Λευκωσία: Το δέλεαρ της λύσης του Κυπριακού προκειμένου να ξεπεραστούν τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κύπρος επιχείρησε να προσφέρει ο Στέφαν Φούλε, επικαλούμενος και έρευνες που αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Μιλώντας σε δείπνο που παρέθεσε σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους το βράδυ της Δευτέρας, ο Επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ ανέπτυξε επίσης τα μεγάλα οφέλη για την Κύπρο που θα προκύψουν μετά τη λύση, προτάσσοντας και αυτός με τη σειρά του την κατασκευή αγωγού για τη μεταφορά φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας.


Ξεκίνησε κάνοντας αναφορά στις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Κύπρος και συνέχισε μιλώντας για την ύπαρξη αποθεμάτων υδρογονανθράκων και τα πιθανά έσοδα από αυτούς που μπορούν να αλλάξουν τους όρους του παιχνιδιού. Προχώρησε μετά για να καταγράψει τα οφέλη που θα έχουν οι Κύπριοι από τη λύση του Κυπριακού, επικαλούμενος έρευνες που έχουν γίνει προς αυτή την κατεύθυνση. Θεωρεί σίγουρο ότι «η λύση θα φέρει σημαντικές επενδύσεις σε πολλούς τομείς, όπως ο κατασκευαστικός τομέας, ο τουρισμός και ο τομέας των επιχειρήσεων. Υπάρχουν εκτιμήσεις ότι η λύση θα οδηγήσει στον διπλασιασμό περίπου του ΑΕΠ μέχρι το 2035».

Αναφερόμενος στον ρόλο της Τουρκίας στις συνομιλίες τον χαρακτήρισε εποικοδομητικό, προσθέτοντας ότι η επέκταση των σχέσεων Κύπρου-Τουρκίας θα διευρύνει τις προοπτικές και για τις δύο χώρες. Ακολούθως αναφέρθηκε σ’ ένα ακόμα όφελος από τη λύση, καθώς «θα άνοιγε την τουρκική αγορά για την Κύπρο και την αγορά της ΕΕ για τους Τ/κ. Η κατασκευή ενός αγωγού προς την Τουρκία θα ήταν εφικτή».

Ως προς τον ρόλο της Κομισιόν αυτός θα είναι διπλός: Η παρουσία του Πίτερ Βαν Νούφελ (εκπροσώπου του προέδρου της Επιτροπής) θα εντατικοποιηθεί τους επόμενους μήνες. Θα εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες για να βοηθηθεί η τ/κ κοινότητα να προετοιμαστεί για εφαρμογή του Κεκτημένου.

Σ’ ό,τι αφορά στο θέμα της Αμμοχώστου, ο κ. Φούλε δεν έκανε καμιά αναφορά αλλά ούτε και φαίνεται να έχει μεταφέρει τις προτάσεις της ε/κ πλευράς όπως του είχε ζητήσει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τ/κ Τύπο, στη συνάντηση Έρογλου-Φούλε δεν ανέκυψε θέμα Βαρωσίων. Μετά το δείπνο ο Ευρωπαίος Επίτροπος είχε μακράν κατ’ ιδίαν συνάντηση με τους δύο διαπραγματευτές, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Κουντρέτ Οζερσάι. Κατά την παραμονή του στο νησί ο Επίτροπος Διεύρυνσης συναντήθηκε με αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ, ενώ στα κατεχόμενα συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Κόμματος Εθνικής Ενότητας.

Συζήτησε και το Ουκρανικό στο ΥΠΕΞ

Θέματα που άπτονται της εν εξελίξει διαδικασίας συνομιλιών για το Κυπριακό, συζήτησαν ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Ν. Ζήνων, με τον Ευρωπαίο Επίτροπο αρμόδιο για θέματα Διεύρυνσης και Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας, Στέφαν Φούλε.

Ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών και ο Ευρωπαίος Επίτροπος είχαν χθες συνάντηση στο πλαίσιο της επίσκεψης εργασίας που πραγματοποιεί ο τελευταίος στην Κύπρο.
Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών, κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης οι εξελίξεις στην Ουκρανία, την Ανατολική Γειτονία της ΕΕ και οι σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας. Ο  Ευρωπαίος Επίτροπος είχε συνάντηση και με την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Λίζα Μπάτενχαϊμ

Γράφει: Ανδρέας Πιμπίσιης