23 Μαΐου 2014

Λουτρό αίματος στην Κωνσταντινούπολη Συγκρούσεις Αλεβίδων και αριστερών διαδηλωτών με δυνάμεις ασφαλείας


http://mignatiou.com/wp-content/uploads/2014/05/TURKEY-DIADHLOSEIS07-TWITTER-22MAY2014-500x470.jpg
Του Νίκου Στέλγια-Του ανταποκριτή μας στην Κωνσταντινούπολη
Σε λουτρό αίματος μετατράπηκε η συνοικία Όκμεϊντανι της Κωνσταντινούπολης στο άκουσμα της είδησης του θανάτου του 28χρονου Ουγούρ Κουρτ.  Το βράδυ της Πέμπτης, γύρω στις 22.50, η καρδιά του πρόδωσε τον 28χρονο άτυχο νεαρός, ο οποίος τραυματίστηκε το μεσημέρι της ίδια ημέρας στον προαύλιο χώρο ενός τζέμεβι. Το βράδυ της Πέμπτης, στα περίχωρα της περιοχής όπου τραυματίστηκε σοβαρά ο 28χρονος ξέσπασαν οδομαχίες και σφοδρές συγκρούσεις διαδηλωτών με δυνάμεις ασφαλείας. Χιλιάδες πολίτες, οπαδοί του κουρδικού κινήματος, μέλη της Αλεβίδικης κοινότητας και οπαδοί διάφορων ομάδων της τουρκικής Αριστεράς κατέβηκαν στους δρόμους και συγκρούστηκαν με τις ειδικές δυνάμεις της τουρκικής αστυνομίας.


Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα (00.05), εξαιτίας των συγκρούσεων υπάρχουν τουλάχιστον 10 τραυματίες. Επτά από τους τραυματίες είναι αστυνομικοί. Η κατάσταση του ένα διαδηλωτή είναι κρίσιμη. Οι αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι έχει χάσει το ένα μάτι του από τα πυρά της αστυνομίας. Εικόνες, οι οποίες θυμίζουν περιόδους εμφύλιας σύρραξης εκτυλίχθηκαν την νύχτα της Πέμπτης και τα ξημερώματα της Παρασκευής στο Όκμεϊντανι καθώς και σε άλλες συνοικίες της Κωνσταντινούπολης και άλλων μεγάλων τουρκικών πόλεων. Στο διαδίκτυο, στους χώρους κοινωνικής διασύνδεσης, οι Τούρκοι πολίτες εξέφρασαν την οργή και τον αποτροπιασμό τους για την τελευταία εξέλιξη. Πάντως αξίζει να σημειωθεί οι κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η Τουρκία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα σχέδιο των δυτικών και γερμανικών μυστικών υπηρεσιών. Κατά την άποψη τους, διάφοροι κύκλοι επιθυμούν να οδηγήσουν την Τουρκία σε εμφύλια σύρραξη.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Σε κατάσταση αναβρασμού η Κωνσταντινούπολη
Σε πεδίο μάχης, η οποία θυμίζει την εμπόλεμη ζώνη της Συρίας, έχει μετατραπεί το μεσημέρι της Πέμπτης, κεντρική συνοικία της Κωνσταντινούπολης. Η τουρκική αστυνομία συγκρούεται με πλήθη, τα οποία δεν ξεχνούν την δολοφονία του 15χρονου Μπερκίν.Χιλιάδες κάτοικοι της συνοικίας Όκμεϊντανί βγήκαν σήμερα στους δρόμους για να υψώσουν για μια ακόμη την φωνή τους για τον άδικο χαμό του 15χρονου Μπερκίν. Στην συγκεκριμένη συνοικία, η μεγάλη μερίδα των κατοίκων ανήκει στην κοινότητα των Αλεβίδων. Τις πρώτες μεσημεριανές ώρες, οι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με τις ισχυρές δυνάμεις ασφαλείας, οι οποίες αναπτύχθηκαν στην περιοχή για να εμποδίσουν την εκδήλωση διαμαρτυρίας. Μέσα σε λίγη ώρα, οι συγκρούσεις ξέφυγαν από τον έλεγχο. Η αστυνομία έκανε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και σε κάποιες περιπτώσεις χρήση πλαστικών σφαιρών. Σύμφωνα με κάποιες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, η αστυνομία χρησιμοποίησε αληθινές σφαίρες.
Με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, τουλάχιστον ένας πολίτης έχει τραυματιστεί σοβαρά από τα πυρά της αστυνομίας. Πρόκειται για τον 28χρονο Ουγούρ Κουρτ, ο οποίος τραυματίστηκε στο κεφάλι του. Νωρίτερα, τον θάνατο του άτυχου νέου ανακοίνωσε ο ηγέτης του Κόμματος Ελευθερίας και Δημοκρατίας, Αλπέρ Τας. Ωστόσο, αργότερα, αυτόπτες μάρτυρες και συγγενείς ανακοίνωσαν ότι οι ιατροί κατάφεραν να επαναφέρουν στην ζωή τον άτυχο νέο, ο οποίος δέχθηκε μια σφαίρα στο κεφάλι. Αυτή την ώρα (14:40), ο νέος χειρουργείται και σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης η κατάσταση του παραμένει σοβαρή.


Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο Ουγούρ Κουρτ συμμετείχε σε μια κηδεία στο Τζέμεβι του Όκμεϊντανι. Προς τα τέλη της νεκρώσιμης ακολουθίας, η αστυνομία επιτέθηκε με αληθινά πυρά και δακρυγόνα στον προαύλιο χώρο του Τζέμεβι. Εκείνη την στιγμή, μια σφαίρα βρήκε το κεφάλι του Ουγούρ Κουρτ. Αυτό τονίζουν οι αυτόπτες μάρτυρες και όσοι συμμετείχαν στην κηδεία. Την ώρα της κηδείας, η αστυνομία συγκρουόταν στους δρόμους του Όκμεϊντανι με τους κατοίκους και την νεολαία της συνοικίας. Πριν από λίγο, η νομαρχία της Κωνσταντινούπολη πραγματοποίησε ένα σύντομο ανακοινωθέν. Στο ανακοινωθέν, η νομαρχία αποδέχθηκε την χρήση αληθινών πυρών και τόνισε ότι έχουν ξεκινήσει έρευνες για το συμβάν.Στο Όκμεϊντανι η ατμόσφαιρα παραμένει ηλεκτρισμένη καθώς χιλιάδες πολίτες έχουν χυθεί στους δρόμους και έρχονται αντιμέτωποι με την αστυνομία. Μικρής έκτασης επεισόδια έχουν ξεσπάσει και σε διάφορες πόλεις και σε κάποια πανεπιστήμια της Τουρκίας.


Αξίζει να σημειωθεί ότι χρησιμοποιώντας το twitter, οι υποστηρικτές της κυβέρνησης επιχειρούν να περάσουν το μήνυμα ότι η Τουρκία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα σχέδιο, το οποίο ενορχηστρώνουν οι δυτικές μυστικές υπηρεσίες. Σύμφωνα με τους συγκεκριμένους κύκλους, οι δυτικές δυνάμεις επιχειρούν να οδηγήσουν την Τουρκία σε μια σύγκρουση Αλεβίδων – σουνιτών πολιτών.