25 Φεβρουαρίου 2014

Γιάννος Χαραλαμπίδης Αστρολόγοι και ζήτουλες

Γιάννος Χαραλαμπίδης
http://www.philenews.com/data/2014/02/25/skitso-25022014.jpg«Πιστεύουμε ότι αυτήν τη φορά όλα τα αστέρια έχουν τοποθετηθεί στην ορθή σειρά για να υπάρξει λύση. Και έχουμε την ευκαιρία να εξηγήσουμε οι ίδιοι τις θέσεις μας στην Άγκυρα». Η τοποθέτηση αυτή ανήκει στον Ελληνοκύπριο διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη σε συνέντευξή του στη Μιλιέτ. Επί τούτων δε, πρόσθεσε τα εξής: «Το κλειδί βρίσκεται στην Άγκυρα, χωρίς αυτή η πεποίθηση να συνιστά υποτίμηση για την τουρκοκυπριακή κοινότητα. Για μας είναι πολύ σημαντικό να πάμε στην τουρκική πρωτεύουσα και να πείσουμε σχετικά με την υπόθεση…Η Κύπρος είναι ένα μικρό κράτος που δεν ανταγωνίζεται την Τουρκία. Θέλουμε να λύσουμε το Κυπριακό για όλους τους Κυπρίους. Και αυτό που ζητούμε είναι μια θέση στον ήλιο».

Πολιτικά και άλλως πως ομιλούντες οι θέσεις αυτές έχουν ρεαλισμό, αλήθειες, ρομαντισμό, ευγένεια και αρκετό καλόπιασμα… Και είναι ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής της άποψης ότι οι Τούρκοι τρώνε κουτόχορτο; Ότι δεν ξέρουν τις θέσεις μας ή τις δικές τους; Και πώς θα τους πείσει; Ακόμη και αν υποθέσουμε ότι ορθώς συνομιλούμε με την Άγκυρα, με την οποία θα έπρεπε να συνομιλούμε όντως, αλλά ως κράτος και όχι ως Κοινότητα, το ερώτημα είναι άλλο: Τι θα τους πει ο κ. Μαυρογιάννης; Ότι θέλουμε λύση διζωνικής δικοινοτικής; Μα αυτή δεν είναι η τουρκική λύση; Ακόμη και να ξεχάσουμε ότι είναι η τουρκική λύση, πώς θα πείσει για τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς; Ως έμπειρος διπλωμάτης και τώρα πολιτικό πρόσωπο, γνωρίζει καλά ότι, χωρίς να έχει πίσω σου ισχύ, δεν μπορεί να πείσει. Εκτός και αν είναι κομιστής νέων δώρων, όπως οι αγωγοί του φυσικού αερίου ή η τριχοτόμηση της ΑΟΖ. Εκτός και αν στο πλαίσιο του πολιτειακού συνεταιρισμού θα έχουμε με την Τουρκία και αυτόν του φυσικού αερίου.

«Αυτήν τη φορά τα άστρα έχουν μπει στην ορθή σειρά». Τι να υποθέσουμε με αυτήν τη φράση; Ότι περάσαμε από τη διπλωματία στην αστρολογία ή ότι το παιχνίδι είναι στημένο; Ότι έχει σχεδιαστεί καλά; Ότι η τράπουλα είναι σημαδεμένη; Ακόμη και αν εμείς δεν είμαστε ανταγωνιστικοί με την Τουρκία, η Τουρκία είναι ανταγωνιστική μ΄ εμάς. Και είναι πρόδηλο ότι με τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία νομιμοποιεί το ψευδοκράτος στον κατεχόμενο βορρά και γίνεται συγκυρίαρχη στον νότο.
Το διατυμπανίζουν οι ίδιοι: Θέλουν να μετατραπεί η περιοχή από τη Μαρμαρίδα ώς την Αλεξανδρέττα σε τουρκική ενεργειακή λίμνη. Και εμείς τι τους λέμε; Εντάξει παιδιά, δώστε όμως κάτι… Μη μας εκθέτετε συνεχώς. Βοηθάτε να πλασάρουμε τη «λύση» που αυτοί όμως δρομολόγησαν με τους Βρετανούς από το 1956. Και αυτοί τίποτα… Δεν μας σέβονται. Μας ταπεινώνουν. Πώς να μας αφήσουν να έχουμε στον ήλιο μοίρα όταν η ηγεσία μας λέει ναι στον διοικητικό, πληθυσμιακό και γεωγραφικό διαχωρισμό της Κύπρου, δηλαδή στα τετελεσμένα της εισβολής; Πώς να μας σεβαστούν όταν δεν σεβόμαστε τους εαυτούς μας και την ύπαρξη του ενιαίου κράτους της Κυπριακής Δημοκρατίας, το οποίο είναι κατεχόμενο κράτος-μέλος του ΟΗΕ και της Ε.Ε. και το οποίο οι ηγεσίες μας συνομολογούν όπως διχοτομηθεί σε δύο συνιστώντα κράτη;
Η Κύπρος δεν χρειάζεται ούτε αστρολόγους ούτε ζήτουλες ούτε καφετζούδες για να επιτύχει βιώσιμη λύση, αλλά στρατηγική και αλλαγή στόχου, για να κρατήσουμε την Κυπριακή Δημοκρατία στη ζωή και να επανενσωματώσουμε τα κατεχόμενα επί τη βάσει των αρχών της Ε.Ε. και όχι όπως καθορίζει ισχύς των τουρκικών κατοχικών όπλων με τη μορφή της ομοσπονδίας. Η εναλλακτική, λοιπόν, επιλογή είναι υπαρκτή. Πολιτική πρόθεση, όμως, υπάρχει;..
http://www.sigmalive.com/opinions/giannos-charalampidis/131