09 Μαΐου 2014

Η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτ. Βαλκανίων- ΠΑΝΑΓΗΣ ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ

http://www.antenna.gr/news/imgHandler/690/cd42d0fa-6e84-4123-b87f-408502644c1a.jpg
Τη δέσμευση της Ε.Ε. για την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτ. Βαλκανίων επιβεβαίωσε η υπουργική διάσκεψη της Ε.Ε. και των χωρών των Δυτ. Βαλκανίων, την οποία διοργάνωσε η ελληνική προεδρία στη Θεσ/νίκη. «Θυμηθήκαμε, γιορτάσαμε και αναζωογονήσαμε την “Ατζέντα Θεσσαλονίκη 2014”, που ήταν ένα από τα βασικά πολιτικά επιτεύγματα της προηγούμενης προεδρίας», δήλωσε ο προεδρεύων της Διάσκεψης Ευ. Βενιζέλος, προσθέτοντας ότι έχει «πολύ μεγάλη σημασία το γεγονός ότι μετά την κρίση επιβεβαιώνουμε τις δεσμεύσεις μας για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτ. Βαλκανίων».
Η διάσκεψη εστίασε στη διασυνδεσιμότητα των τομέων των μεταφορών και ενέργειας. Παρουσιάστηκε η τρέχουσα κατάσταση στους τομείς των μεταφορών και υπήρξε μια λεπτομερής ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τις ανάγκες του τομέα. Η Κομισιόν επιβεβαίωσε την πρόθεσή της να χρησιμοποιήσει έως και 1 δισ. από τον νέο Μηχανισμό Προενταξιακής Βοήθειας για επενδύσεις σε υποδομές στα Δυτ. Βαλκάνια για το 2014-2020. Οπως δήλωσε ο κ. Βενιζέλος, ως στόχος τέθηκε η προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων που θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν επενδύσεις ύψους τουλάχιστον 10 δισ. για τις κύριες προτεραιότητες των δικαιούχων χωρών.

Μεταξύ των έργων που θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν, ο αυτοκινητόδρομος και ο σιδηροδρομικός Διάδρομος 10 από το Ζάγκρεμπ έως την Αθήνα, η σιδηροδρομική σύνδεση του Ευξ. Πόντου, από το Μπουργκάς και τη Βάρνα στον Αυλώνα και το Δυρράχιο, ο διαδριατικός αγωγός ΤΑΡ, ο αγωγός Ιονίου-Αδριατικής από την Αλβανία έως την Κροατία. Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι στη διάσκεψη επιβεβαιώθηκε και η ιδέα του Κεντρικού Διαδρόμου, από το Αιγαίο στη Βαλτική και αναδείχθηκε η σημασία του τερματικού σταθμού LNG στη Ρεβυθούσα.
http://www.kathimerini.gr