20 Ιανουαρίου 2014

Με κάλεσμα του ηγέτη Οργάνωση που συνδέεται με την Αλ Κάιντα καλεί ενόπλους ισλαμιστές να προωθηθούν στη Βαγδάτη


Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν πριν από δύο εβδομάδες από το Ραμάντι όταν οι αρχές επιχείρησαν να διαλύσουν έναν καταυλισμό σουνιτών αντικυβερνητικών διαδηλωτών στην πόλη αυτήΤο Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ), μια οργάνωση που συνδέεται με την Αλ Κάιντα, κάλεσε σήμερα τους αντάρτες που έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους αστικές ζώνες του Ιράκ "να προωθηθούν στη Βαγδάτη"."Πρόκειται για μοναδική ευκαιρία, μην την σπαταλήσετε" ανέφερε σε ηχογραφημένο μήνυμά του που αναρτήθηκε σε φόρουμ τζιχαντιστών ένας άνδρας που δήλωσε ότι είναι ο Άμπου Μπακρ αλ Μπαγντάντι, ο αρχηγός του ΙΚΙΛ.
Το κάλεσμα αυτό απευθύνεται δύο εβδομάδες αφότου οι ιρακινές αρχές απώλεσαν τον έλεγχο της Φαλούτζα και ορισμένων τομέων της πόλης Ραμάντι στην επαρχία Αλ Άνμπαρ. Οι ζώνες αυτές ελέγχονται πλέον από μαχητές του ΙΚΙΛ και μέλη φυλών που διάκεινται εχθρικά απέναντι στην κυβέρνηση.

"Τέκνα του (Ισλαμικού) Κράτους του Ιράκ, είστε πιο ισχυροί κι από βουνό. Εσείς θα είστε η αιχμή του δόρατος τη μάχη εναντίον των Σαφαβιδών, μείνετε στην πρώτη γραμμή και κινηθείτε προς τη Βαγδάτη και τα νότια", συνέχισε ο Μπαγντάντι.

Με τον όρο "Σαφαβίδες" (σ.σ. σιιτική βασιλική δυναστεία που κυβέρνησε το Ιράν από τον 16ο μέχρι τα μέσα του 18ου αιώνα περίπου) το ΙΚΙΛ εννοεί τις ιρακινές αρχές και κατ' επέκταση την κυβέρνηση του Νούρι αλ Μάλικι που την θεωρεί "υποδουλωμένη" στο σιιτικό Ιράν.

Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν πριν από δύο εβδομάδες από το Ραμάντι όταν οι αρχές επιχείρησαν να διαλύσουν έναν καταυλισμό σουνιτών αντικυβερνητικών διαδηλωτών στην πόλη αυτή. Εξάλλου, την Κυριακή ο ιρακινός στρατός εξαπέλυσε επίθεση για να ανακαταλάβει την πόλη. Είναι η πρώτη φορά μετά την αμερικανική επέμβαση του 2003 που οργανώσεις προσκείμενες στην Αλ Κάιντα θέτουν υπό τον έλεγχό τους αστικές ζώνες στο Ιράκ.
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ