Η Τουρκία επεξέτεινε τις εκκαθαρίσεις στις ρυθμιστικές αρχές των τραπεζών και των τηλεπικοινωνιών καθώς και στην κρατική τηλεόραση απολύοντας δεκάδες στελέχη, σε κινήσεις που φαίνεται πως επεκτείνουν την αντίδραση του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εναντίον μιας έρευνας για διαφθορά.
Οι αρχές έχουν ήδη απολύσει χιλιάδες αστυνομικούς, δεκάδες εισαγγελείς και μερικούς αξιωματούχους της κρατικής τηλεόρασης, ως απάντηση στην έρευνα για διαφθορά, η οποία έχει εξελιχθεί στη μεγαλύτερη πρόκληση που έχει αντιμετωπίσει ο Ερντογάν στα 11 χρόνια της πρωθυπουργίας του. Ερευνητές πιστεύεται ότι εξέταζαν κατηγορίες για διαφθορά σε μια κρατική τράπεζα και για δωροδοκία σε μεγάλα προγράμματα κατασκευής ακινήτων, αν και οι λεπτομέρειες των κατηγοριών δεν έχουν δημοσιοποιηθεί. Ο Ερντογάν υποστηρίζει πως οι έρευνες, οι οποίες άρχισαν πριν από ένα μήνα με συλλήψεις γνωστών προσωπικοτήτων, μεταξύ των οποίων οι γιοι τριών από τους υπουργούς του, εντάσσονται σε μια απόπειρα «δικαστικού πραξικοπήματος».
Οι αντίπαλοί του λένε πως φοβούνται ότι η εκκαθάριση επίσημων οργανισμών θα καταστρέψει την ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος, της αστυνομίας και των μέσων ενημέρωσης.Ανάμεσα στις δεκάδες των αξιωματούχων οι οποίοι παύθηκαν με τις τελευταίες απολύσεις, περιλαμβάνονται ο αναπληρωτής επικεφαλής του οργανισμού BDDK που επιβλέπει τις τράπεζες και δύο επικεφαλής τμημάτων, αναφέρουν σήμερα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
Πέντε επικεφαλής τμημάτων απολύθηκαν στη Διεύθυνση Τηλεπικοινωνιών (TIB), έναν οργανισμό που διεξάγει ηλεκτρονικές παρακολουθήσεις ενώ χρησιμεύει επίσης ως ρυθμιστική αρχή των τηλεπικοινωνιών, και 12 πρόσωπα απολύθηκαν από το τουρκικό κρατικό κανάλι TRT, περιλαμβανομένων επικεφαλής τμημάτων και δημοσιογραφικών στελεχών.
Ο Ερντογάν έχει υποστηρίξει πως η έρευνα για διαφθορά, η οποία έχει οδηγήσει στην παραίτηση τριών υπουργών και την κράτηση επιχειρηματιών που πρόσκεινται στην κυβέρνηση, είναι μια απόπειρα του Φετουλάχ Γκιουλέν, ένας ιερωμένου με έδρα τις ΗΠΑ και επιρροή στην αστυνομία και τους δικαστές, να υπονομεύσει την εξουσία του.
Πολλά από τα πρόσωπα που απολύθηκαν, πιστεύεται πως συνδέονται με το κίνημα Χιζμέτ του Φετουλάχ Γκουλέν, το οποίο υποστηρίζει πως έχει περισσότερους από ένα εκατομμύριο οπαδούς και συντηρεί σχολεία και φιλανθρωπικές οργανώσεις σε όλη την Τουρκία.Εξακολουθεί να μην είναι σαφές ποιον αντίκτυπο μπορεί να έχει η κρίση στις τοπικές εκλογές που θα διεξαχθούν το Μάρτιο. Πέρυσι μαζικές διαδηλώσεις είχαν πραγματοποιηθεί από Τούρκους που κατηγορούν τον πρωθυπουργό για αυταρχισμό, όμως οι διαμαρτυρίες αυτές δεν κατάφεραν να υπονομεύσουν την υποστήριξη της οποίας χαίρει ο Ερντογάν στη συντηρητική βάση των οπαδών του.
Πηγή: AΠE-MΠΕ
www.kathimerini.gr