Λευκωσία: Βέτο στην πραγματοποίηση διεθνών συνεδρίων στην Τουρκία θα θέτει εφεξής η Κυπριακή Δημοκρατία. Αιτία αποτέλεσε η νέα απαράδεκτη ενέργεια της Άγκυρας, που κατατάσσει τους κατόχους κυπριακών διαβατηρίων σε ένα ανύπαρκτο κράτος. Μέχρι το περασμένο μήνα οι πολίτες της Δημοκρατίας που επισκέπτονταν την Κωνσταντινούπολη εξασφάλιζαν βίζα στο αεροδρόμιο της Πόλης.Με την αναβάθμιση του συστήματος και τη δυνατότητα έκδοσης βίζας μέσω Διαδικτύου, η Τουρκία υποχρεώνει τους κατόχους κυπριακών διαβατηρίων να επιλέγουν, κατά την υποβολή του ηλεκτρονικού τους αιτήματος, μία ανύπαρκτη οντότητα, την «Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νοτίου Κύπρου» ως κράτος της ιθαγένειάς τους. Η απαίτηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως αυτή εκφράστηκε μέσα από τα διαβήματα του Υπουργείου Εξωτερικών  προς την Κομισιόν και προς τον ΟΗΕ, είναι η άμεση διόρθωση του καταλόγου με τις χώρες προέλευσης.

Μετά από σχετική ερώτηση του Γιώργου Περδίκη, ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης απέστειλε επιστολή στη Βουλή (16/5/2014) ενημερώνοντας το Σώμα με τα ακόλουθα: Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει ήδη προβεί σε ενέργειες προς την Κομισιόν και προς τη Γραμματεία του ΟΗΕ, καταγγέλλοντας τη νέα απαράδεκτη ενέργεια της Τουρκίας. Σε ό,τι αφορά την Κομισιόν, το θέμα ετέθη τόσο στη Γενική Διεύθυνση Διεύρυνσης σε διάφορα επίπεδα όσο και στη Γενική Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων. Επιπρόσθετα επισημάνθηκε ότι, στο πλαίσιο του Οδικού Χάρτη για τη φιλελευθεροποίηση των θεωρήσεων εισόδου σε Τούρκους υπηκόους, ενσωματώθηκε ως όρος η Τουρκία να ακολουθεί «ομοιόμορφη προσέγγιση» σε σχέση με τις θεωρήσεις για όλα τα κράτη-μέλη της Ένωσης.

Στη βάση αυτού του όρου, η Κυπριακή Δημοκρατία θα θέτει πλέον συστηματικά στα αρμόδια όργανα του Συμβουλίου το προκληθέν από την Τουρκία πρόβλημα. Παράλληλα, το Υπουργείο Εξωτερικών απέστειλε εγκύκλιο στη Δημόσια Υπηρεσία με την οποία καλούνται οι δημόσιοι λειτουργοί, που πρέπει να συμμετάσχουν σε προγραμματισμένα συνέδρια και άλλες διοργανώσεις στην Τουρκία, που γίνονται στο πλαίσιο των ΗΕ, EE και άλλων διεθνών οργανισμών, να καταγγέλλουν τη νέα τουρκική πρακτική στους επίσημους διοργανωτές και μέχρις ότου γίνουν οι απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις να ζητείται βοήθεια για εξασφάλιση θεώρησης με την παλαιότερη διαδικασία. Η Κυπριακή Δημοκρατία ενημέρωσε ήδη τους διεθνείς οργανισμούς ότι δεν θα συναινέσει σε διοργάνωση μελλοντικών συναντήσεών τους στην Τουρκία εάν δεν αρθεί η απαράδεκτη ενέργεια της Τουρκίας.
Βίζα μόνο με αποαναγνώριση
 Προ ημερών η Τουρκία, συνεχίζοντας να προκαλεί, απαγόρευσε την είσοδο στους βουλευτές Στέλλα Μισιαούλη και Νίκο Τορναρίτη, οι οποίοι θα μετέβαιναν στην Άγκυρα, σε συνεδρία της Μόνιμης Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων της Ασιατικής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, παραπέμποντάς τους στη νέα διαδικασία έκδοσης βίζας, που για να την εξασφάλιζαν θα έπρεπε να αποδεχθούν την τουρκική θέση πως δεν υπάρχει Κυπριακή Δημοκρατία.
Σύμφωνα με το νέο σύστημα έκδοσης βίζας που εισήγαγε η Τουρκία από τις 10/4/2014, κατόπιν συμφωνίας με την Κομισιόν, τα απαιτούμενα έντυπα αιτήσεων συμπληρώνονται και υποβάλλονται ηλεκτρονικά από τους ενδιαφερόμενους μέσω ιστοσελίδας της τουρκικής Κυβέρνησης. Η θεώρηση εισόδου αποστέλλεται ακολούθως στους ενδιαφερόμενους μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Συνεπώς, κανένας δεν μπορεί να ταξιδεύσει στην Τουρκία χωρίς να έχει εξασφαλίσει προηγουμένως βίζα. Οι δε κάτοχοι διαβατηρίων της Κυπριακής Δημοκρατίας θα πρέπει πρώτα να δηλώσουν πολίτες της «Ελληνοκυπριακής Διοίκησης της Νοτίου Κύπρου» για να εξασφαλίσουν θεώρηση εισόδου.

Γράφει: Μιχάλης Χατζηστυλιανού