13 Οκτωβρίου 2014

Ισλαμικό πόκερ με αιματοχυσία


Σε νέα φάση φαίνεται ότι εισήλθε από αυτό το Σαββατοκύριακο το στρατηγικό «πόκερ» του Ισλαμικού Κράτους (IS) στα εδάφη του Ιράκ και της Συρίας, καθώς παράλληλα με το φλεγόμενο μέτωπο του μαρτυρικού Κομπάνι -που οι συριακές κουρδικές δυνάμεις προσπαθούν να κρατήσουν με νύχια και με δόντια- χθες αναζωπυρώθηκαν ταυτόχρονα άλλα δύο κομβικής σημασίας μέτωπα στα βόρεια και δυτικά ιρακινά εδάφη.Τουλάχιστον 28 είναι οι νεκροί και περισσότεροι από 90 οι τραυματίες -ανάμεσά τους άμαχοι και μαχητές πεσμεργκά- από την τριπλή επίθεση με παγιδευμένα αυτοκίνητα που συγκλόνισε χθες το πρωί την κουρδική πόλη Κάρα Τάπα στη βορειοανατολική ιρακινή επαρχία της Ντιγιάλα. Στόχος, όπως ανέφερε το IS, ήταν το τοπικό αρχηγείο των κουρδικών δυνάμεων ασφαλείας. Την αποστολή φέρεται να ανέλαβαν τρεις ξένοι καμικάζι: ένας Γερμανός, ένας Σαουδάραβας κι ένας Τούρκος…


Κερκόπορτα για τη Βαγδάτη

Η στρατηγική σημασία της Κάρα Τάπα έγκειται κυρίως στη γεωγραφική γειτνίασή της με την Τζαλάουλα, ένα από τα πιο στρατηγικά μέτωπα για την ανάσχεση των δυνάμεων του IS, σε απόσταση 130 χλμ. βορειοανατολικά της Βαγδάτης. Η ιρακινή πρωτεύουσα φαίνεται ότι αποτελεί τον συνδετικό κρίκο της επίθεσης στο Κάρα Τάπα με τη χθεσινή διπλή βομβιστική επίθεση στο δυτικό Ιράκ, λίγο έξω από το Ραμάντι, κατά την οποία σκοτώθηκε ο διοικητής της αστυνομίας της σουνιτικής επαρχίας αλ Ανμπάρ, στην κοιλάδα του Ευφράτη.

Η περιοχή υποτίθεται ότι βρισκόταν υπό τον πλήρη έλεγχο του ιρακινού στρατού, αποτελεί οδικό κόμβο για τη σύνδεση της ιρακινής πρωτεύουσας με τη συριακή και την ιορδανική μεθόριο και θεωρείται δυνητικά μια μικρή «κερκόπορτα» για την κατάληψη της Βαγδάτης. Ηδη από χθες μαχητές του IS φέρεται να έχουν περικυκλώσει ένα στρατόπεδο στη Χιτ, βορειοδυτικά του Ραμάντι, αιχμαλωτίζοντας Ιρακινούς στρατιώτες.

Μπροστά στον ορατό κίνδυνο προέλασης του IS στα εδάφη τους -αλλά και σε μία κίνηση που ερμηνεύεται ως πολιτικός αντιπερισπασμός έναντι της ιρακινής κυβέρνησης (σιιτικής πλειοψηφίας)- οι σουνίτες ηγέτες τού αλ Ανμπάρ ζητούν τώρα επίσημα την ανάπτυξη χερσαίων αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή τους! Προοπτική που ο Ιρακινός πρωθυπουργός Χάινταρ αλ Αμπάντι και ο Λευκός Οίκος έχουν ήδη αποκλείσει, αλλά άφησε χθες και πάλι ανοιχτή ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσεϊ…

Αεροπορικές επιθέσεις

Κι ενώ τα σενάρια ενός ιρακινού ντόμινο επανέρχονται στο προσκήνιο, «μητέρα των μαχών» παραμένει προς το παρόν το κουρδικό Κομπάνι στη βόρεια Συρία, όπου αμερικανικά μαχητικά εξαπέλυσαν χθες νέο κύμα αεροπορικών επιθέσεων κατά θέσεων των εξτρεμιστών του IS, οι οποίοι ήδη ελέγχουν το 40% της πόλης και τις τελευταίες ώρες ενισχύονται διαρκώς με νέες δυνάμεις.

Το Σάββατο ομάδες τους επιχείρησαν να εισέλθουν στο κέντρο του Κομπάνι και χθες προσπάθησαν για πρώτη φορά να φτάσουν στα σύνορα με την Τουρκία.

Κατάφεραν ωστόσο να τους απωθήσουν οι Κούρδοι μαχητές του συριακού «YPG» που -λόγω της παρελκυστικής στάσης της Τουρκίας- έχουν αναλάβει σχεδόν μόνοι την υπεράσπιση της πόλης, έχοντας τώρα μάλιστα μία γυναίκα ως συνδιοικήτρια: τη Μάισα Αμπντο, γνωστή με το ψευδώνυμο Ναρίν Αφρίν…

Απαθής και άπραγη, εν τω μεταξύ, από την άλλη πλευρά των συνόρων -παρά την επαπειλούμενη «σφαγή αμάχων στο Κομπάνι», όπως τόνισε χθες ο ίδιος ο γ.γ. του ΟΗΕ, αλλά και την αιματηρή αναταραχή των τελευταίων ημερών στα ίδια τα εδάφη της από την έκρηξη οργής των Κούρδων-, η Τουρκία δείχνει να ροκανίζει επικίνδυνα τον χρόνο, επιδιώκοντας στρατηγικά ανταλλάγματα για την ενεργό εμπλοκή της.

Απειλούν την Αγκυρα

Η Ουάσινγκτον χαρακτήρισε πρόοδο την τελευταία απόφαση της Αγκυρας να αναλάβει την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό τουλάχιστον 4.000 μαχητών της μετριοπαθούς συριακής αντιπολίτευσης (από τα κεντρικά σημεία της στρατηγικής των ΗΠΑ στη Συρία). Ομως ο Τζεμίλ Μπαγίκ, ένας εκ των στρατιωτικών διοικητών του PKΚ, έχει άλλη γνώμη. «Δεδομένου ότι η Τουρκία συνεχίζει χωρίς αλλαγές την πολιτική της, στέλνουμε πίσω όλους τους μαχητές μας που είχαμε αποσύρει από την Τουρκία», διακήρυξε σε συνέντευξή του το Σάββατο στο γερμανικό δίκτυο ARD, απειλώντας ανοιχτά την Αγκυρα με νέο ένοπλο αγώνα.

«Καθώς η [τουρκική] κυβέρνηση συνεχίζει να αναπτύσσει στρατιώτες στη νοτιοανατολική Τουρκία, εμείς αποφασίσαμε να αντιδράσουμε» εξήγησε. «Εάν η κατάσταση συνεχιστεί κατ’ αυτόν τον τρόπο, οι αντάρτες θα πολεμήσουν για να υπερασπιστούν τον λαό μας». Πιστός, ωστόσο, στη στρατηγική του διχασμού και των θεωριών συνωμοσίας, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν αρκέστηκε σε μια γενικόλογη υπόσχεση: να κάνει τα πάντα για να σώσει την ειρηνευτική διαδικασία, κι έκανε λόγο για «σαμποτέρ» εντός κι εκτός της χώρας.

Οι ξένοι δημοσιογράφοι

«Ολος ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει ότι οι πράξεις βίας, οι βανδαλισμοί και οι λεηλασίες που έχουμε δει τις τελευταίες αυτές ημέρες δεν έχουν καμία σχέση με το Κομπάνι», επανέλαβε προχθές σε μια ομιλία στο Ρίζε. «Επιτίθενται εναντίον της ειρήνης, της σταθερότητας και της αδελφότητας στην Τουρκία υπό το πρόσχημα [των μαχών] στο Κομπάνι», ανέφερε, κατηγορώντας και τα ΜΜΕ ότι υποδαυλίζουν τις ταραχές στη χώρα.

Το μήνυμα του Ερντογάν έγινε χθες ακόμη πιο σαφές με την ανακοίνωση των τουρκικών αρχών για τη σύλληψη 5 ξένων δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ (οι 3 Γερμανοί) που κάλυπταν τις ταραχές στην Τουρκία και τώρα βρίσκονται αντιμέτωποι με την κατηγορία της κατασκοπίας!