17 Ιανουαρίου 2014

Ο κύριος… 6%

ΤΟΥΡΚΙΑ – Νέες αποκαλύψεις -και υποκλοπές που μεταδόθηκαν από τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι- εκθέτουν τον Ερντογάν, την ώρα που συνεχίζεται η «σφαγή» εισαγγελέων – «Πραξικόπημα από την εκτελεστική σε βάρος της δικαστικής εξουσίας» κατήγγειλε η αντιπολίτευση

Η διαρροή της πρωθυπουργικής τηλεφωνικής συνομιλίας στα ΜΜΕ λέγεται ότι έγινε με «δάκτυλο» του πανίσχυρου ιεροκήρυκα Γκιουλέν
 Της Μαργαρίτας Βεργολιά
 «Αδερφέ μου, το θέμα μου θα διευθετηθεί; Μιλάμε για 6%. Είναι εύκολο;» ακούγεται να λέει μια φωνή στο τηλέφωνο. «Φυσικά, φυσικά!» είναι η απάντηση που παίρνει. Προϊόν υποκλοπής πριν από ένα χρόνο, η συνομιλία μεταδόθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης από το τουρκικό κανάλι Artı 1. Το θέμα της συζήτησης εκτιμάται ότι αφορά την αύξηση του συντελεστή δόμησης σε δασική περιοχή στο πλαίσιο του κατασκευαστικού… «οργασμού» που συντελείται στην Τουρκία. Και ίσως να μην είχε κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον, εάν στις δύο άκρες της τηλεφωνικής γραμμής δεν φέρονταν να είναι ο επιχειρηματίας Λατίφ Τοπμπάς από τη μια και ο Τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν από την άλλη!

 Ιδιοκτήτης της μεγάλης αλυσίδας σουπερμάρκετ BIM στην Τουρκία ο Τοπμπάς συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των 41 υπόπτων για τα σκάνδαλα διαφθοράς, που υποτίθεται ότι θα έπρεπε να έχουν προσαχθεί από τα τέλη Δεκεμβρίου, αλλά αυτό δεν συνέβη ποτέ εξαιτίας της άρνησης εκτέλεσης της εισαγγελικής εντολής από πλευράς αστυνομίας. «Αποκαλύπτεται λοιπόν ότι ο πρωθυπουργός πιάστηκε να μιλά στο τηλέφωνο με υπόπτους, τα τηλέφωνα των οποίων είχαν παγιδευτεί από την αστυνομία στο πλαίσιο των εισαγγελικών ερευνών» γράφει η κεμαλική «Cumhuriyet».

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Από νομικής πλευράς τίποτε ακόμη -αν και η ειδησεογραφική ιστοσελίδα «Τ-24» έχει εδώ και δύο ημέρες αναφέρει ότι από την εισαγγελική έρευνα προκύπτουν νέα στοιχεία σε βάρος προσωπικά του Τούρκου πρωθυπουργού (!), του γιου του Μπιλάλ, καθώς και του υπουργού Δασών, Βεϊσέλ Ερογλου, από τους λίγους υπουργούς που δεν αντικαταστάθηκαν στον πρόσφατο, σαρωτικό ανασχηματισμό…

Σε κάθε περίπτωση ωστόσο η διαρροή κατόπιν υποκλοπής της πρωθυπουργικής τηλεφωνικής συνομιλίας στα ΜΜΕ (που λέγεται ότι έγινε με «δάκτυλο» του πανίσχυρου ιεροκήρυκα Γκιουλέν) συνέπεσε με έναν καταιγισμό εξελίξεων στο μέτωπο της θεσμικής ρήξης μεταξύ δικαιοσύνης και κυβέρνησης, με τη δεύτερη να τα… σαρώνει πλέον όλα!

Μέσα στο τελευταίο 24ωρο -και χωρίς καν να χρειαστεί να περάσει από τη Βουλή η αμφιλεγόμενη δικαστική μεταρρύθμιση που προωθεί ο Ερντογάν, αλλά η κεμαλική αντιπολίτευση απορρίπτει- η τουρκική κυβέρνηση άλλαξε τη σύνθεση του Ανώτατου Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων (HSYK).

Δυσμενείς μεταθέσεις
 Κι έτσι ελέγχοντας πια 13 από τα 22 μέλη του σώματος, προχώρησε χθες το απόγευμα στο ξήλωμα του «πουλόβερ».Χθες το απόγευμα λοιπόν το HSYK διέταξε αίφνης τις δυσμενείς μεταθέσεις 20 εισαγγελέων, μεταξύ αυτών: (α) του εισαγγελέα Κωνσταντινούπολης, Μουαμέρ Ακάς, ο οποίος στις 25 Δεκεμβρίου είχε εκδώσει εντάλματα για το δεύτερο κύμα συλλήψεων των 41 υπόπτων για διαφθορά, συμπεριλαμβανομένων του Μπιλάλ Ερντογάν και του Λατίφ Τοπμπάς, (β) του επικεφαλής της Εισαγγελίας Κωνσταντινούπολης, Τουρχάν Τσολακαντί -ο οποίος είχε έλθει σε ανοιχτή ρήξη με τον Ακάς απομακρύνοντάς τον από τη διερεύνηση των σκανδάλων- καθώς και 4 βοηθών του, γ) του Τζιχάν Κανσίς, ενός εκ των εισαγγελέων στην υπόθεση «Εργκένεκον», (δ) του αναπληρωτή γενικού εισαγγελέα Σμύρνης που ερευνούσε έτερη υπόθεση διαφθοράς στον εμπορικό λιμένα της πόλης και είχε διατάξει την ανάκριση του γιου τού πρώην υπουργού Μεταφορών, νυν υποψήφιου του κυβερνώντος AKP για τη δημαρχία Σμύρνης, Μπιναλί Γιλντιρίμ και (ε) του εισαγγελέα της επαρχίας Βαν, υπό τις εντολές του οποίου η αστυνομία έκανε αυτήν την εβδομάδα εφόδους σε σπίτια υπόπτων για διασυνδέσεις με την αλ Κάιντα. Επιχείρηση την οποία φιλοκυβερνητικοί κύκλοι στην Αγκυρα απέδωσαν σε σχέδια υπονόμευσης της κυβέρνησης της Τουρκίας…

Παράλληλα, με τις «ευλογίες» του -προεδρεύοντος του HSYK- νέου υπουργού Δικαιοσύνης, Μπεκίρ Μποζντάγ, άρχισε έρευνα για κατάχρηση εξουσίας σε βάρος τριών εισαγγελέων που διερευνούσαν τα σκάνδαλα διαφθοράς, με πρώτο στη λίστα τον Μουαμέρ Ακάς. Ταυτόχρονα ανακοινώθηκε λίγο αργότερα η άρση της διαταγής των 41 προσαγωγών, που είχε εκδώσει ο ίδιος εισαγγελέας.

Και σαν «κερασάκι στην τούρτα» έγινε γνωστό ότι «πάγωσε» ένα τρίτο κύμα προσαγωγών για σκάνδαλο διαφθοράς και δωροδοκιών στην Πυροσβεστική Κωνσταντινούπολης και πάλι μετά την άρνηση εκτέλεσης της εισαγγελικής εντολής από την αστυνομία!

Καταγγελίες
 «Τελείωσαν όλα. Πρόκειται για ένα ξεκάθαρο πραξικόπημα από την εκτελεστική σε βάρος της δικαστικής εξουσίας» κατήγγειλε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο βουλευτής του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Αλί Οζγκουντούζ.Και σε αυτήν την εκτίμηση βρίσκει σύμφωνα πια και τα μέλη της ειδικής επιτροπής της τουρκικής Βουλής, που εξετάζει τα παρελθοντικά σχέδια στρατιωτικών πραξικοπημάτων!«Δεν υπάρχει πια διαχωρισμός εξουσιών» ανέφερε χθες ο ανεξάρτητος βουλευτής και μέλος της κοινοβουλευτικής επιτροπής, Ιντρίς Μπαλ, παραλληλίζοντας ευθέως το τότε με το τώρα.

«Δεν υπάρχουν πια διαχωριστικές γραμμές μεταξύ δικαστικής και εκτελεστικής εξουσίας. Λειτουργούν από κοινού, με την κυβέρνηση να ελέγχει τους δικαστές. Εφόσον διεξαγόταν έρευνα κατά της διαφθοράς σε μια δημοκρατική χώρα, το αυτονόητο θα ήταν ο πρωθυπουργός να δώσει ελευθερία κινήσεων στους δικαστές για να εξετάσουν τις καταγγελίες».