Ευσταθιάδης Στάθης Η τουρκική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΜΙΤ) χαρακτηρίζει τις θρησκευτικές οργανώσεις και ομάδες της Τουρκίας «κράτος εν κράτει», τις τοποθετεί στην υψηλότερη βαθμίδα της προσοχής της το 2014 και διατάσσει την παρακολούθηση της δραστηριότητας τους, αποκαλύπτουν τουρκικές εφημερίδες. Κύριος στόχος της ΜΙΤ το 2014, γράφει η εφημερίδα «Taraf», θα είναι «η επιτήρηση των μελών των θρησκευτικών οργανώσεων τόσο των τουρκικής προέλευσης όσο και των ξένων, στα πλαίσια των κρατικών θεσμών». «Ο υποδιοικητής της ΜΙΤ κ. Χακάν Φινταν έλαβε στις 15 Ιανουαρίου τις σχετικές οδηγίες από το γραφείο του πρωθυπουργού. Πρόκειται για οδηγίες γραπτές, εξαιρετικής σημασίας και αφορούν όλες τις οργανώσεις», γράφει η «Taraf». Έχουν τίτλο «Στόχοι προτεραιότητας και σχεδιασμός μεθοδεύσεων για το έτος 2014».
Μολονότι η εντολή της ΜΙΤ κατευθύνεται εναντίον της οργάνωσης Χιζμέτ του ισλαμιστή Φελχουλάχ Γκιλέν--τον οποίον ο πρωθυπουργός κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγορεί
ότι υπονομεύει την τουρκική δημοκρατία και επιχειρεί πραξικόπημα για
την ανατροπή της κυβερνησης--έχει προκαλέσει ανησυχία και αναταραχή σε
όλες τις θρησκευτικές οργανώσεις και χριστιανικές Εκκλησίες της
Τουρκίας. Η κυβέρνηση, σχολίασε ανώνυμος καθολικός κληρικός, ουσιαστικά «παρεμβαίνει στα εσωτερικά νόμιμων καθ' όλα οργανώσεων».
Τα δημοσιεύματα προκαλέσαν αντιδράσεις και καταγγελίες και από μουσουλμανικά κέντρα για "ουσιαστική υπονόμευση της δημοκρατίας". Περνάμε σε μια "κατάσταση δίωξης μαγισσών", δήλωσε ο νομικός κ. Ορχαν Κεμαλ Τσενγκιζ και τόνισε ότι "η δημοκρατία θα πληγεί ακόμη περισσότερο από την επέμβαση" της ΜΙΤ. Και ο καθηγητής Μιμταζερ Τιρκενε του πανεπιστημίου Φατιχ κατήγγειλε ότι οι εντολές προς την ΜΙΤ είναι ακόμη μια απόδειξη του «συστηματικού φακελώματος» των πολιτών, μια πρακτική η οποία «δεν είναι δυνατόν να έχει την οποιονδήποτε σχέση με δημοκρατία».