Νέα Υόρκη: Σημαντικά στελέχη αμερικανοεβραϊκών οργανώσεων θεωρούν ότι δεν αναμένεται το Ισραήλ, τουλάχιστον σ’ αυτή την περίοδο, να προχωρήσει σε επαναπροσέγγιση των σχέσεών του με την Τουρκία, τόνισε η Προεδρική Επίτροπος για Θέματα Αποδήμων και Θρησκευτικών Ομάδων, Καίτη Κληρίδη, απαντώντας σε ερώτηση του «Φ», κατά τα διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο «Κυπριακό Σπίτι» του Μανχάταν, όπου στεγάζονται οι υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας.


Σε σχέση με αυτό, η κ. Κληρίδη έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις επαφές που είχε με διάφορες εβραϊκές οργανώσεις στη Νέα Υόρκη, σημειώνοντας ιδιαίτερα τη συνάντησή της με τον εκτελεστικό διευθυντή της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής Ντέιβιντ Χάρις και αρκετές άλλες. Η κ. Κληρίδη αναφέρθηκε στα αποτελέσματα των επαφών της στην αμερικανική μεγαλούπολη και, μεταξύ άλλων, επεσήμανε τη συμμετοχή της, εκ μέρους της κυβέρνησης, στις εκδηλώσεις της ομογένειας για την 25η Μαρτίου και την 1η Απριλίου, στο συνέδριο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής, στη συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο και στην επίσκεψή της στο ημερήσιο σχολείο του Αγίου Νικολάου στο Φλάσινγκ.

Υπογράμμισε ότι το έργο της είναι στενά συνδεδεμένο με το Υπουργείο Εξωτερικών, με το οποίο συνεργάζεται ώστε να προωθηθεί η πολιτική ενίσχυσης και ενδυνάμωσης των σχέσεων με τους απόδημους. Λόγω του θέματος της ενέργειας, όπως σημείωσε, προέκυψε επίσης η ανάγκη στενής συνεργασίας Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ και ως εκ τούτου μια άλλη πτυχή του έργου της είναι και η προώθηση των σχέσεων της κυπριακής, εβραϊκής και ελληνικής διασποράς. Απαντώντας σε ερώτηση αν έχει τεθεί κάποιο αίτημα από ομογενείς για θέματα της αρμοδιότητάς της, η κ. Κληρίδη αναφέρθηκε στην πρόταση να συνεχιστούν τα προγράμματα για τη νεολαία και τόνισε ότι με την επιστροφή της στην Κύπρο θα μεριμνήσει ώστε να καταβληθεί προσπάθεια εξεύρεσης κονδυλίων για να συνεχιστούν αυτά τα προγράμματα.

Υπογράμμισε παράλληλα την ιδέα για τη διοργάνωση επίσκεψης νέων επιστημόνων της Αμερικής στην Κύπρο για να συναντηθούν με αντίστοιχους νέους επαγγελματίες και να αναπτύξουν διάφορους τομείς συνεργασίας. Την Καίτη Κληρίδη παρουσίασε η διευθύντρια του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, Μαρία Ζουπανιώτη, ενώ παρέστη ο γενικός πρόξενος της Κύπρου στη Νέα Υόρκη, Βασίλης Φιλίππου και ο αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, Μενέλαος Μενελάου.

Γράφει: Πανίκος Παναγιώτου, Νέα Υόρκη