04 Σεπτεμβρίου 2014

Τα «δώρα» του Ερντογάν

ΝΙΚΟΛΑΣ ΒΑΦΕΙΑΔΗΣΣε νέα φάση θέλει να βάλει τα Ελληνο-τουρκικά και το Κυπριακό ο Ερντογάν. Αν όμως κρίνουμε από το δείγμα γραφής στα Κατεχόμενα, τα μαντάτα δεν είναι ευοίωνα.
Ο Ερντογάν ζητάει να ανοίξουν μερικά τζαμιά στην Αθήνα, τα οποία προκλητικά αποκαλεί «δικά μας» και να αποφασίζει η Άγκυρα, μέσω των μηχανισμών του προξενείου μέσα στη μουσουλμανική μειονότητα, για το ποιος θα ασκήσει τη δικαστική εξουσία (εκτός από τα θρησκευτικά του καθήκοντα ως μουφτής) σε ελληνικό έδαφος. Κι όλα αυτά για να ανοίξει μια Θεολογική Σχολή της αναγνωρισμένης ελληνικής μειονότητας της Πόλης, που έκλεισε χωρίς να υπάρχει καμιά ουσιαστική δικαιολογία το 1971 με τον νόμο περί ιδιωτικών Πανεπιστημίων, με άλλα λόγια με μια παντελώς μονομερή ενέργεια, που έθιξε το στάτους κβο.

Για το Κυπριακό, οι απογοητευτικές δηλώσεις του Ερντογάν, όπως τις χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, επέρριψαν τις ευθύνες στην ελληνική και την ελληνοκυπριακή πλευρά για τη μη επίλυση του Κυπριακού. Οι μόνοι που αθωώνει ο Ερντογάν είναι τα στρατεύματα εισβολής και κατοχής που προφανώς δεν σκέφτεται στο ορατό μέλλον να αποσύρει.

Το γεγονός ότι η επίσκεψη Ερντογάν στα κατεχόμενα είχε δημιουργήσει στους αισιόδοξους ελπίδες για ουσιαστικά βήματα στο Κυπριακό οφείλεται κυρίως σε ένα θετικό δείγμα γραφής του Ερντογάν τον Αύγουστο του 2011, οπόταν ο Τούρκος τότε Πρωθυπουργός αποφάσισε με διάταγμα ότι τα ακίνητα και τα θρησκευτικά κτίρια του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης, τα οποία κατασχέθηκαν στο παρελθόν πρέπει να επιστραφούν. Όμως η θετική αυτή ενέργεια δεν είχε αντίστοιχο στο ακανθώδες πρόβλημα της Κύπρου και οι ελπίδες γρήγορα διαψεύσθηκαν.

Το μόνο «δώρο» του Ερντογάν κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο ήταν να τάξει στους Τουρκοκύπριους ότι δεν θα έχουν ανάγκη διασύνδεσης στο κυπριακό δίκτυο για το ρεύμα και το νερό τους, αφού θα φροντίσει να τους στέλνει ηλεκτρικό και ύδρευση από την Τουρκία, για να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τη διχοτόμηση της Μεγαλονήσου.Αυτή είναι η αντίληψη περί «καζάν-καζάν» του Ερντογάν. Η Τουρκία να καζαν-τίζει και η Ελλάδα να βράζει στο καζάνι.