03 Οκτωβρίου 2014

Προξενείο Ισλαμικού Κράτους στην Κωνσταντινούπολη Σε «διπλό ταμπλό» το παίζει ο Ερντογάν, καταγγέλουν τουρκική αντιπολίτευση και Κούρδοι


Του Νίκου Στέλγια
Του ανταποκριτή μας στην Κωνσταντινούπολη
Ο αραβικός, τουρκικός και κουρδικός τύπος φέρνει σήμερα στο προσκήνιο της επικαιρότητας μια σημαντική πληροφορία, η οποία αφορά την εμπλοκή της Άγκυρας στην κρίση της Συρίας και του Ιράκ.Σύμφωνα με τα αραβικά, τουρκικά και κουρδικά δημοσιεύματα, το Ισλαμικό Κράτος ετοιμάζεται να λειτουργήσει, με έξοδα της ίδιας της Άγκυρας, «προξενείο» στην Κωνσταντινούπολη. Ένα από τα υψηλόβαθμα στελέχη του Ισλαμικού Κράτους, ο Αμπού Ομάρ Αλ Τουνουσί, σύμφωνα με τον αραβικό τύπο, δήλωσε ότι το κίνημα του έχει έρθει σε συμφωνία με την Άγκυρα για την λειτουργία μιας «διπλωματικής αντιπροσωπείας» στην Κωνσταντινούπολη, η οποία θα δημιουργηθεί σε μια κεντρική συνοικία της Κωνσταντινούπολης και θα παρέχει διευκολύνσεις στους μαχητές, οι οποίοι θέλουν να ενταχθούν στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους.
Τα δημοσιεύματα αυτά δεν έχουν ωστόσο επιβεβαιωθεί από καμία τουρκική πηγή της εφημερίδας μας.


Οι δηλώσεις του κ. Τουνουσί έρχονται στον απόηχο της χθεσινής απόφασης της τουρκικής βουλής. Χθες το βράδυ, η τουρκική βουλή εξουσιοδότησε την κυβέρνηση του Αχμέτ Νταβούτογλου για αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στην Συρία και στο Ιράκ. Η τουρκική αξιωματική αντιπολίτευση και το κουρδικό κίνημα δεν συμφωνούν με την νέα απόφαση της τουρκικής βουλής. Κατά την άποψη των εκπροσώπων τους, η Άγκυρα δεν στρέφεται κατά του Ισλαμικού Κράτους. Στην νέα περίοδο, στο στόχαστρο της τουρκικής κυβέρνησης βρίσκονται η Δαμασκός και το κουρδικό κίνημα.Από την πλευρά της, η τουρκική κυβέρνηση ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσει άμεσα την νέα εξουσιοδότηση. «Μην αναμένεται άμεση ανάπτυξη τουρκικών δυνάμεων στα εδάφη της Συρίας», είναι το μήνυμα των εκπροσώπων της κυβέρνησης προς την τουρκική κοινωνία.