17 Ιουνίου 2014

Ταρίκ αλ-Χασεμί: Υπάρχει ευρύτερη σουνιτική εξέγερση στο Ιράκ Δεν είναι απλώς μια βίαιη επίθεση τζιχαντιστών λέει ο φυγάς αντιπρόεδρος


Ταρίκ αλ-Χασεμί: Υπάρχει ευρύτερη σουνιτική εξέγερση στο ΙράκΑυτό που συμβαίνει στο Ιράκ είναι ευρύτερη εξέγερση των σουνιτών Αράβων στη χώρα και όχι απλώς βίαιη επίθεση τζιχαντιστών που διασπάστηκαν από την Αλ Κάιντα, υποστηρίζει ο φυγάς αντιπρόεδρος του Ιράκ Ταρίκ αλ-Χασεμί προειδοποιώντας ότι η κατάσταση κινδυνεύει να οδηγηθεί σε «ανοιχτό ιερό πόλεμο μεταξύ των μουσουλμάνων».Συμμετέχουν πολιτικά κόμματα, πρώην αξιωματικοί του στρατού, φυλές, μεμονωμένοι πολίτες, λέει μιλώντας στο πρακτορείο Reuters ο σουνίτης Αλ-Χασεμί τη στιγμή που οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ISIS) συνεχίζουν την προέλαση.«Αυτό που συνέβη στη χώρα μου είναι ότι απεγνωσμένοι άνθρωποι εξεγέρθηκαν. Τόσο απλά. Οι σουνιτικές κοινότητες επί 11 χρόνια ήταν αντιμέτωπες με διακρίσεις, αδικία και διαφθορά» είπε μιλώντας από την Κωνσταντινούπολη, αρνούμενος ότι οι εξτρεμιστές της ISIS δρουν μόνοι.
«Έχουμε 11 με 12 ένοπλες οργανώσεις, και τώρα ενεργοποιούνται ξανά. Συμμετέχουν και πολιτικά κόμματα, έχουμε πρώην αξιωματούχους του στρατού, έχουμε φυλές, έχουμε ανεξάρτητους ανθρώπους στην πραγματικότητα» ανέφερε ο πρώην αντιπρόεδρος.

«Έχουμε πολλές οργανώσεις πέραν της ISIS. Δεν θα αρνηθώ ότι η ISIS έχει επιρροή. Όχι, έχει επιρροή, πολύ ισχυρή, μπορεί να είναι η εμπροσθοφυλακή σε όλη την επιχείρηση στη Μουσούλη και σε άλλες επαρχίες, αλλά δεν εκπροσωπεί όλο το φάσμα των οργανώσεων» συνέχισε.

Ο Ταρίκ αλ-Χασεμί διέφυγε στην Τουρκία μετά την καταδίκη του σε θάνατο το 2012 αφότου κρίθηκε ένοχος από ιρακινό δικαστήριο ότι διοικούσε τάγματα θανάτου όντας αντιπρόεδρος της χώρας. Ο ίδιος αρνείται την κατηγορία και καταγγέλλει σταθερά τον σιίτη πρωθυπουργό Νούρι αλ-Μαλίκι για κυνήγι μαγισσών κατά των σουνιτών αντιπάλων του.

Όπως και οι υπόλοιποι επικριτές του Νούρι αλ-Μαλίκι, ο Αλ-Χασεμί τον κατηγορεί ότι απέσπασε τον απόλυτο έλεγχο του στρατού, της αστυνομίας και των υπηρεσιών ασφαλείας χρησιμοποιώντας τους εναντίον των σουνιτών μουσουλμάνων και άλλων πολιτικών αντιπάλων, ενώ επέτρεπε κακοποιήσεις σε φυλακές και κέντρα κράτησης.

Μιλώντας στο Reuters, εν μέσω της προέλασης των τζιχαντιστών, ο Αλ-Χασεμί προειδοποιεί ότι η κατάσταση μπορεί να εξελιχθεί σε ανοιχτό θρησκευτικό πόλεμο και καταγγέλλει ότι ο ανώτατος σιίτης θρησκευτικός ηγέτης Αγιατολάχ Αλί αλ-Σιστανί έριξε λάδι στη φωτιά όταν κάλεσε τους υποστηρικτές του να πάρουν τα όπλα.

«Θα υπάρξει αντίδραση από τις σουνιτικές αραβικές κοινότητες και στο τέλος περιμένουμε έναν ιερό πόλεμο μεταξύ των μουσουλμάνων, σιιτών και σουνιτών» προειδοποιεί και λέει ότι είναι ευθύνη όλων, περιλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών, να σταματήσουν την αιματοχυσία.

Ο ίδιος τόνισε ότι η ηγεσία του Αλ-Μαλίκι και η εγκατάλειψη του Ιράκ από τη διεθνή κοινότητα τροφοδότησαν την άνοδο των εξτρεμιστών. «Δεν 'παράγουμε' την ISIS. Δεν 'παράγουμε' την Αλ Κάιντα. Απλά άφησαν την κατάσταση επί του εδάφους, και εξαιτίας της αδικίας, ώθησαν τους νέους γιους μας να είναι πιο εξτρεμιστές» αναφέρει.

«Συνεχώς προειδοποιούσαμε τη διεθνή κοινότητα, αλλά όλοι παρέμεναν τυφλοί για το τι συμβαίνει στο Ιράκ. Και ξαφνικά 'γιατί συνέβη αυτό στη Μοσούλη, γιατί συνέβη αυτό στην Σαλαχαντίν;' Θα έπρεπε να κατηγορείτε τον εαυτό σας»
καταλήγει.
http://www.tovima.gr/world/article/?aid=606553