Προβλέπει, επίσης, μεταξύ άλλων, τον συντονισμό επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης από τα αρμόδια κέντρα των δύο κρατών, δηλαδή του JRCC Λάρνακας και του JRCC Πειραιά, την ανταλλαγή πληροφοριών, καθώς και τη διεξαγωγή κοινών ασκήσεων Έρευνας και Διάσωσης.
Σε δηλώσεις τους, οι κ.κ Βενιζέλος και Κασουλίδης ανέφεραν ότι η συμφωνία αυτή στην ουσία θωρακίζει την Ελλάδα και Κύπρο από ενέργειες επιθετικές, όπως αυτή που εκδηλώθηκε στην ΑΟΖ της Κύπρου από την Τουρκία.Επίσης, ανακοινώθηκε ότι θα πραγματοποιηθεί στις 9 Νοεμβρίου η πρώτη τριμερής Σύνοδος Κορυφής μεταξύ των ηγετών της Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου.
Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι στο Κάιρο όπου ήταν χθες για την έκτακτη σύνοδο για την Παλαιστίνη έθεσε το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στην Κύπρο στους ηγέτες των παριστάμενων χωρών και ιδιαίτερα στον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών Τζο Κέρι και στον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν.
Ο κ. Κασουλίδης εξέφρασε το παράπονο ότι η διεθνής κοινότητα δεν έχει αντιδράσει “όπως αναμέναμε” σχετικά με τις προκλήσεις της Τουρκίας.
Μια εξήγηση που έδωσε, είναι ότι ενδέχεται η Τουρκία να αποσκοπεί σε ωφελήματα για την αναμενόμενη διάθεση των βάσεών της στην διεθνή επιχείρηση κατά του ISIS και ότι ένα από αυτά να είναι και η ανεκτικότητα της διεθνούς κοινότητας στις ενέργειες της στην Κύπρο.
Την εξαιρετική σχέση Ελλάδας – Κύπρου επιβεβαιώνει η συμφωνία συνεργασίας στους τομείς έρευνας και διάσωσης που υπογράφηκε σήμερα από τους Υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών Ιωάννη Κασουλίδη και Ευάγγελο Βενιζέλο, σύμφωνα με τον Υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου.
Σε επίσημη ανακοίνωση αναφέρεται ότι «η Συμφωνία επιβεβαιώνει την εξαιρετική σχέση μεταξύ των δύο κρατών και προβλέπει τη συνεργασία μεταξύ των αντίστοιχων αρμοδίων αρχών σχετικά με την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης μέσα στις Περιοχές Έρευνας και Διάσωσης των δύο κρατών, σύμφωνα με τις διατάξεις της Διεθνούς Σύμβασης για τη Ναυτική Έρευνα και Διάσωση του 1979 και των Παραρτημάτων αυτής και της Διεθνούς Σύμβασης για την Ασφάλεια της Ανθρώπινης Ζωής στη Θάλασσα του 1974 και των Πρωτοκόλλων της».
Προβλέπει, επίσης, μεταξύ άλλων, προστίθεται, «τον συντονισμό επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης από τα αρμόδια κέντρα των δύο κρατών, δηλαδή του JRCC Λάρνακας και του JRCC Πειραιά, την ανταλλαγή πληροφοριών, καθώς και τη διεξαγωγή κοινών ασκήσεων Έρευνας και Διάσωσης».
«Με τη Συμφωνία καθορίζεται το κοινό όριο μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας, δηλαδή το δυτικό όριο της Περιοχής Έρευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας και το ανατολικό όριο της Περιοχής Έρευνας και Διάσωσης της Ελληνικής Δημοκρατίας, το μήκος του οποίου είναι 287 χιλιόμετρα», καταλήγει η ανακοίνωση.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26509&subid=2&pubid=113366858