03 Οκτωβρίου 2014

Ανοιχτή σε πολλές ερμηνείες η απόφαση της τουρκικής Βουλής

Εγκρίθηκε χθες στην τουρκική εθνοσυνέλευση η εξουσιοδότηση προς την κυβέρνηση για αποστολή στρατιωτικής δύναμης στο Ιράκ και τη Συρία, στο πλαίσιο της εκστρατείας εναντίον των τζιχαντιστών.Ωστόσο η εξουσιοδότηση είναι ανοιχτή προς ερμηνείες.
http://www.ekurd.net/mismas/articles/misc2014/10/syriakurd1419.jpg
Υπέρ της εξουσιοδότησης ψήφισαν το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος και κατά το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα και το φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας του λαού. Συνολικά 298 βουλευτές ψήφισαν υπέρ και 98 κατά.Στο κείμενο της εξουσιοδότησης όπως εγκρίθηκε χθες στην εθνοσυνέλευση γίνεται λόγος για «λήψη κάθε είδους μέτρων εναντίον κάθε τρομοκρατικής απειλής ή απειλής εναντίον της εθνικής ασφάλειας της Τουρκίας» και «για μέτρα με σκοπό την αντιμετώπιση επιθέσεων όλων των τρομοκρατικών οργανώσεων που βρίσκονται στο Ιράκ και τη Συρία εναντίον της Τουρκίας, καθώς και τη διασφάλιση της ασφάλειας της Τουρκίας απέναντι σε μαζικά προσφυγικά κύματα».

Στο πλαίσιο των σκοπών αυτών, η εξουσιοδότηση αφορά την «αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στο εξωτερικό» και την «παρουσία ξένων στρατιωτικών δυνάμεων στην Τουρκία».Η Αγκυρα μπορεί να επιχειρεί να ισορροπήσει με την ψηφοφορία ενός κειμένου που μπορεί να ερμηνευτεί ποικιλοτρόπως. Το κατά πόσο η εξουσιοδότηση της εθνοσυνέλευσης θα μπορούσε να αφορά την τοποθέτηση του Ασαντ στο τουρκικό στόχαστρο, ή το κατά πόσο θα επιχειρηθεί να εμποδιστούν τα κύματα προσφύγων από τη Συρία προς την Τουρκία, θα το δούμε στο μέλλον.

Ωστόσο υπάρχει και μία άλλη διάσταση που συνδέει το όλο θέμα με τους Κούρδους της Τουρκίας. Εδώ και μέρες σημειώνονται σφοδρές συγκρούσεις γύρω από την επαρχία Αϊινάλ Αράμπ (στην κουρδική, Κομπάνι) στο Χαλέπι, μεταξύ των Κούρδων της περιοχής και των τζιχαντιστών. Ο ηγέτης του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτζαλάν συνδέει άμεσα τις εξελίξεις στο Κομπάνι με τις εξελίξεις περί του Κουρδικού, εντός της Τουρκίας.

Σε μήνυμά του ο Οτζαλάν προειδοποίησε ότι σε περίπτωση που πέσει το Κομπάνι «αυτό θα πλήξει τις δημοκρατικές κατακτήσεις, αλλά και θα εγκαινιάσει μια νέα περίοδο πληγμάτων στην Τουρκία», εννοώντας τη λεγόμενη «διαδικασία επίλυσης του Κουρδικού». Είπε μάλιστα ότι αν πέσει το Κομπάνι «θα λάβει τέλος η διαδικασία γύρω από το Κουρδικό». ΑΡΗΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ