20 Ιανουαρίου 2014

Σε τουρκικό κλοιό το Μέγαρο Μαξίμου! Όταν χρόνια τώρα δεν δίνουν άδεια ανέγερσης κτιρίου της πρεσβείας μας στην Άγκυρα

Στην επίσκεψή του στην Αθήνα ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου εγκαινίασε, αν θυμάστε, και το νέο πολυτελές κτίριο της τουρκικής πρεσβείας το οποίο βρίσκεται, επίσης, στη Β. Γεωργίου, ακριβώς απέναντι από το παλιό κτίριο της τουρκικής πρεσβείας. Όπως σωστά σχολίασε κάποιος περαστικός, γύρω από το Προεδρικό Μέγαρο και το Μέγαρο Μαξίμου πιο πολλές είναι πια στη γειτονιά οι τουρκικές σημαίες από τις ελληνικές... Το θέμα δεν είναι απλά τυπικό ούτε εθιμοτυπικό και εκτός των άλλων αφορά και την εθνική ασφάλεια, εάν κρίνουμε ότι πλέον σε απόσταση τριάντα μέτρων από το πρωθυπουργικό γραφείο στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχουν δύο μεγάλα κτίρια που ανήκουν στην Τουρκία και καλύπτονται από τη διπλωματική ασυλία, ώστε να μπορούν να εγκαταστήσουν με άνεση οποιοδήποτε σύστημα ηλεκτρονικής παρακολούθησης επιθυμούν.

Το δεύτερο αυτό κτίριο αγοράστηκε από το τουρκικό κράτος κατόπιν της άτυπης άδειας του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών επί θητείας Γ. Παπανδρέου, με την έγκριση του τότε γ.γ. του ΥΠΕΞ Αλ.Ι. Ζέππου. Υποτίθεται ότι η οποιαδήποτε βελτίωση ή εγκατάσταση των κτιρίων των διπλωματικών αντιπροσωπειών της Τουρκίας στην Αθήνα ήταν συνδεδεμένη πλήρως με την άρση των περιορισμών που έθετε για ογδόντα χρόνια το τουρκικό κράτος στη χορήγηση άδειας ανέγερσης κτιρίου της ελληνικής πρεσβείας στην Άγκυρα, στο οικόπεδο που είχε προσφέρει στη χώρα μας ο ίδιος ο Ατατούρκ.

Η Ελλάδα, ενώ διαθέτει αυτό το οικόπεδο στο κέντρο της τουρκικής πρωτεύουσας, δεν έχει πάρει άδεια ανέγερσης πρεσβείας, καθώς φυσικά οι Τούρκοι δεν θέλουν να ανεμίζει η γαλανόλευκη στο κέντρο της πρωτεύουσας. Έτσι, η ελληνική πρεσβεία στεγάζεται σε νοικιασμένο κτίριο σε γειτονιά μακριά από το κέντρο.

Αλλά μια και στη διπλωματική εκπροσώπηση των δύο χωρών έπρεπε να υπάρχει αμοιβαιότητα, αρκεί να καταγράψουμε τι γίνεται στην Αθήνα, όπου η Τουρκία τώρα έχει πλέον δύο κτίρια στη Β. Γεωργίου, προξενείο στο Π. Ψυχικό, και δύο ακόμη γραφεία στο Κολωνάκι. Αλλά και στα γενικά προξενεία ξεχάστηκε η αμοιβαιότητα. Η Τουρκία διαθέτει τέσσερα (Κομοτηνή, Θεσσαλονίκη, Αθήνα και Ρόδος), ενώ η Ελλάδα τρία (Κωνσταντινούπολη, Αδριανούπολη και Σμύρνη) αφού ποτέ δεν τόλμησε η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΞ να διεκδικήσει το άνοιγμα προξενείου στην Τραπεζούντα. Αντιθέτως, έσπευσε να δώσει στην Τουρκία την άδεια να υψώσει δεύτερη τουρκική σημαία πίσω από το Προεδρικό Μέγαρο…
 ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ