Της Χριστίνας Πάντζου
Για μια καταστροφή στη Γάζα δίχως προηγούμενο κάνει λόγο έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, ενώ διεθνείς οργανώσεις επισημαίνουν ότι η ανοικοδόμησή της θα απαιτήσει 20 χρόνια και από τα δισ. δολάρια που θα απαιτηθούν, αν δεν αλλάξουν οι περιορισμοί που έχει επιβάλει το Ισραήλ με τον αποκλεισμό, θα ωφεληθεί κατά τη μερίδα του λέοντος η ισραηλινή οικονομία.
Εκθεση του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ καταγράφει πως συνολικά 18.000 οικιστικές μονάδες καταστράφηκαν ολοσχερώς ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές αφήνοντας περισσότερους από 108.000 αστέγους.
Πολλές περιοχές της Λωρίδας ηλεκτροδοτούνται μόλις έξι ώρες την ημέρα και μόνο το 10% του πληθυσμού έχει καθημερινά νερό. Η UNRWA (Υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες) ανακοίνωσε πως το 13% του συνόλου των κατοικιών στη Γάζα επλήγη στην τελευταία ισραηλινή επιχείρηση, ενώ περισσότεροι από 55.000 εκτοπισμένοι μένουν ακόμη σε 36 σχολεία της.
Σύμφωνα με την οργάνωση Shelter Cluster, της οποίας ηγείται το Νορβηγικό Συμβούλιο Προσφύγων και συμμετέχουν η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός, η ανοικοδόμησης της Γάζας, που Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι την εκτιμούν σε 6 δισ. δολάρια, θα απαιτήσει 20 χρόνια αν συνεχίσουν οι ισχύοντες σήμερα ισραηλινοί περιορισμοί στην είσοδο προϊόντων και πρώτων υλών στη Λωρίδα, που επιτρέπουν τη διέλευση μόνο 100 φορτηγών οικοδομικών υλικών την ημέρα.
Ερευνα του Euractiv
Ενας από τους μεγάλους ωφελημένους αυτής της ανοικοδόμησης θα είναι η ισραηλινή οικονομία, επισημαίνει ειδική έρευνα που έκανε το Euractiv, που δείχνει πως το Ισραήλ κερδίζει εκατομμύρια ευρώ από την de facto πολιτική του, να αποτρέπει την εισαγωγή στη Λωρίδα της Γάζας μη ισραηλινών υλικών ανοικοδόμησης. «Αν θέλεις να επιτρέψουν την είσοδο υλικών, σχεδόν αναπόφευκτα θα προέρχονται από ισραηλινούς πόρους.
Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάπου γραμμένο στις επίσημες πολιτικές τους, αλλά αυτό συμβαίνει όταν πας να διαπραγματευτείς με το Ισραήλ. Και αυξάνει το κόστος της ανοικοδόμησης», δήλωσε στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα Ευρωπαίος αξιωματούχος που προτίμησε την ανωνυμία. «Μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολο να εισάγεις υλικά στη Γάζα.
Πολλά είδη για ένα πρόγραμμα ανοικοδόμησης που είχαμε αναλάβει κατέληξαν να κρατούνται για μεγάλες περιόδους -μήνες, αν όχι χρόνια- στο λιμάνι Ασντόντ, έτσι που εκ των πραγμάτων δεν είχαμε άλλη εναλλακτική από το να χρησιμοποιήσουμε ισραηλινούς πόρους».
Τα οικοδομικά υλικά, όπως το σίδηρο και το τσιμέντο, που απαιτούνται για την ανοικοδόμηση μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή σηράγγων ή όπλων και έτσι υπάρχουν αυστηροί όροι για την εισαγωγή τους στη Γάζα που γίνεται από τον ΟΗΕ και τις οργανώσεις αρωγής υπό ισραηλινή επίβλεψη. Ο Μαρκ Ρεγκέβ, εκπρόσωπος του Ισραηλινού πρωθυπουργού, αρνήθηκε ότι υπάρχει κάποια πρακτική «αποτροπής» εισαγωγής στη Γάζα μη ισραηλινών πρώτων υλών, μιλώντας για ψέμα, αλλά δεν μπόρεσε να δώσει, όπως σημειώνει το Euractiv, κάποιο συγκεκριμένο παράδειγμα μη ισραηλινών υλικών οικοδομής που εισήχθησαν στη Γάζα.
Η Κομισιόν προσφέρει σε Γάζα και Δυτική Οχθη αναπτυξιακή βοήθεια 300 εκατ. ευρώ τον χρόνο και άλλα περίπου 200 εκατ. σε ανθρωπιστική βοήθεια. Οι καταγγελίες του Ευρωπαίου αξιωματούχου επιβεβαιώνονται από τα πορίσματα έκθεσης της Διάσκεψης Εμπορίου και Ανάπτυξης του ΟΗΕ (UNCTAD), σύμφωνα με τα οποία το 50% της συνολικής βοήθειας των διεθνών δωρητών προς τους Παλαιστίνιους χρησιμοποιείται, μέσω της προώθησης των ισραηλινών αγαθών, για να κλείνει την «τρύπα» του ισραηλινού εμπορικού ισοζυγίου, με την προώθηση των ισραηλινών αγαθών.
Ο Μαχμούντ Ελχαφίφ, συντονιστής της βοήθειας της UNCTAD προς τον Παλαιστινιακό Λαό, μίλησε για ένα κόστος ανοικοδόμησης που μπορεί να φτάσει έως και τα 12 δισ. δολάρια, καθώς η σημερινή καταστροφή της Γάζας ήρθε να προστεθεί σε εκείνη της προηγούμενης ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης του 2008-2009.
Εκθεση για τη βοήθεια
Παρουσιάζοντας στη Γενεύη την ετήσια έκθεση για τη βοήθεια της UNCTAD, ο Ελχαφίφ χαρακτήρισε την κατάσταση στα παλαιστινιακά εδάφη και ιδίως στη Γάζα «δολοφονία μιας οικονομίας», η οποία κάθε φορά που επιχειρεί να ανορθωθεί τη γονατίζουν. Και, προειδοποιώντας πως η παρατεινόμενη κατοχή απειλεί την οικονομική βιωσιμότητα της λύσης των δυο κρατών, επισήμανε πως το Ισραήλ επωφελείται τα μέγιστα και με άλλο τρόπο: έχοντας επιβάλει τον αποκλεισμό στη Γάζα, εκμηδενίζοντας τις παραγωγικές δυνατότητες των κατοίκων της και στερώντας στην ουσία στους Παλαιστίνιους την πρόσβαση στο 62% των εδαφών της πλούσιας σε φυσικούς πόρους κατεχόμενης Δυτικής Οχθης, τους αναγκάζουν να εισάγουν και να αγοράζουν τα προϊόντα τους από το Ισραήλ.
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ