17 Ιανουαρίου 2014

Η θέση των ΗΠΑ δεν θα επηρεάσει στην πετρελαϊκή συναλλαγή της Ρωσίας με το Ιράν

http://www.briefingnews.gr/media/k2/items/cache/f0708ba78cdb77ed85948d4e77b3d338_M.jpg
Η Ρωσία και το Ιράν διεξάγουν συνομιλίες για τη συναλλαγή της προμήθειας ιρανικού πετρελαίου με ανταλλαγή ρωσικά προϊόντα ανεξαρτήτως από τη θέση των ΗΠΑ, μεταδίδει το πρακτορείο RIA NOVOSTI με αναφορά σε ρωσική διπλωματική πηγή.
Την παραμονή το πρακτορείο Reuter με αναφορά σε πηγές ενημέρωσε ότι η Ρωσία και το Ιράν δήθεν συζητούν τη θέμα προμήθειας στη Ρωσία σχεδόν 500 χιλιάδες βαρέλια ιρανικού πετρελαίου την ημέρα με ανταλλαγή τη προμήθεια ρωσικού εξοπλισμού και προϊόντων. Κατά τα στοιχεία, οι πλευρές ελπίζουν να υπογράψουν τη συμφωνία στο προσεχές διάστημα. Ο εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου των ΗΠΑ Τζέι Κάρνι την Τετάρτη δήλωσε ότι ο Λευκός Οίκος θα απαιτεί την έγκριση των κυρώσεων κατά των συμμετεχόντων στη συναλλαγή εάν γίνει.


Κατά τα δεδομένα της πηγής του πρακτορείου RIA NOVOSTI στη ρωσική κυβέρνηση, η πρωτοβουλία της υπογραφής αυτής της συναλλαγής συμφωνήθηκε κατά την επίσκεψη του επικεφαλής του ρωσικού ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ το Δεκέμβριο μήνα στη Τεχεράνη.

Ταυτόχρονα ο συνομιλητής διευκρίνισε ότι "δεν πρόκειται για απλή εναλλαγή σε είδος, η συναλλαγή προβλέπει και τη χρήση χρηματικών ποσών", και "η ημερομηνία της υπογραφής της δεν εξαρτάται από την άρση κυρώσεων από το Ιράν, επειδή η Μόσχα δεν έχει υπογράψει τις κυρώσεις αυτές ".

" Η Ρωσική Ομοσπονδία δεν παραβιάζει με τον τρόπο αυτό κάποιες κυρώσεις και δεν είναι υποχρεωμένη να συμφωνεί σε παρόμοια σχέδια με κανέναν. Κάποια στιγμή λάβαμε υπόψη την ανησυχία μιας σειράς από χώρες σχετικά με την στρατιωτική και τεχνολογική συνεργασία με το Ιράν, είναι όμως εντελώς άλλη ιστορία και δεν αφορά καθόλου τους Αμερικανούς ", αναφέρει το πρακτορείο σύμφωνα με τις δηλώσεις του Ρώσου διπλωμάτη.

Ο ίδιος ανέφερε ότι αυτή την πετρελαϊκή συναλλαγή συζήτησαν την Τετάρτη ο Λαβρόφ και ο Αμερικανός ομόλογός του Τζων Κέρυ, στην αμερικανική πλευρά δηλώθηκε ότι "η Ρωσία έχει δικαίωμα να αγοράσει από το Ιράν πετρέλαιο σε οποιοδήποτε όγκο και η Τεχεράνη να αγοράσει ρωσικά προϊόντα ".

Κατά του Ιράν ισχύουν διεθνείς κυρώσεις οι οποίες ειδικότερα περιορίζουν το εμπόριο του πετρελαίου. Προγραμματίζεται οι κυρώσεις να έχουν μερική ελάφρυνση από τις 20 Ιανουαρίου έπειτα από τις συνομιλίες του Νοεμβρίου μεταξύ του Ιράν και της «ομάδας των έξι» των διεθνών μεσιτών (Ρωσική Ομοσπονδία, ΗΠΑ. Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, Κίνα, Γερμανία).

Το Ιράν συμφώνησε προσωρινά να σταματήσει το πρόγραμμα εμπλουτισμού του ουρανίου μέχρις ότου επεξεργαστούν οι συμφωνίες με την "ομάδα των έξι" για το μέλλον του πυρηνικού προγράμματος του .
http://www.briefingnews.gr/ros/item/81584-i-thei-t%CE%BFn-ipa