25 Φεβρουαρίου 2014

Τουρκία: Πάρε το ελικόπτερο και φύγε, λέει η αντιπολίτευση στον Ερντογάν

Φάγατε το δόλωμα του Γκιουλέν, απαντά ο τούρκος πρωθυπουργός
«Να πάρει το ελικόπτερο και να φύγει ή να παραιτηθεί από τη θέση του πρωθυπουργού» κάλεσε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο επικεφαλής της τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης, πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.
Μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, ο κ. Κιλιτσντάρογλου αναφέρθηκε στην υπόθεση με την τηλεφωνική συνομιλία την οποία φέρεται να έχει κάνει ο τούρκος πρωθυπουργός στις 17 Δεκεμβρίου 2013 με τον γιο του Μπιλάλ.
«Η κυβέρνηση δεν έχει τη νομιμότητα. Κλείνουν το κανάλι της Βουλής όταν συνεδριάζουν οι κοινοβουλευτικές ομάδες της αντιπολίτευσης. Δηλαδή ο πρωθυπουργός κλέβει κι εμείς δεν θα μπορούμε να το λέμε», είπε.

Το κανάλι της τουρκικής Βουλής και τα τουρκικά ειδησεογραφικά κανάλια, ειδικά τις τελευταίες μέρες διακόπτουν συχνά την απευθείας μετάδοση των ομιλιών τόσο του κ. Κιλιτσντάρογλου, όσο και του ηγέτη του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Το ίδιο συνέβη και την Δευτέρα.

«Υπάρχει ένας άνθρωπος που παρεμβαίνει προσωπικά στα μέσα ενημέρωσης για να συγκαλύψει τις κλοπές που κάνει», υπογράμμισε ο κ. Κιλιτσντάρογλου και τόνισε: «Τις επόμενες μέρες μπορεί να γίνουν και άλλες αποκαλύψεις. Γι' αυτό εγώ θα συμβούλευα στον πρωθυπουργό ή να πάρει το ελικόπτερο και να φύγει ή να παραιτηθεί».

Αναφερόμενος στην τηλεφωνική συνομιλία την οποία ο ίδιος ο κ. Ερντογάν χαρακτήρισε προϊόν μοντάζ, ο ηγέτης της τουρκικής Κεντροαριστεράς είπε πως «η συνομιλία είναι αληθινή όσο αληθινό είναι το όρος Αραράτ» και υπενθυμίζοντας τη δήλωση του κ. Ερντογάν ότι αυτοί που κάνουν υποκλοπές τηλεφωνικών συνομιλιών «παρακολουθούσαν ακόμη και τις απόρρητες γραμμές» σημείωσε, απευθυνόμενος προς τον τούρκο πρωθυπουργό: «Οι γραμμές αυτές δεν σου δόθηκαν για να συγκαλύπτεις τη διαφθορά».
 
Ερντογάν: Βρώμικη συνωμοσία
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε κατασκευασμένο και «εντελώς ψεύτικο» το τηλεφώνημα στο οποίο φέρεται να συνομιλεί με τον γιο του για το πώς θα κρύψουν μεγάλες ποσότητες χρημάτων της οικογένειας και το οποίο διοχετεύτηκε στο Διαδίκτυο.
Το γραφείο του κ. Ερντογάν έκανε λόγο για «βρώμικη συνωμοσία» με αφορμή το φερόμενο ως υποκλαπέν τηλεφώνημα, το οποίο κάνει ήδη το γύρο των κοινωνικών δικτύων.Σε αυτό, ο τούρκος πρωθυπουργός ζητεί από τον γιο του Μπιλάλ να μετακινήσει εκατομμύρια ευρώ από μία κατοικία.
Η συνομιλία, η γνησιότητα της οποίας δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί ανεξάρτητα, φέρεται να έγινε τον Δεκέμβριο, όταν πολλοί εκ των συνεργατών του πρωθυπουργού της Τουρκίας είχαν συλληφθεί με κατηγορίες περί διαφθοράς.

Ο κ. Ερντογάν έχει κατηγορήσει επανειλημμένα τον πρώην σύμμαχό του, ισλαμιστή ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν και τον κίνημα του τελευταίου με τον τίτλο Χιζμέτ ότι βρίσκονται πίσω από την έρευνα και έχουν συστήσει ένα «παράλληλο κράτος» μέσα στην Τουρκία.Ο κ. Γκιουλέν διαμένει μόνιμα στις ΗΠΑ.τις ηχογραφημένες συνομιλίες, γίνεται λόγος για μείωση των πόρων ως το «μηδέν» με διαμοιρασμό τους ανάμεσα σε διάφορους επιχειρηματίες.Μια δεύτερη φωνή κάνει λόγο για 30 εκατομμύρια ευρώ τα οποία έχουν «απομείνει».Το γραφείο του τούρκου πρωθυπουργού χαρακτηρίζει την δημοσιοποίηση της συνομιλίας σαν μέρος συντονισμένης προσπάθειας ανατροπής του κ. Ερντογάν.«Εκείνοι που δημιούργησαν αυτή τη συνωμοσία με στόχο τον πρωθυπουργό της Δημοκρατίας της Τουρκίας θα κριθούν υπόλογοι, σύμφωνα με το νόμο», αναφέρεται στην ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου.

Ο κ. Ερντογάν, μιλώντας την Τρίτη στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), αναφέρθηκε και στην στην αντιπολίτευση, σημειώνοντας ότι «βλέπουν ότι δεν τα καταφέρνουν στην κάλπη, ούτε γίνεται στρατιωτικό πραξικόπημα και έτσι στηρίζουν τις ελπίδες τους στο δόλωμα που έρχεται υπερατλαντικά».
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ