04 Σεπτεμβρίου 2014

Η Αθήνα στην πρέσα του ΝΑΤΟ


REUTERS/Yves HermanΤου Τάσου Τσακίρογλου
 Σε κρίσιμο σταυροδρόμι βρίσκεται η Αθήνα εν όψει των αποφάσεων που αναμένεται να ληφθούν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ (σήμερα και αύριο) στο Κάρντιφ, αλλά και του επικείμενου νέου γύρου κυρώσεων της Ε.Ε κατά της Ρωσίας με αφορμή την κατάσταση στην Ουκρανία. Η Ελλάδα βρίσκεται στην «πρέσα» από Ουάσινγκτον και Βρυξέλλες, αφενός για να αυξήσει τις στρατιωτικές της δαπάνες και να παράσχει «διευκολύνσεις» στην Ατλαντική Συμμαχία και αφετέρου για να ψηφίσει κατά της Μόσχας, με κίνδυνο να υποστεί νέα οικονομική ζημιά εξαιτίας των ρωσικών αντιποίνων. Σ’ αυτό το πλαίσιο, χθες, ο Αντώνης Σαμαράς, ύστερα από δικό του αίτημα, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, με τον οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, τέθηκαν τα ζητήματα τόσο της συνόδου όσο και της επικείμενης συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Ταγίπ Ερντογάν.


Ερντογάν από τα κατεχόμενα

Ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος από τα κατεχόμενα της Κύπρου επανέφερε στο τραπέζι σχεδόν όλο το φάσμα των ελληνοτουρκικών, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να θέσει μετ’ επιτάσεως και το θέμα του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου, καθώς η Αγκυρα «καίγεται» για τις αλλαγές που αφορούν τις γενοκτονίες και ειδικώς των Αρμενίων. Φόβος του Ταγίπ Ερντογάν είναι ότι μπορεί να υπάρξει ντόμινο αποφάσεων ευρωπαϊκών κοινοβουλίων, οι οποίες θα ποινικοποιούν την άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων εν όψει μάλιστα και της επετείου των 150 χρόνων το 2015.

Οσον αφορά το Κυπριακό, χθες ο Ελληνας πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επαφή με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, σε μια συμβολική επίδειξη ενότητας Αθήνας – Λευκωσίας, μετά την αμφισβήτηση της κυπριακής κυριαρχίας από τα τουρκικά ναυτικά σκάφη και τις έρευνες για υδρογονάνθρακες, αλλά και τις μαξιμαλιστικές θέσεις της Αγκυρας στο πεδίο των συνομιλιών υπό τον ΟΗΕ. Παρότι συνεργάτες του πρωθυπουργού επιχειρούσαν να υποβαθμίσουν τη συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας ότι θα υπάρξει διμερής συνάντηση και με τον Βούλγαρο ομόλογό του, στην Αθήνα επικρατεί έκδηλη απογοήτευση αλλά και ανησυχία για την περαιτέρω εξέλιξη τόσο του Κυπριακού όσο και των ελληνοτουρκικών.

Στο πεδίο της Συνόδου, στο επίκεντρο της οποίας βρίσκεται η δημιουργία ΝΑΤΟϊκής δύναμης κρούσης, «πολύ υψηλής ετοιμότητας» και με δυνατότητα επέμβασης σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη, αναμένεται να ασκηθούν πιέσεις στα κράτη-μέλη για αύξηση των αμυντικών τους δαπανών. Στο πλαίσιο αυτό χθες ο Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε τους Ευρωπαίους εταίρους του ΝΑΤΟ να συνεισφέρουν στον βαθμό που τους αναλογεί. Ειδικά για την Ελλάδα, η μυστικότητα γύρω από το θέμα της φιλοξενίας στη Σούδα μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) προϊδεάζει για περαιτέρω εμπλοκή της χώρας στους αμερικανικούς και ΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς και ταυτόχρονα αυξάνει τους κινδύνους παράπλευρων συνεπειών. Παράλληλα, σε μια περίοδο αιματηρής λιτότητας, είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι ένα από τα τέσσερα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ (μαζί με ΗΠΑ, Βρετανία και Εσθονία), τα οποία δαπανούν περισσότερα από το 2% του ΑΕΠ τους για αμυντικές δαπάνες, όπως είχε ανακοινώσει μόλις πέρσι ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν.

Κριτική από την Αριστερά
 «Η συγκυβέρνηση Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ έχει τεράστιες ευθύνες για την εμπλοκή της χώρας μας σ’ αυτούς τους σχεδιασμούς που δεν υπηρετούν το συμφέρον του ελληνικού λαού, αλλά τον στόχο του εγχώριου κεφαλαίου για αυξημένη συμμετοχή στο μοίρασμα της λείας» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, το οποίο εξαπολύει πυρά και στον ΣΥΡΙΖΑ: «Ευθύνες έχει και η αξιωματική αντιπολίτευση που θεωρούν δεδομένη τη συμμετοχή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και στους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς».

Από την πλευρά του ­ΣΥΡΙΖΑ, η βουλευτής Νάντια Βαλαβάνη κατηγόρησε την Αγκυρα ότι «προτιμά να καλλιεργεί μια αδιατάρακτα επιθετική στάση απέναντι στην Κύπρο, παρά να συνεισφέρει στη δημιουργία ευνοϊκού κλίματος για επίλυση του Κυπριακού». Αναφορικά δε με τις δηλώσεις Ερντογάν για τα τεμένη και τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης υπογράμμισε ότι αυτές «αντανακλούν μια ευρύτερη λογική “αμοιβαιότητας”, η οποία δεν συνάδει με τον αυτονόητο ρόλο που πρέπει να έχει κάθε σύγχρονο κράτος».
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ