24 Μαρτίου 2014

Κρίσιμες ώρες στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας Η Άγκυρα αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα Του Νίκου Στέλγια

Οι εξελίξεις, οι οποίες λαμβάνουν χώρα τις τελευταίες ώρες στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας, έρχονται να επιβεβαιώσουν το πρόσφατο δημοσίευμα της «Κ» σχετικά με τις προθέσεις της Άγκυρας για την κρίση της Συρίας. Λίγες ώρες μετά την κατάρριψη ενός μαχητικού αεροπλάνου της Συρίας από τα πυρά του τουρκικού στρατού και των τουρκικών μαχητικών, η Άγκυρα αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για το μέλλον της γειτονικής χώρας.Σε λίγη ώρα λήγει το ultimatum, το οποίο έχει δώσει η Οργάνωση του Ισλαμικού Κράτους Ιράκ – Δαμασκού (ΟΙΚΙΔ) στην Τουρκία. Η συγκεκριμένη οργάνωση έχει ζητήσει από την Τουρκία να απομακρύνει τις δυνάμεις της από το οχυρό Σουλεϊμάν Σαχ, το οποίο βρίσκεται εντός των εδαφών της Συρίας. Το συγκεκριμένο κομμάτι γης είναι κομμάτι της Τουρκίας με βάση την συμφωνία την οποία έχει υπογράψει η Άγκυρα με την Γαλλία το 1921.


Η Άγκυρα δεν έχει αποδεχθεί το ultimatum της οργάνωσης, η οποία διατηρεί σχέσεις με την Αλ Κάϊντα. Μιλώντας στον τουρκικό τύπο, ο Πρόεδρος Γκιουλ τόνισε ότι το οχυρό Σουλεϊμάν Σαχ είναι κομμάτι της μητέρας πατρίδας και ότι ο τουρκικός στρατός είναι έτοιμος να το υπερασπιστεί.

Οι τελευταίες πληροφορίες από τα σύνορα Τουρκίας – Συρίας αναφέρουν ότι τις τελευταίες ώρες, ο τουρκικός στρατός έχει ενισχύσει την παρουσία του στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας. Συγκεκριμένα, το επιτελείο του στρατού έχει στείλει στα σύνορα τις επίλεκτεςδυνάμεις. Την ίδια στιγμή, σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται όλα τα στρατεύματα της χώρας.

Πριν από λίγο, η συριακή κυβέρνηση έδωσε στην δημοσιότητα βίντεο, στο οποίο εμφανίζεται ο πιλότος, του μαχητικού αεροπλάνου, το οποίο κατέρριψε χθες η Τουρκία. Ο Σύριος πιλότος, ο οποίος νοσηλεύεται σε ένα στρατιωτικό νοσοκομείο δεν κρύβει την έκπληξη του για το συμβάν. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι πετούσε στον εναέριο χώρο της Συρίας, την στιγμή που δέχθηκε τα πυρά της Τουρκίας.Μέχρι στιγμής, η Συρία δεν υψώνει τους τόνους και περιορίζεται σε ανακοινωθέντα, τα οποία φέρουν διπλωματικό και όχι πολεμικό τόνο. Τα «πυρά» της Δαμασκού επικεντρώνονται στην τουρκική κυβέρνηση.

Διάφοροι Τούρκοι αναλυτές, οι οποίες αναλύουν τις τελευταίες εξελίξεις, δεν αποκλείουν ένα σημαντικό ενδεχόμενο. Λίγες ημέρες πριν τις δημοτικές εκλογές, την στιγμή που δέχεται πυρά από πολλές κατευθύνσεις, η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν ενδέχεται να επιχειρήσει να αλλάξει την επικαιρότητα κηρύσσοντας πόλεμο στην Συρία.
http://www.kathimerini.com.cy