23 Μαΐου 2014

Ασφάλεια από ΗΠΑ, εμπλοκή ΕΕ στο τερματικό


image
Εμπλοκή της ΕΕ στη δημιουργία τερματικού και εμπλοκή των ΗΠΑ στη διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της κυπριακής ΑΟΖ, είναι οι διαβεβαιώσεις που άφησε ο αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν στο τραπέζι του διαλόγου με την κυπριακή κυβέρνηση.
Σύμφωνα με τον υπουργό ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη, ο οποίος συμμετείχε στις συνομιλίες του προέδρου Αναστασιάδη με τον κ. Μπαίντεν, πολύ σύντομα θα υπάρξουν απτές, κατά την έκφραση του, εξελίξεις για τα θέματα αυτά αλλά και για άλλα συναφή.
Ο υπουργός ενέργειας που μιλούσε στο κρατικό ραδιόφωνο και σε ερώτηση αν το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για το ενεργειακό συνεχιστεί κι αν ακόμη δεν λυθεί το κυπριακό, ο υπουργός ενέργειας υπενθύμισε τη συμμετοχή της αμερικανικής εταιρείας Noble στην κυπριακή ΑΟΖ και τη συμφωνία που συνομολόγησε με την κυπριακή κυβέρνηση για εκμετάλλευση του οικοπέδου 12.

Ο κ. Λακοτρύπης εκτίμησε ότι το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για το όλο θέμα ενδυναμώθηκε το 2013 και θα υπάρξουν ακόμη περαιτέρω βήματα προόδου λίαν προσεχώς.

Το ενδιαφέρον των ΗΠΑ, τόνισε, είναι εκεί και αυτό δεν αποδεικνύεται μόνο από τις σημαντικές αναφορές του αντιπροέδρου Μπάιντεν, αλλά και δια στόματος του ίδιου του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σημείωσε ότι η επίσκεψη του κ. Μπάιντεν στην Κύπρο έστειλε τρανταχτά, κατά την έκφραση του, μηνύματα σε πολλές κατευθύνσεις στο εξωτερικό και τώρα κοιτάνε την Κύπρο, όχι μόνο ως εναλλακτική πηγή τροφοδοσίας, αλλά και ενδεχομένως και ως εναλλακτικό διάδρομο ενεργειακής τροφοδοσίας.

Ο υπουργός ενέργειας ανέφερε ότι οι δύο χώρες, Κύπρος και ΗΠΑ, έχουν θέσει κάποιες προτεραιότητες οι οποίες θα προωθηθούν τους επόμενους μήνες για να υπάρξουν απτά αποτελέσματα.

«Πρέπει να γνωρίζουμε», σημείωσε, ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες, πέραν από την ηγεμονική στήριξη που μπορούν να παρέχουν, συνήθως αποφεύγουν να επιβάλλουν αποφάσεις».

«Έχουμε συμφωνήσει να προβάλουμε κάποια θέματα όπως είναι η ενεργειακή πολιτική της Κύπρου προς την ΕΕ ή εμπλοκή της ΕΕ για έμπρακτη βοήθεια προς την Κύπρο για την κατασκευή του χερσαίου τερματικού».

Ο Κ. Λακκοτρύπης δήλωσε κατηγορηματικά ότι κατά τις συζητήσεις με τον κ. Μπάιντεν στη Λευκωσία δεν ετέθη σε καμία περίπτωση θέμα διέλευσης αγωγού φυσικού αερίου από την Τουρκία.

Σε ότι αφορά το τερματικό, ο κ. Μπάιντεν υπέδειξε προς την κυβέρνηση ότι υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις και θα πρέπει η Κύπρος να λάβει την πιο σωστή απόφαση, λαμβάνοντας υπόψη και το θέμα χρόνου.

Κληθείς να πει περισσότερα με αφορμή την έκκληση του προέδρου Αναστασιάδη προς τις ΗΠΑ να διασφαλίσουν και να προστατεύσουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της κυπριακής ΑΟΖ, ο υπουργός ενέργειας είπε ότι επί του θέματος έγιναν αρκετές συζητήσεις και θα γίνουν ακόμη περισσότερες.

Συνέστησε να αφεθεί η αμερικανική διπλωματία να επιληφθεί του θέματος και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξουν θετικά αποτελέσματα.

Σε ερώτηση ότι κάποιες πολιτικές δυνάμεις εκφράζουν ανησυχίες πως ενδεχομένως οι υδρογονάνθρακες να περάσουν στα χέρια των αμερικανών, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι μέσα από τις συναντήσεις που υπήρξαν τον τελευταίο καιρό με τους αμερικανούς επισήμους, ένιωσε ότι πολλές φορές ως κύπριοι αδικούμε τους εαυτούς μας.

«Ένας αμερικανός αντιπρόεδρος επισκέπτεται την Κύπρο μετά από 52 χρόνια και στέλλει τόσα ηχηρά μηνύματα στο εξωτερικό. Και πρέπει να πω ότι η Κύπρος έχει αυτή τη στιγμή δύο πλεονεκτήματα. Το ένα είναι οι ενεργειακές πηγές και το άλλο η γεωπολιτική της θέση, που μπορεί να διαδραματίσει ρόλο σταθεροποιητικό στην περιοχή», κατέληξε ο υπουργός ενέργειας.