20 Ιανουαρίου 2014

Άσαντ: Υποταγή της Γαλλίας στα «πετροδολάρια» Σ. Αραβίας - Κατάρ Συνέντευξη του σύρου προέδρου στο Γαλλικό Πρακτορείο


Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ Αλ Ασαντ κατηγόρησε τη Γαλλια ότι υποστηρίζει τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις στη χώρα του και ότι έχει μετατραπεί σε «βασάλο» του Κατάρ και της Σαουδικής Αραβίας με αντάλλαγμα τα «πετροδολάρια».«Η Γαλλία έχει μετατραπεί σε χώρα-βασάλο που εκτελεί την πολιτική του Κατάρ και της Σαουδικής Αραβίας. Πώς τα πετροδολάρια μπορούν να ωθήσουν ορισμένους δυτικούς αξιωματούχους, κυρίως τη Γαλλία, να ανταλλάσσει τις αρχές της Γαλλικής Επανάστασης για μερικά δισεκατομμύρια δολάρια;», δήλωσε ο κ. Ασαντ κατά τη διάρκεια της αποκλειστικής συνέντευξης που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο, τρεις ημέρες πριν από την έναρξη των συνομιλιών της ειρηνευτικής διάσκεψης «Γενεύη 2».
Σύμφωνα με τον σύρο πρόεδρο, «μετά το 2001 και τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, δεν υφίσταται ευρωπαϊκή πολιτική, υπάρχει μόνο αμερικανική πολιτική στη Δύση και ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες την εκτελούν».«Δεν πιστεύω ότι η Ευρώπη, κυρίως η Γαλλία, η οποία ηγείτο κάποτε της ευρωπαϊκής πολιτικής, θα είναι σε θέση να διαδραματίσει τον παραμικρό ρόλο στη Συρία στο μέλλον. Και ίσως ακόμη και στις γειτονικές χώρες», είπε.



 
«Άρα δεν πιστεύω ότι η Γαλλία θα έχει να διαδραματίσει κάποιον ρόλο στο προσεχές μέλλον, εκτός και αν αλλάξει τελείως και εκ θεμελίων πολιτική και γίνει ένα ανεξάρτητο κράτος στη διατύπωση θέσεων, όπως έχει γίνει κατά το παρελθόν», είπε αναφερόμενος στην εξωτερική πολιτική του στρατηγού Ντε Γκολ, η οποία χαίρει εκτιμήσεως στον αραβικό κόσμο.
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ