει τις κυρώσεις, ο πρόεδρος μπορεί να τις τερματίσει μονομερώς, με την τελευταία διετία του απρόβλεπτη πλέον σε όλα τα μέτωπα.Με δυο λόγια, η «Κουτσή Πάπια» κινδυνεύει να γίνει «Παράλυτη Πάπια»!
kapopoulos@pegasus.gr