25 Φεβρουαρίου 2014

Γεωπολιτικό πόκερ για την Ουκρανία - Real.gr


Η Ρωσία κάνει λόγο για «δικτατορικές» μεθόδους. ΗΠΑ και ΕΕ στηρίζουν την προσωρινή κυβέρνηση. Καταστολή διαδηλώσεων με χιλιάδες στρατιώτες ετοίμαζε ο Γιανουκόβιτς σύμφωνα με έγγραφο που διέρρευσε στο διαδίκτυο.


Γεωπολιτικό πόκερ για την Ουκρανία - Εμπλοκή στρατού ετοίμαζε ο ΓιανουκόβιτςΔιπλωματικό πόκερ για γερά νεύρα παίζεται τις τελευταίες ημέρες με φόντο την Ουκρανία. Η Ρωσία, αποδυναμωμένη διαπραγματευτικά μετά τη φυγή του βασικού συμμάχου της Βίκτορ Γιανουκόβιτς, δεν αναγνωρίζει την υπηρεσιακή κυβέρνηση και κάνει λόγο για «δικτατορικές» μεθόδους.Από την άλλη πλευρά, Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνωρίζουν την προσωρινή κυβέρνηση του Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ, ο οποίος μπορεί να κάλεσε για συνομιλίες την ρωσική πλευρά, ωστόσο «κλείνει το μάτι» στη Δύση.Η Μόσχα έχει συνάψει συμφωνία με την Ουκρανία για παροχή δανείου, του οποίου η δεύτερη δόση έχει καθυστερήσει να εκταμιευθεί λόγω της έκρυθμης κατάστασης που επικράτησε το τελευταίο διάστημα στο Κίεβο.

Για τη Ρωσία αυτή η εκκρεμότητα είναι ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί απέναντι σε ΗΠΑ και ΕΕ. Δεν είναι τυχαία και η δήλωση χθες του υπουργού Οικονομικής Ανάπτυξης της χώρας, ο οποίος ενώ τόνισε ότι η δόση των 2 δισ. δολαρίων είναι έτοιμη να εκταμιευθεί, αφού όμως η Μόσχα μάθει με ποιον συζητά.


Την ίδια ώρα, στο Κίεβο βρίσκεται η Κάθριν Άστον, εκπροσωπώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση και συνομιλεί με την ηγεσία για οικονομικά θέματα. Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν καταστήσει σαφές ότι η χώρα χρειάζεται 35 δισ. δολάρια τα επόμενα δύο χρόνια, προκειμένου να αποφύγει την χρεοκοπία.

Στη συζήτηση για την παροχή οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία έχει μπει έντονα τις τελευταίες ημέρες και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Μάλιστα, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε χθες μέσω του εκπροσώπου του Τζέι Κάρνεϊ, ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να παρέχουν βοήθεια στην Ουκρανία, παράλληλα με την οικονομική στήριξη του Ταμείου.

Εξάλλου, η πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας Γιούλια Τιμοσένκο θα μεταβεί στη Γερμανία προκειμένου να υποβληθεί σε θεραπεία. Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης «γλυκοκοιτάζει» την προεδρία της χώρας και φαίνεται ότι για τον σκοπό της αυτό έχει βρει έναν ισχυρό σύμμαχο, την Άνγκελα Μέρκελ.

Τι σχεδίαζε ο Γιανουκόβιτς για την καταστολή των διαδηλώσεων

Εν τω μεταξύ, όπως μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο έγγραφο που διέρρευσε στο διαδίκτυο, πριν την ανατροπή του ως πρόεδρος της Ουκρανίας, ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς σχεδίαζε να χρησιμοποιήσει χιλιάδες στρατιώτες προκειμένου να καταστείλει τις διαδηλώσεις, εξαιτίας των οποίων τελικά αποχώρησε από την κυβέρνηση.Ουκρανοί δημοσιογράφοι «ξεσκονίζουν» χιλιάδες έγγραφα, τα οποία όπως ισχυρίζονται βρέθηκαν κοντά στην πολυτελή κατοικία του πρώην προέδρου, λίγο έξω από το Κίεβο, ενώ μερικά από αυτά έχουν ήδη διαρρεύσει στη δημοσιότητα μέσω Ίντερνετ.Αν και η αυθεντικότητά τους δεν έχει επιβεβαιωθεί, ο πολιτικός Χενάντι Μοσκάλ, δημοσίευσε ένα ηλεκτρονικό έγγραφο στο οποίο αναφέρεται λεπτομερώς ένα σχέδιο για περικύκλωση της πλατείας Ανεξαρτησίας -το λίκνο της εξέγερσης- από ελεύθερους σκοπευτές που θα άνοιγαν πυρ κατά των διαδηλωτών.

Σε αυτή την «επιχείρηση» θα εμπλέκονταν τεθωρακισμένα οχήματα και περίπου 22.000 αστυνομικοί, εφόσον είχε εγκριθεί το σχέδιο αυτό, σύμφωνα με το έγγραφο.Ο Μοσκάλ, μέλος του κόμματος της πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο, είπε ότι δημοσίευσε το έγγραφο αυτό με σκοπό να ασκήσει πιέσεις στις νέες αρχές της Ουκρανίας και να αναγκάσει τον Γιανουκόβιτς να βρεθεί ενώπιον της δικαιοσύνης.Περισσότερα έγγραφα αναμένεται να δημοσιευτούν αυτή την εβδομάδα, δήλωσε στο Reuters Ουκρανός δημοσιογράφος.Τουλάχιστον 88 άνθρωποι σκοτώθηκαν την περασμένη εβδομάδα κατά τη διάρκεια των αιματηρών συγκρούσεων μεταξύ της αστυνομίας και διαδηλωτών.
Αρκετοί από αυτούς πυροβολήθηκαν από ελεύθερους σκοπευτές.