03 Οκτωβρίου 2014

ΕΜΜΕΣΗ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΥΠΑΡΞΗΣ ΑΚΡΑΙΩΝ ΙΣΛΑΜΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ «Δεν συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα»

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εμμέσως επιβεβαίωσε την ύπαρξη ακραίων ισλαμιστών και στη χώρα μας, αλλά απέφυγε προσεκτικά να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες «κάποιων δημοσιευμάτων» στην Ελλάδα, ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση να συλλάβει κάποια μέλη του Ισλαμικού Κράτους που ταξίδεψαν στην Ελλάδα από τη Βοσνία και την Αλβανία.
Γερμανός ειδικός εκπαιδεύει Κούρδους αντάρτες: Μέχρι όμως να οπλιστούν και  να μάθουν, οι τζιχαντιστές επελαύνουν...
Γερμανός ειδικός εκπαιδεύει Κούρδους αντάρτες: Μέχρι όμως να οπλιστούν και να μάθουν, οι τζιχαντιστές επελαύνουν...
Από την περασμένη εβδομάδα σε γραπτή ερώτηση της «Ε» προς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την πιθανή ύπαρξη και δράση Ελλήνων τζιχαντιστών που μάχονται στο πλευρό του Ισλαμικού Κράτους η απάντηση που δόθηκε από Αμερικανό αξιωματούχο ήταν η ίδια που διάβασε χθες on camera στην καθημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων, η εκπρόσωπος Τζεν Πσάκι: «Λοιπόν, ξέρω -και επιτρέψτε μου- σε γενικές γραμμές, έχουμε, φυσικά, εκφράσει την ανησυχία μας σχετικά με τη ροή των ξένων μαχητών μέσα και έξω από τη Συρία και το Ιράκ, με πολύ σαφείς όρους. Αυτό δεν είναι ένα θέμα το οποίο συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα. Γνωρίζουμε ότι από τις 15.000 ξένους μαχητές, τουλάχιστον 2.000 από αυτούς ότι είναι δυτικοί. Μπορώ να το δω αυτό πιο συγκεκριμένα ή αυτές τις συγκεκριμένες εκθέσεις και να δούμε αν υπάρχει κάτι περισσότερο που μπορούμε να προσθέσουμε σε αυτό».

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απέφυγε να αναφερθεί σε «πίεση» της Ουάσιγκτον προς την Αθηνα για σύλληψη τζιχαντιστών -όπως παρουσιαζόταν χθες κατά κόρον από ενημερωτικές ιστοσελίδες-, χρησιμοποιώντας συγκεκριμένες διπλωματικές διατυπώσεις. Το θέμα της παρουσίας τζιχαντιστών στην Ελλάδα και η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των μυστικών υπηρεσιών ήταν αντικείμενο συζήτησης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρα με τον Αλβανό ομόλογό του Εντι Ράμα στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στο Κάρντιφ τον περασμένο μήνα. Λόγω της γειτνίασης της Ελλάδας με την Αλβανία, τη χώρα που αποτελεί τη μεγαλύτερη πηγή στρατολογουμένων από το Ισλαμικό Κράτος στα δυτικά Βαλκάνια, οι ειδικοί ερευνητές προειδοποιούν ότι η διέλευση των μαχητών από τη χώρα θα αυξηθεί το επόμενο διάστημα.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ