24 Μαρτίου 2014

Ποια «μητρική» γλώσσα, Αλέξη;

Τι ακριβώς είπε ο κ. Τσίπρας στην περιοδεία του στη Θράκη; Διαβάσαμε και είδαμε ρεπορτάζ από την Κομοτηνή μόνο και χρειάσθηκε να ανατρέξουμε στον τουρκόφωνο μειονοτικό Τύπο για να δούμε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφτηκε και τον Εχίνο, με την άνεση που του προσφέρει το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αντικατέστησε το ΠΑΣΟΚ στις προτιμήσεις της μειονότητας (ελπίζουμε όχι και του προξενείου, όπως ακούγεται. Στον Εχίνο, από τα λίγα που μπορέσαμε να μάθουμε, είναι πως όταν τέθηκε δημοσίως από τους μειονοτικούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ το θέμα των δίγλωσσων νηπιαγωγείων, η απάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ότι «πρέπει η εκπαίδευση να παρέχεται και στη μητρική γλώσσα», κάτι που δικαιολογημένα το εξέλαβαν οι παριστάμενοι ως αποδοχή της θέσης των «παραγόντων» της μειονότητας και της Τουρκίας..

Προφανώς, είτε δεν ενημερώθηκε σωστά ο κ. Τσίπρας για το θέμα αυτό είτε απλώς χάιδεψε τα αυτιά εκείνων που προβάλλουν όλο και πιο ακραία αιτήματα (υπό την αιγίδα του προξενείου), που οδηγούν σε μεγαλύτερη απομόνωση τη μειονότητα ώστε να είναι πιο ευάλωτη στους τουρκικούς και τοπικούς, δυστυχώς, μηχανισμούς ελέγχου.

Τα νηπιαγωγεία δεν έχουν πρόγραμμα σπουδών -όπως οφείλει να γνωρίζει ο κ. Τσίπρας- και το αίτημα για δίγλωσσα μειονοτικά νηπιαγωγεία τίθεται ακριβώς για να μη δοθεί η δυνατότητα στους μειονοτικούς να στείλουν τα παιδιά τους σε δημόσια νηπιαγωγεία, που φυσικά θα εξυπηρετούνται και στην τουρκική γλώσσα, αλλά τουλάχιστον θα γίνει ένα πρώτο βήμα για την ομαλή ένταξή τους στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα της πατρίδας τους. Ώστε να μην καταντούν αγράμματοι αγροτοκτηνοτρόφοι στον ορεινό όγκο (και φθηνό ψηφοθηρικό υλικό) ούτε να υποχρεώνονται να φεύγουν στην Τουρκία για να σπουδάσουν σε τουρκικά σχολεία και πανεπιστήμια..

Κρίμα, διότι ως εκπρόσωπος και αρχηγός ενός αριστερού προοδευτικού κόμματος ο κ. Τσίπρας έχει στοιχειωδώς την υποχρέωση να γνωρίζει τα θέματα αυτά και να καταγγέλλει κάθε χωριστική διεκδίκηση που τελικά στρέφεται εναντίον των συμφερόντων της χώρας αλλά και της ίδιας της μειονότητας. Ακόμη κι αν την πατρονάρουν συγκυριακοί κομματάρχες του ΣΥΡΙΖΑ στην περιοχή, οι οποίοι, αν δεν υποκύψει στις απαιτήσεις τους, θα στραφούν στη ΔΗΜΑΡ και μετά στο ΠΟΤΑΜΙ και μετά οπουδήποτε αλλού μπορούν προκειμένου -λόγω και της ρευστότητας της πολιτικής σκηνής- να μπορέσουν να επιβάλλουν εκβιαστικά την (τουρκική) ατζέντα.
http://www.paron.gr/v3/new.php?id=86846&colid=39&dt=2014-03-23%200:0:0