25 Φεβρουαρίου 2014

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ Στο Ισραήλ η Μέρκελ για τα πυρηνικά του Ιράν και το κυπριακό

Στο Ισραήλ η Μέρκελ για τα πυρηνικά του Ιράν και το κυπριακό
Στο Ισραήλ βρίσκεται από χθες η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, συνοδευόμενη από την πλειονότητα των υπουργών της και θα έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου με επίκεντρο το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και τις διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστινίους.
«Θα ήθελα να συζητήσουμε τους τρόπους για να εμποδίσουμε το Ιράν να αποκτήσει την δυνατότητα κατασκευής πυρηνικών όπλων», είπε ο Νετανιάχου κατά τη διάρκεια των σύντομων δηλώσεων που έκανε με τη Μέρκελ στο πλευρό του κατά την έναρξη της διήμερης επίσκεψής της.

«Θα συζητήσουμε το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και τους τρόπους για να επιτευχθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστινίους» ανέφερε λίγο πριν ο Νετανιάχου υποδεχόμενος την καγκελάριο στην κατοικία του στην Ιερουσαλήμ, όπως μετέδωσε το δημόσιο ραδιόφωνο του Ισραήλ.
«Το Ισραήλ θέλει να επιτευχθεί μια πραγματική ειρήνη που θα τερματίσει τη διαμάχη και μία αναγνώριση (από τους Παλαιστινίους) του Ισραήλ ως κράτους του εβραϊκού λαού» προσέθεσε ο ίδιος. Επιπλέον, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έπλεξε το εγκώμιο της Γερμανίδας καγκελάριου χαρακτηρίζοντάς της «φίλη του Ισραήλ». «Πολλές φορές πήρε θέση ενάντια στο μποϊκοτάζ και στις απόπειρες επιβολής αποκλεισμών σε βάρος του Ισραήλ, για αυτό ακριβώς αξίζει την αναγνώρισή μας», επαίνεσε την Μέρκελ κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης του κόμματός του Λικούντ στο κοινοβούλιο.Ο Νετανιάχου αναφέρθηκε στον κίνδυνο επιβολής διεθνούς μποϊκοτάζ στο Ισραήλ στην περίπτωση που καταρρεύσουν οι διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστινίους, μια απειλή που επαναλαμβάνεται πολύ συχνά τις τελευταίες εβδομάδες από τους κυβερνώντες κα τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Η Μέρκελ, η οποία συνοδεύεται από 16 υπουργούς της κυβέρνησής της, θα συναντήσει ξανά τον Νετανιάχου κατά τη διάρκεια της κοινής συνεδρίασης των δύο κυβερνήσεων.
Αναμένεται να υπογραφεί μια σειρά διμερών συμφωνιών συνεργασίας στα πεδία της ασφάλειας, της διπλωματίας, της οικονομίας, της δικαιοσύνης, των επιστημών και του πολιτισμού.
Στην ατζέντα κυριαρχούν θέματα όπως οι συνομιλίες μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων —περιλαμβανομένης της Γερμανίας— με την Τεχεράνη για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26511&subid=2&pubid=113228316