04 Σεπτεμβρίου 2014

ΡΑΚ Συνεχίζονται οι σφοδρές μάχες

Οι εκθέσεις για τις βαναυσότητες του «Ισλαμικού Κράτους» αξιοποιούνται για να καθαγιαστούν ως «ανθρωπιστικές» οι επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών
Πριν εγκρίνει την αποστολή όπλων στο Ιράκ, η γερμανική Βουλή τήρησε ...ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων του πολέμου
ΒΑΓΔΑΤΗ.--Μαίνονται οι σφοδρές μάχες στο βόρειο Ιράκ, όπου ο ιρακινός στρατός και οι Κούρδοι Πεσμεργκά προσπαθούν να απωθήσουν τις δυνάμεις του «Ισλαμικού Κράτους» (ΙΚ), με την όλο και ενεργότερη «ανάμειξη» μιας σειράς ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που αναζητούν ευκαιρίες για την αποφασιστικότερη υπεράσπιση των συμφερόντων τους.
Χτες, ο στρατηγός του ιρακινού στρατού Αμπντελαμίρ αλ Ζάιντο ανακοίνωσε ότι ανακτήθηκε ο έλεγχος μιας οδικής αρτηρίας στρατηγικής σημασίας, που συνδέει το βόρειο Ιράκ με την πρωτεύουσα Βαγδάτη.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η συζήτηση για τις διαστάσεις της επιρροής του ΙΚ (άρα και της «απειλής» που συνιστά για το σημερινό συσχετισμό δυνάμεων) με δεδομένες τις καταγγελίες για στρατολόγηση μαχητών ακόμα και από πολλές δυτικές χώρες. Το BBC φιλοξένησε συνέντευξη διοικητή μιας ισλαμιστικής οργάνωσης (με τον τίτλο «Χεζμπ-ε Ισλάμι») από το Αφγανιστάν που συνδέεται με την «Αλ Κάιντα» ο οποίος δήλωσε ότι αν το ΙΚ αποδειχτεί πως «πληροί τις απαιτήσεις για ένα ισλαμικό χαλιφάτο η ηγεσία μας θα ανακοινώσει υποταγή σε αυτό».

Χτες, συγγενείς μελών των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας που εξακολουθούν να αγνοούνται εισέβαλαν στο ιρακινό Κοινοβούλιο στη Βαγδάτη κρατώντας πέτρες, ξύλα και σιδερόβεργες και επιτέθηκαν εναντίον βουλευτών και εργαζομένων. Ακολούθησε παρέμβαση της Αστυνομίας που τους έβγαλε έξω από το κτίριο.

Ταυτόχρονα, δημοσιεύτηκε νέα έκθεση (αυτή τη φορά της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Διεθνής Αμνηστία») σχετικά με τις φρικαλεότητες του ΙΚ σε βάρος πληθυσμών στις περιοχές που έχει καταλάβει. Η «Διεθνής Αμνηστία» κάνει λόγο για «συστηματική εκστρατεία εθνοκάθαρσης» με στόχο να εξαφανιστούν «τα ίχνη των μη Αράβων και των μη σουνιτών μουσουλμάνων» στο βόρειο Ιράκ και μεταξύ άλλων καταγράφει μια σειρά από εγκλήματα πολέμου, όπως συνοπτικές εκτελέσεις, συστηματικές μαζικές απαγωγές ανθρώπων κ.τ.λ.

Επίσης, το «Ρόιτερς» μετέδωσε πως το ΙΚ έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο όπου φέρεται να εκτελείται ο Στίβεν Σότλοφ, ένας ακόμα Αμερικανός όμηρος που κρατούσε η ισλαμιστική οργάνωση.
«Βούτυρο στο ψωμί» των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών

Πάντως, οι βαναυσότητες των «τζιχαντιστών» γίνονται συχνά «βούτυρο στο ψωμί» της προπαγάνδας και των σχεδιασμών των αστικών επιτελείων προκειμένου να καθαγιάζεται ως «ανθρωπιστική» η στρατιωτική (και όχι μόνο) παρέμβαση των ιμπεριαλιστών που δήθεν έρχονται να σώσουν τους λαούς.

Αυτό επιβεβαίωσε και η προχτεσινή συζήτηση στο γερμανικό Κοινοβούλιο, όπου τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού (CDU/CSU και SPD) στήριξαν την απόφαση για αποστολή εξοπλισμού στους Κούρδους του βόρειου Ιράκ, με την καγκελάριο Μέρκελ να μιλά για «απίστευτες θηριωδίες» και τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης να ασκούν κριτική για... τον τρόπο και τη χρονική στιγμή της γερμανικής πρωτοβουλίας. Χαρακτηριστική ήταν ακόμα μια φορά η παρέμβαση της οπορτουνιστικής «Λίνκε» (για τη συνεργασία με την οποία κοκορεύεται συνέχεια ο ΣΥΡΙΖΑ). Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής της ομάδας, Γκρέγκορ Γκίζι, ζήτησε ουσιαστικά καλύτερο σχεδιασμό της ιμπεριαλιστικής επέμβασης, τονίζοντας ότι «τις αποφάσεις πρέπει να λάβουν τα Ηνωμένα Εθνη και όχι οι ΗΠΑ ή μεμονωμένα κράτη». Αν και προχτές εμφανίστηκε να διαφωνεί με την κυβερνητική επιλογή, πριν μερικές μέρες είχε δηλώσει: «Θα πρέπει να συμμετάσχουμε ακόμα περισσότερο στην παροχή βοήθειας (σ.σ. στο Ιράκ)... Σε αυτήν την εξαιρετική περίπτωση θα μπορούσε να είναι επιτρεπτή η εξαγωγή όπλων (σ.σ. από τη Γερμανία) αν δεν είναι άμεσα σε θέση άλλες χώρες. Δεν μπορεί κανείς να σταματήσει το ΙΚ με επιστολές διαμαρτυρίας».

Από τη μεριά του, ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ - Βάλτερ Σταϊνμάγερ, εξέφρασε ανησυχία ότι ο εξοπλισμός των Κούρδων θα ενίσχυε μακροπρόθεσμα τη διεκδίκηση ανεξάρτητου κουρδικού κράτους, λέγοντας ότι «ένα ανεξάρτητο Κουρδιστάν στο βόρειο Ιράκ θα οδηγήσει σε περισσότερες αποσχίσεις στο υπόλοιπο της χώρας, προκαλώντας νέες διαμάχες για τα νέα σύνορα». «Αυτό που συμβαίνει είναι πιο σημαντικό από αυτό που θα μπορούσε να συμβεί», ήταν η απάντηση που έδωσε η Μέρκελ.
 
Συλλήψεις και στη Σαουδική Αραβία
Χτες, έγινε γνωστό ότι οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας έθεσαν υπό κράτηση 88 ανθρώπους, οι μισοί σαουδαραβικής υπηκοότητας, επειδή υπάρχουν υποψίες ότι σχεδίαζαν «τρομοκρατικές» ενέργειες εντός και εκτός της χώρας και - σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ - προσπαθούσαν να εξαπλώσουν «άρρωστες ιδέες», παρέσυραν πολίτες να πάνε σε «περιοχές όπου σημειώνονται συγκρούσεις».
Η Σαουδική Αραβία εμφανίζεται το τελευταίο διάστημα να κρούει «κώδωνα συναγερμού» κατά των «τζιχαντιστών», αν και η ίδια πρωτοστάτησε το προηγούμενο διάστημα στη δημιουργία και δράση ισλαμιστικών οργανώσεων (με στόχο την εξασφάλιση ενός συσχετισμού δύναμης ευνοϊκού για την ίδια και τους συμμάχους της). Σ' αυτό το πλαίσιο ο μονάρχης Αμπντάλα κάλεσε σε διεθνή κινητοποίηση ισχυριζόμενος ότι η «τρομοκρατία» ενδέχεται να εξαπλωθεί σύντομα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ εάν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα στη Μέση Ανατολή.

Η επέκταση της δράσης των «τζιχαντιστών» βρέθηκε και στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, με τον διάδοχο του θρόνου και υπουργό Αμυνας της Σαουδικής Αραβίας, Σαλμάν Μπιν Αμπντουλαζίζ Αλ Σαούντ, στο Παρίσι. Στο πλαίσιο της επίσκεψης του Σαουδάραβα αξιωματούχου, οι δυο πλευρές συμφώνησαν για την πώληση ενός εξοπλιστικού προγράμματος ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων που η Σαουδική Αραβία θα αγοράσει από τη Γαλλία.http://www.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=8089973